Zeleninové placky na grile a zemiaky
My sme tentokrát dostali chuť na niečo ľahké a vybrali sme recept na zeleninové placky so zemiakmi. Sú vynikajúce!
60 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
Cca 20 ks
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 3 veľké mrkvy
- 2 cukety
- 4 vajíčka
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 jarné cibuľky
- 250 g polohrubej múky
- 1 lyžička soli
- štipky čierneho korenia
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 kg malých skorých zemiakov
- pažitka, rajčiny – na ozdobu
Postup receptu
Jar sa blíži a nás to čím ďalej tým viac láka von na čerstvý vzduch a do prírody. S tým sa nezadržitelne blíži aj zahájenie grilovacej sezóny, v ktorej si budeme chcieť pochutiť na voňavých a čerstvo pripravených lahôdkach. Cestu k nim si môžeme uľahčiť a zjednodušiť výberom šikovného, a pritom nenáročného pomocníka. Práve takým je inteligentný kontaktný gril od prémiovej značky Sage The Smart Grill BGR840. Je to naozaj majster vo svojej kategórii a je možné ho použiť nielen ako kontaktný, ale aj ako otvorený BBQ gril. Poradí si, ako s klasickým grilovacím repertoárom ako je mäso, ryby a zelenina či ovocie, tak napríklad aj s palacinkami, omeletou, sendvičmi a ďalšími pokrmami.
Dosky grilu – horná rebrovaná a dolná plochá – sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi. Tie dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie než na bežných griloch. Dosky je možné medzi sebou meniť a výšku hornej a sklon spodnej platne nastavovať. Súčasťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a postrážiť správnu teplotu a dobu grilovania. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done.
Dosky grilu – horná rebrovaná a dolná plochá – sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi. Tie dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie než na bežných griloch. Dosky je možné medzi sebou meniť a výšku hornej a sklon spodnej platne nastavovať. Súčasťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a postrážiť správnu teplotu a dobu grilovania. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done.
- Najprv si malé zemiaky dôkladne umyte a dajte ich variť do osolenej vody, pokiaľ nebudú mäkké. Akonáhle sa zemiaky uvaria, nechajte ich na chvíľu vychladnúť. Po vychladnutí si ich rozkrojte napol. Tieto polovičky budeme nakoniec tiež grilovať.
- Nadrobno si nastrúhajte mrkvu a cuketu. Zo zeleniny vymačkajte čo najviac šťavy. Vo veľkej mise si potom zeleninu zmiešajte s nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou, vajíčkom, prelisovaným cesnakom, polohrubou múkou, soľou, korením a olivovým olejom. Všetko dôkladne premiešajte na redšie cesto a nechajte chvíľu odpočinúť.
- Rovnú platničku grilu Sage BGR840 umiestnite dolu. Výšku platničiek kontaktného grilu nastavte na pravej strane.
- Rozohrejte gril na 200 °C tak, že teplotu nastavíte kruhovým ovládačom PLATE TEMP, zahriatie bude trvať len chvíľku. Počkajte, než zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
- Akonáhle je gril rozohriaty, môžete začať ukladať placky. Nemusíte dávať olej alebo iný tuk, placky sa vďaka nepriľnavému povrchu neprilepia. Na spodnú plochú dosku dajte väčšiu lyzicu cesta a vytvorte placku – pretože plocha dosky je dostatočne veľká, vojde se na ňu cca 6 placiek.
- Gril zatvorte. Aby boli placky čo najviac prepečené, nechajte nastavenú výšku platničky tak, aby sa horná doska nedotýkala placiek. Placky tak budú pekne nadýchané, prepečené a neudusené.
- Placky grilujte približne 3 minúty z jednej strany a potom ich otočte a 1 minútu z druhej strany.
- Akonáhle sú všetky placky hotové, gril celý otvorte a utrite platničku papierovou utierkou, aby vám na nej nezostali kúsky cesta a nepripaľovali sa. Vďaka nepriľnavému materiálu nie je treba gril viacej umývať.
- Teplotu teraz nastavte na 230 °C a čakajte, než zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
- Potom si platničku potrite zhruba lyžicou olivového oleja a naskladajte na ňu polovičky varených zemiakov. Aby boli zemiačiky čo najviac opečené, nechajte hornú vrúbkovanú platničku položenú na zemiakoch. Zemiaky grilujte cca 5 minút, nemusíte ich obracať.
- Po dokončení grilovania gril vypnite a nechajte otvorený, aby vychladol. Dosky ešte za tepla vytrite papierovým obrúskom do sucha. A môžete servírovať.
- Pri podávaní posypte zemiačiky a placky hrubozrnnou soľou a pridajte čerstvú zeleninu s nadrobno nakrájanou pažítkou.
Sage vám praje dobrú chuť!