Stante sa majstrom grilovania
Grilujte ako majster.
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- Mäso na steak, aké máte radi - my sme použili hovädziu sviečkovú z českého chovu
- Soľ (mlynček)
- Korenie (mlynček)
- Prepustené maslo (ghee)
Postup receptu
Príprava jedál na grile je v letnom období populárnejšia ako kedykoľvek predtým. Aj keď sa na televíznych obrazovkách zdá úprava mäsa alebo zeleniny na grile veľmi jednoduchá, opak je pravdou. Každý druh mäsa sa pripravuje inak a každá minúta alebo stupeň Celzia sa počíta. Ak začínate s grilovaním, ľahko sa môže stať, že namiesto šťavnatého hovädzieho T-bone steaku neúmyselne "vykúzlíte" vysušený, príliš prepečený kúsok mäsa.
Využite príležitosť stať sa v tejto disciplíne majstrom a vyhnite sa zbytočným chybám a sklamaniam. Vaše šance zazářiť na chlapskej jazde na chate alebo chalupe, pri spoločnom sledovaní športových súťaží alebo aj v práci jasne vzrastú, ak využijete Sage kontaktný gril BGR840. Nemusíte si už nastavovať stopky alebo merať, ako presne odrezať vysoký steak, aby bol presne podľa vašich predstáv. Grilujte ako majster a ohromte svojich hostí dokonalými steakami.
Pri kontaktnom grile Sage BGR840 stačí len nastaviť druh mäsa, odporúčanú teplotu - podľa toho, aké prepečené mäso preferujete - a za pár minút môžete servírovať voňavé pochúťky. Kompaktný model môžete rozložiť nielen v záhrade, ale aj na balkóne alebo v kuchyni a jeho údržba je v porovnaní s klasickým záhradným grilom mimoriadne jednoduchá. Gril má jedinečné grilovacie plochy z materiálu Quantanium, ktorý veľmi dobre vedie teplo a odoláva poškriabaniu. Taktiež sa veľmi ľahko čistí.
Steaky rozdeľujeme medzi rare, medium rare, medium a well done.
- Mäso vyberte z chladničky aspoň hodinu pred grilovaním, aby dosiahlo izbovú teplotu. Ak ste si nekúpili už na porcie nakrájané steaky, nakrájajte mäso, optimálna hrúbka steaku by mala byť minimálne 2 cm, ideálne 2–3 cm.
- Na dolnú časť grilu odporúčame umiestniť žriebkovanú dosku a rozpalte gril Sage BGR840 na požadovanú teplotu. Teplota sa nastavuje podľa rôznych druhov mäsa. Pre ryby sa nastavuje teplota v rozmedzí 160°-180°, pre kurča do 200° a pre šťavnaté steaky môžete použiť unikátnu teplotu až 230 °C. Žiadny iný elektrický gril pre domáce použitie takúto teplotu nedosahuje.
- Pripravte si sondy (z boku grilu). Na displeji si vyberte, aký druh mäsa budete pripravovať (1. stĺpec) – beef (hovädzie) a v druhom stĺpci si vyberte, aký stupeň prepečenia by ste radi dosiahli. Máte možnosť rare, medium rare, medium a well done.
- Sondu zasuňte do mäsa z boku, aby hrot sondy bol uprostred steaku. Keď gril dosiahne požadovanú teplotu, ozve sa zvukový signál a môžete začať.
- Mäso so sondou umiestnite na gril tak, aby bola sonda viditeľná zo strany grilu. Priklopte aj hornú (rovnú) dosku, aby sa mäso nedotýkalo grilu a namiesto grilovania sa dusilo. Výšku horného panela nastavíte z boku grilu.
- Potom už len stačí počkať na ďalší zvukový signál, ktorý oznámi, že steak na zvolený stupeň prepečenia je hotový. Sonda meria teplotu vnútri mäsa – rare steak má vnútri mäso 55 °C, medium 65 °C a well done 75 °C. Tieto údaje nemusíte mať v hlave – gril Sage to urobí za vás.
- Mäso zdvihnite z grilu, vyberte z neho sondu a nechajte odpočinúť. Nebojte sa dôverovať grilu, je nastavený tak, aby počítal aj s časom, kedy je potrebné nechať mäso "dozrieť".
- Odolajte pokušeniu mäso okamžite rozrezať, aby ste sa presvedčili, ako sa podarilo, prišli by ste totiž o všetku šťavu z mäsa.
- Ak podávate celú porciu mäsa, steak po odpočinku pred servírovaním posolte hrubozrnnou soľou a poprašte čerstvo mletým korením, mäso môžete poliať rozpusteným maslom (ghee).
- Alebo grilované mäso nakrájajte na drevenej doske na plátky, ktoré premiešate so soľou, korením a rozpusteným maslom.
- Gril ešte za tepla utrite suchou kuchynskou handričkou, za tepla totiž zvyšky prichyteného jedla veľmi dobre vyčistíte.