Plnené šampiňóny portobello
Nazývajú sa aj steakové šampiňóny
20
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
2
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 2 veľké šampiňóny portobello (každý minimálne 100 g)
- syry: niva, údený ementál, parmezán
- cesnak
- bylinky - pažítka, rozmarín, tymián
- strúhanka
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup receptu
Huby sú veľmi obľúbenou kulinárskou surovinou a v kuchyni majú široké využitie. Používajú sa do polievok, omáčok, pizze, steakov, lievancov a mnohých ďalších jedál. A tie väčšie sa výborne hodia aj na grilovanie. Ak však nemáte čas ísť priamo do lesa hľadať huby alebo vo vašej oblasti jednoducho nerastú, môžete si ľahko vystačiť s tými kúpenými - alebo v niektorých prípadoch dokonca s doma vypestovanými. Vyskúšali sme plnené huby portobello a veľmi sme si na nich pochutnali! Majú jemnú hubovú chuť, dobre držia tvar a výborne sa grilujú. Nie nadarmo sa nazývajú steakové huby!
Na ich grilovanie sme použili inteligentný gril od prémiovej značky Sage The Smart Grill BGR840, ktorý možno použiť ako kontaktný aj otvorený gril. Poradí si s mäsom, rybami, zeleninou, ale aj s palacinkami, omeletami, sendvičmi a ďalšími pokrmami. Grilovacie platne - horná rebrovaná a spodná plochá - sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA-free a sú vybavené snímačmi teploty. Tie dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení jedla na gril a kompenzovať ho zvýšením. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie ako na bežných griloch. Platne sa dajú vymieňať a podľa potreby sa dá nastaviť výška hornej a sklon spodnej platne. Súčasťou grilu je aj grilovacia sonda, ktorá monitoruje správnu teplotu a čas grilovania. Na výber je päť programov v závislosti od druhu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a stupňa prepečenia od surového po dobre prepečené.
Na ich grilovanie sme použili inteligentný gril od prémiovej značky Sage The Smart Grill BGR840, ktorý možno použiť ako kontaktný aj otvorený gril. Poradí si s mäsom, rybami, zeleninou, ale aj s palacinkami, omeletami, sendvičmi a ďalšími pokrmami. Grilovacie platne - horná rebrovaná a spodná plochá - sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA-free a sú vybavené snímačmi teploty. Tie dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení jedla na gril a kompenzovať ho zvýšením. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie ako na bežných griloch. Platne sa dajú vymieňať a podľa potreby sa dá nastaviť výška hornej a sklon spodnej platne. Súčasťou grilu je aj grilovacia sonda, ktorá monitoruje správnu teplotu a čas grilovania. Na výber je päť programov v závislosti od druhu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a stupňa prepečenia od surového po dobre prepečené.
- Gril Sage BGR840 zahrejte na 180 °C, ryhovaným povrchom dolu, platne sa dajú ľahko vysunúť a vymeniť.
- Vykrojte nožičky šampiňónov a šampiňóny v spodnej časti priečne narežte, aby sa ľahšie prepiekli.
- Nastrúhajte si rôzne obľúbené syry - my sme použili nivu, údený ementál a parmezán (každý asi 50 g) - zmiešajte ich, pridajte trochu strúhanky (1 - 2 PL), nasekaný cesnak (1 - 2 strúčiky), korenie a bylinky podľa chuti. Syry sú už slané, viac sme ich nesolili. Na ozdobu sme vrch posypali väčším množstvom ligurčeka.
- Šampiňóny položíme na gril a pokvapkáme olivovým olejom, vrch prikryjeme tesne nad šampiňónmi, aby sa nedotýkal. Použite na to nastavenie výšky na hornej platni.
- Grilujte, kým nie sú huby prepečené a kým sa na syre nevytvorí hnedá kôrka. To trvá niekoľko minút.
- Gril ešte za tepla zotrite papierovým obrúskom a je upratané.
Tip pre tých, ktorí sa bez mäsa nezaobídu - do syrovej náplne pridajte slaninu. Chuť vás ohromí!