Saltimbocca

Saltimbocca
Tento svetovo známy pokrm pochádza z Talianska
20 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
3
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 3 plátky teľacieho (skúste zohnať panenku, pokiaľ sa nepodarí, zvoľte zadné alebo stehno)
  • 80 g prosciutto crudo
  • lístky šalvie
  • soľ
  • čierne korenie

Postup receptu

Tento svetovo známý pokrm pochádza z Talianska a v preklade znamená „skoč do úst“. Je veľmi obľúbený a svoju výslednú podobu získal koncom 19. storočia a z Ríma se postupne rozšíril do ďalších oblastí. Pravá saltimbocca sa pripravuje iba a len z teľacieho mäsa – nikdy, ako sa bohužiaľ môžeme niekedy stretnúť, z kuracieho či bravčového mäsa. Ďalej potom z plátku parmskej šunky a šalvie, vďaka ktorej získá pokrm nielen výbornú chuť, ale obohatí sa i o radu cenných zložiek. Šalvia je totiž malý kúzelník – má protizápalové, antibakteriálne a tiež antivirotické účinky. Každopádne, súhra všetkých zložiek saltimboccy vytvára dokonalú chuťovú harmóniu, tak si poďte pochutnať!
 
Príprava saltimboccy je veľmi jednoduchá a môžete si ju uľahčiť ešte viac, pokiaľ si vezmete do ruky šikovného pomocníka, akým je inteligentný BBQ gril so sondou Sage Grill BGR840. Môžete ho využiť nielen vo forme kontaktného grilu, ale aj otvoreného BBQ grilu. Taktiež si môžete vybrať medzi 5 možnosťami nastavenia – na hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie mäso alebo ryby. Ďalšiu voľbu ponúka výber druhu úpravy od krvavého až po prepečený steak. Gril má integrovanú teplotnú sondu, ktorá na základe predvoľby rozozná, kedy je mäso pripravené práve podľa vašich preferencií a tiež zabráni jeho prepečeniu. Súčasťou menu teplotnej sondy je aj funkcia „Rest Meat“, ktorá postráži správne odpočinutie mäsa, aby sa šťava a chuť mohli rovnomerne rozložiť.
  1. Teľacie mäso nakrájajte na tenké plátky a rozklepte plochou paličkou tak, aby maximálna výška bola 0,5 cm.
  2. Tenké mäso rozkrájajte na kúsky alebo nechajte plátok v celku, záleží na vlastnej voľbe. Pokiaľ ho nakrájate na kúsky, môžete saltimboccu servírovať aj ako jednohubky.
  3. Rozpálte gril Sage BGR840 na 200 °C.
  4. Na každý kúsok mäsa položte prosciutto crudo a špáradlom pripevnite lístok šalvie.
  5. Akonáhle sa ozve akustický signál, gril je pravený, môžete začať grilovať.
  6. Saltimboccu naskladajte na gril, ukladajte ju rovno na rozpálenú plochu bez pridania ďalšieho tuku a priklopte hornú platňu. Použite najnižšiu polohu – Low.
  7. Mäsu stačia 2-3 minúty a vďaka hornej platni nemusíte saltimboccu otáčať. Všetko ide veľmi rýchlo, plátky mäsa sú veľmi tenké.
  8. Môžete podávat len tak, s kúskom pečiva alebo so zemiakmi či zemiakovou kašou a s pohárikom suchého bieleho vína.
  9. Gril ešte za tepla zotrite papierovým obrúskom a je upratané.
Prajeme dobrú chuť!