Portobello hamburger

Portobello hamburger

Šťavnaté a chutné portobello huby v kombinácii s plackou z mletého hovädzieho mäsa sa javí úžasne.

30 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
4
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • Hamburger
  • 8 veľkých portobello húb
  • približne 400 g mletého hovädzieho (4 ks)
  • soľ
  • korenie
  • 2 ks veľkých paradajok
  • zeleninový šalátový mix
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 2 polievkové lyžice sezamových semienok
  •  
  • Dip
  • 150 g kyslej smotany
  • za hrsť nasekanej pažítky
  • soľ

Postup receptu

Portobello burger je stále v kurze! Môžete si ho pripraviť hneď v niekoľkých verziách. Pre vegetariánov len s grilovaným klobúkom portobello šampiňónu. V bezlepkovej verzii, pre milovníkov low carb alebo paleo stravy s portobello šampiňónmi namiesto žemle. A práve túto variantu sme si zvolili my. Ochutnať ju však odporúčame úplne každému. Skvelo šťavnaté a chutné portobello v kombinácii s plackou z mletého hovädzieho mäsa je totiž úžasné.

S prípravou nám pomohol inteligentný gril so sondou Sage BGR840. Gril je z veľkej časti vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, ktorá umožňuje jednoduchú údržbu. Ovláda sa pomocou dvojice otočných prepínačov, tlačidiel a prehľadného podsvieteného LCD displeja, ktorý informuje o všetkých dôležitých parametroch. Gril pracuje s príkonom 2 400 W. Grilovacie dosky s rozmermi 34 × 26 cm umožňujú pripravovať aj viac porcií mäsa alebo práve kombináciu mäsa a portobello šampiňónov naraz. Špecialitou tohto modelu je integrovaná teplotná sonda, ktorú môžete využiť na dosiahnutie perfektne prepečenej placky z hovädzieho mäsa. Po zapichuntí sondy do pripravovanej placky bude gril monitorovať jej teplotu a stupeň prepečenia, takže pripraví mäso presne podľa vašich predstáv.

  1. Najprv si pripravte dip a všetku zeleninu na burger.
  2. Kyslú smotanu zmiešajte s nasekanou pažítkou a štipkou soli. Dôkladne premiešajte a dajte odpočívať do chladničky.
  3. Paradajky a červenú cibuľu si očistite a nakrájajte na tenké krúžky.
  4. Rozohrejte si kontaktný gril SAGE THE SMART GRILL™ na 200 °C. Teplotu nastavíte kruhovým ovládačom PLATE TEMP.
  5. Výšku platní nastavte na LOCK a čakajte, kým zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
  6. Medzitým, kým sa gril zohrieva, si pripravte šampiňóny a mäso. Šampiňóny zbavte nožičiek a osolte ich z oboch strán. Mäso si rozdeľte na štyri časti a vytvarujte si placky. Osolte a okoreňte ich z oboch strán.
  7. Keď je gril zohriaty, vložte pripravené mäso a šampiňóny. Aby bolo všetko čo najviac prepečené, nechajte nastavenú výšku platní na stupni OPEN.
  8. Burgre grilujte približne – tri až štyri minúty z každej strany. Keď bude mäso hotové, dejte ho odpočívať a šampiňóny grilujte ešte ďalšie dve minúty.
  9. V momente, keď sú šampiňóny opečené, môžete začať s kompletáciou burgera.
  10. Na vnútornú stranu klobúka šampiňónu dejte menšiu hrsť zeleného šalátu, potom pár krúžkov paradajky, na mäso približne jednu veľkú lyžicu pripraveného dipu, znovu šalát, krúžky červenej cibule a klobúk šampiňónu.
  11. Na záver vrchnú časť šampiňónu posypte sezamovými semienkami a celý burger zafixujte špáradlom.