Krevety na špíze s grilovanou polentou
Krevetový špíz s grilovanou polentou chutí fantasticky
40 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
2
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 250 g kreviet
- 200 g polenty
- citrón
- olivový olej
- čerstvé bylinky – petržlen, rozmarín
- chilli
- soľ
- čierne korenie
Postup receptu
Leto stále zostáva hlavnou grilovacou sezónou, a tak sa všetci radi predháňame v tých zaručene najlepších receptoch. Či už preferujeme mäsité či bezmäsité pokrmy domáce či cudzokrajné proveniencie, cieľ zostáva rovnaký: pochutnať si a dopriať si chvíľku oddychu s priateľmi či s rodinou. V situácii, kedy sú cesty do zahraničia a k moru predsa len ešte trocha zložitejšie, a nie každý sa tento rok vydá za hranice našej zeme, sme sa rozhodli priniesť vôňu diaľok aspoň na tanier. Stredomorskú atmosféru sme si priblížili receptom na krevetový špíz s grilovanou polentou a – musíme sa pochváliť – chutí fantasticky!
Špízy aj polentu sme grilovali na inteligentnom kontaktnom grile Sage BGR840, ktorý je možné použít aj ako otvorený BBQ gril. Je to naozaj výkonný a profesionálny pomocník, ktorý si vie poradiť s širokým repertoárom – ako s klasikou ako mäso, ryby, zelenina či ovocie, tak s palacinkami alebo omeletou. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done. Platne grilu sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi, ktoré dokážou rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Hornú rebrovanú a dolnú plochú platňu je možné medzi sebou meniť a výšku hornej a sklon spodnej platne nastavovať. Súčásťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a ustrážiť správnu teplotu aj dobu grilovania.
Špízy aj polentu sme grilovali na inteligentnom kontaktnom grile Sage BGR840, ktorý je možné použít aj ako otvorený BBQ gril. Je to naozaj výkonný a profesionálny pomocník, ktorý si vie poradiť s širokým repertoárom – ako s klasikou ako mäso, ryby, zelenina či ovocie, tak s palacinkami alebo omeletou. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done. Platne grilu sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi, ktoré dokážou rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Hornú rebrovanú a dolnú plochú platňu je možné medzi sebou meniť a výšku hornej a sklon spodnej platne nastavovať. Súčásťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a ustrážiť správnu teplotu aj dobu grilovania.
- Najprv si naložte krevety a dajte ich na chvíľku odležať, aby sa chute prepojili. Použite k tomu šťavu z citróna, olivový olej, chilli podľa chuti, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a čerstvé bylinky (rozmarín a petržlen).
- Polentu pripravte podľa návodu (horúca voda/vývar, soľ, čierne korenie) a dajte rozpáliť rúru.
- Nedávajte toľko tekutiny, nepripravujete kašu, ale hustejšiu konzistenciu. Hustú zmes preložte do pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie, rozprestrite stierkou na tenkú vrstvu (do 1 cm) a upečte v rúre. Ideálne horúcim vzduchom na 210 °C cca 15 minút.
- Krevety napichajte na špízové ihly.
- Hotovú upečenú polentu nakrájajte na kúsky.
- Rozpáľte gril Sage BGR840 na 200 °C.
- Na hladkú dosku grilu dajte olivový olej a tu pripravte polentu.
- Na vrúbkovanú dosku dajte špízy s krevetami. Krevety sú hotové behom chvíľky.
- Gril ešte za tepla zotrite papierovým obrúskom.
- Podávajte s pohárom bieleho vína.
Tip: pokiaľ vám zostane pečená polenta, použite ju ako základ na jednohubky miesto pečiva.