Portobello hamburger
Šťavnaté a chutné portobello huby v kombinácii s plackou z mletého hovädzieho mäsa sa javí úžasne.
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- Hamburger
- 8 veľkých portobello húb
- približne 400 g mletého hovädzieho (4 ks)
- soľ
- korenie
- 2 ks veľkých paradajok
- zeleninový šalátový mix
- 1 veľká červená cibuľa
- 2 polievkové lyžice sezamových semienok
- Dip
- 150 g kyslej smotany
- za hrsť nasekanej pažítky
- soľ
Postup receptu
Portobello burger je stále v kurze! Môžete si ho pripraviť hneď v niekoľkých verziách. Pre vegetariánov len s grilovaným klobúkom portobello šampiňónu. V bezlepkovej verzii, pre milovníkov low carb alebo paleo stravy s portobello šampiňónmi namiesto žemle. A práve túto variantu sme si zvolili my. Ochutnať ju však odporúčame úplne každému. Skvelo šťavnaté a chutné portobello v kombinácii s plackou z mletého hovädzieho mäsa je totiž úžasné.
S prípravou nám pomohol inteligentný gril so sondou Sage BGR840. Gril je z veľkej časti vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, ktorá umožňuje jednoduchú údržbu. Ovláda sa pomocou dvojice otočných prepínačov, tlačidiel a prehľadného podsvieteného LCD displeja, ktorý informuje o všetkých dôležitých parametroch. Gril pracuje s príkonom 2 400 W. Grilovacie dosky s rozmermi 34 × 26 cm umožňujú pripravovať aj viac porcií mäsa alebo práve kombináciu mäsa a portobello šampiňónov naraz. Špecialitou tohto modelu je integrovaná teplotná sonda, ktorú môžete využiť na dosiahnutie perfektne prepečenej placky z hovädzieho mäsa. Po zapichuntí sondy do pripravovanej placky bude gril monitorovať jej teplotu a stupeň prepečenia, takže pripraví mäso presne podľa vašich predstáv.
- Najprv si pripravte dip a všetku zeleninu na burger.
- Kyslú smotanu zmiešajte s nasekanou pažítkou a štipkou soli. Dôkladne premiešajte a dajte odpočívať do chladničky.
- Paradajky a červenú cibuľu si očistite a nakrájajte na tenké krúžky.
- Rozohrejte si kontaktný gril SAGE THE SMART GRILL™ na 200 °C. Teplotu nastavíte kruhovým ovládačom PLATE TEMP.
- Výšku platní nastavte na LOCK a čakajte, kým zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
- Medzitým, kým sa gril zohrieva, si pripravte šampiňóny a mäso. Šampiňóny zbavte nožičiek a osolte ich z oboch strán. Mäso si rozdeľte na štyri časti a vytvarujte si placky. Osolte a okoreňte ich z oboch strán.
- Keď je gril zohriaty, vložte pripravené mäso a šampiňóny. Aby bolo všetko čo najviac prepečené, nechajte nastavenú výšku platní na stupni OPEN.
- Burgre grilujte približne – tri až štyri minúty z každej strany. Keď bude mäso hotové, dejte ho odpočívať a šampiňóny grilujte ešte ďalšie dve minúty.
- V momente, keď sú šampiňóny opečené, môžete začať s kompletáciou burgera.
- Na vnútornú stranu klobúka šampiňónu dejte menšiu hrsť zeleného šalátu, potom pár krúžkov paradajky, na mäso približne jednu veľkú lyžicu pripraveného dipu, znovu šalát, krúžky červenej cibule a klobúk šampiňónu.
- Na záver vrchnú časť šampiňónu posypte sezamovými semienkami a celý burger zafixujte špáradlom.