Losos s grilovanou zeleninou
Losos je zdrojom vitamínov B a D, omega 3 mastných kyselín, minerálov ako je selén, draslík a ďalších látok.
25 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
2
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- Losos
- Cuketa
- Paprika žltá, červená
- Stopkový zeler
- Cibuľa
- Citrónové korenie
- Soľ
Postup receptu
Losos je v posledných rokoch veľmi populárny, v kuchyni sa doslova zabýval. Je to tiež jedna z najdostupnejších rýb na našom trhu. Jeho život začína a končí v rieke, ale inak strávi väčšinu času v mori. Pritom ale k životu slanú vodu nepotrebuje a je považovaný za sladkovodnú rybu. Radí sa medzi tučnejšie ryby, pričom tuk je obsiahnutý hlavne v brušnej časti, ktorá je vďaka tomu aj šťavnatejšia. Pokiaľ ide o nutričné prínosy, je losos zdrojom vitamínov B a D, omega 3 mastných kyselín, minerálov ako je selén, draslík a ďalších látok.
Pri varení sa hodí pre celý rad pokrmov – bežne sa s ním stretávame ako v studenej, tak v teplej kuchyni. My sme zvolili grilovanú variantu, pri jej príprave sme využili Sage inteligentný BBQ gril so sondou The Smart Grill BGR840. Ten je možné využit nielen vo forme kontaktného grilu, ale i otvoreného BBQ grilu. Môžete si vybrať medzi 5 možnosťami nastavenia – na hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie mäso alebo ryby. Gril má integrovanú teplotnú sondu, ktorá na základe predvoľby potom rozpozná, kedy je mäso pripravené práve podľa vašich preferencií, ale rovnako zabráni aj jeho prepečeniu. Súčasťou menu teplotnej sondy je aj funkcia „Rest Meat“ (odpočinutie), ktorá zaručí správne odpočinutie mäsa, aby sa mohla šťava a chuť rovnomerne rozšíriť.
Pri varení sa hodí pre celý rad pokrmov – bežne sa s ním stretávame ako v studenej, tak v teplej kuchyni. My sme zvolili grilovanú variantu, pri jej príprave sme využili Sage inteligentný BBQ gril so sondou The Smart Grill BGR840. Ten je možné využit nielen vo forme kontaktného grilu, ale i otvoreného BBQ grilu. Môžete si vybrať medzi 5 možnosťami nastavenia – na hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie mäso alebo ryby. Gril má integrovanú teplotnú sondu, ktorá na základe predvoľby potom rozpozná, kedy je mäso pripravené práve podľa vašich preferencií, ale rovnako zabráni aj jeho prepečeniu. Súčasťou menu teplotnej sondy je aj funkcia „Rest Meat“ (odpočinutie), ktorá zaručí správne odpočinutie mäsa, aby sa mohla šťava a chuť rovnomerne rozšíriť.
- Vyberte lososa z chladničky, aby dosiahol izbovú teplotu a nakrájajte zeleninu. Na 2 porcie sme použili ½ cukety, ½ žltej papriky, ½ červenej papriky, 1 menšiu cibuľu a 1 kúsok stopkového zeleru.
- Zapnite gril Sage BGR 840 so sondou na najvyššiu teplotu – označenie Sear na pravom gombíku. Sondu zasuňte do lososa, sondu je nutné mať umiestnenú v najvyššej časti mäsa. Pomocou ľavého gombíka nastavte na displeji rybu a požadovaný stupeň prepečenia. My sme nastavili Fish a well done. Sonda teda v tejto chvíli postráži dosiahnutie teploty 65°C.
- Akonáhle zaznie zvukový signál, gril je pripravený na použitie.
- Na vrúbkovanú plochu sme položili lososa. Filet sme potreli kvalitným olivovým olejom, posypali soľou a citronovým korením. Lososa umiestnite kožou na grilovaciu plochu.
- Na rovnú grilovaciu dosku sme dali na olivový olej zeleninu ako prílohu.
- Akonáhle teplota vnútri mäsa dosiahne požadovanú teplotu, ktorá zodpovedá zvolenému stupňu prepečenia, gril začne znovu vydávať zvukové znamenie (pípa) a tým oznamuje, že pokrm je hotový.
- Naservírujte grilovanú zeleninu a lososa na tanier a ihneď servírujte.
Prajeme dobrú chuť!