Zeleninové placky na grile a zemiaky

Zeleninové placky na grile a zemiaky
My sme tentokrát dostali chuť na niečo ľahké a vybrali sme recept na zeleninové placky so zemiakmi. Sú vynikajúce!
60 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Cca 20 ks
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 3 veľké mrkvy
  • 2 cukety
  • 4 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 jarné cibuľky
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 lyžička soli
  • štipky čierneho korenia
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 kg malých skorých zemiakov
  • pažitka, rajčiny – na ozdobu

Postup receptu

Jar sa blíži a nás to čím ďalej tým viac láka von na čerstvý vzduch a do prírody. S tým sa nezadržitelne blíži aj zahájenie grilovacej sezóny, v ktorej si budeme chcieť pochutiť na voňavých a čerstvo pripravených lahôdkach. Cestu k nim si môžeme uľahčiť a zjednodušiť výberom šikovného, a pritom nenáročného pomocníka. Práve takým je inteligentný kontaktný gril od prémiovej značky Sage The Smart Grill BGR840. Je to naozaj majster vo svojej kategórii a je možné ho použiť nielen ako kontaktný, ale aj ako otvorený BBQ gril. Poradí si, ako s klasickým grilovacím repertoárom ako je mäso, ryby a zelenina či ovocie, tak napríklad aj s palacinkami, omeletou, sendvičmi a ďalšími pokrmami. 

Dosky grilu – horná rebrovaná a dolná plochá – sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi. Tie dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie než na bežných griloch. Dosky je možné medzi sebou meniť a výšku hornej a sklon spodnej platne nastavovať. Súčasťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a postrážiť správnu teplotu a dobu grilovania. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done.
  1. Najprv si malé zemiaky dôkladne umyte a dajte ich variť do osolenej vody, pokiaľ nebudú mäkké. Akonáhle sa zemiaky uvaria, nechajte ich na chvíľu vychladnúť. Po vychladnutí si ich rozkrojte napol. Tieto polovičky budeme nakoniec tiež grilovať.
  2. Nadrobno si nastrúhajte mrkvu a cuketu. Zo zeleniny vymačkajte čo najviac šťavy. Vo veľkej mise si potom zeleninu zmiešajte s nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou, vajíčkom, prelisovaným cesnakom, polohrubou múkou, soľou, korením a olivovým olejom. Všetko dôkladne premiešajte na redšie cesto a nechajte chvíľu odpočinúť.
  3. Rovnú platničku grilu Sage BGR840 umiestnite dolu. Výšku platničiek kontaktného grilu nastavte na pravej strane.
  4. Rozohrejte gril na 200 °C tak, že teplotu nastavíte kruhovým ovládačom PLATE TEMP, zahriatie bude trvať len chvíľku. Počkajte, než zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
  5. Akonáhle je gril rozohriaty, môžete začať ukladať placky. Nemusíte dávať olej alebo iný tuk, placky sa vďaka nepriľnavému povrchu neprilepia. Na spodnú plochú dosku dajte väčšiu lyzicu cesta a vytvorte placku – pretože plocha dosky je dostatočne veľká, vojde se na ňu cca 6 placiek.
  6. Gril zatvorte. Aby boli placky čo najviac prepečené, nechajte nastavenú výšku platničky tak, aby sa horná doska nedotýkala placiek. Placky tak budú pekne nadýchané, prepečené a neudusené.
  7. Placky grilujte približne 3 minúty z jednej strany a potom ich otočte a 1 minútu z druhej strany.
  8. Akonáhle sú všetky placky hotové, gril celý otvorte a utrite platničku papierovou utierkou, aby vám na nej nezostali kúsky cesta a nepripaľovali sa. Vďaka nepriľnavému materiálu nie je treba gril viacej umývať.
  9. Teplotu teraz nastavte na 230 °C a čakajte, než zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
  10. Potom si platničku potrite zhruba lyžicou olivového oleja a naskladajte na ňu polovičky varených zemiakov. Aby boli zemiačiky čo najviac opečené, nechajte hornú vrúbkovanú platničku položenú na zemiakoch. Zemiaky grilujte cca 5 minút, nemusíte ich obracať.
  11. Po dokončení grilovania gril vypnite a nechajte otvorený, aby vychladol. Dosky ešte za tepla vytrite papierovým obrúskom do sucha. A môžete servírovať.
  12. Pri podávaní posypte zemiačiky a placky hrubozrnnou soľou a pridajte čerstvú zeleninu s nadrobno nakrájanou pažítkou.
Sage vám praje dobrú chuť!