Krevety na špíze s grilovanou polentou

Krevety na špíze s grilovanou polentou
Krevetový špíz s grilovanou polentou chutí fantasticky
40 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
2
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 250 g kreviet
  • 200 g polenty
  • citrón
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky – petržlen, rozmarín
  • chilli
  • soľ
  • čierne korenie

Postup receptu

Leto stále zostáva hlavnou grilovacou sezónou, a tak sa všetci radi predháňame v tých zaručene najlepších receptoch. Či už preferujeme mäsité či bezmäsité pokrmy domáce či cudzokrajné proveniencie, cieľ zostáva rovnaký: pochutnať si a dopriať si chvíľku oddychu s priateľmi či s rodinou. V situácii, kedy sú cesty do zahraničia a k moru predsa len ešte trocha zložitejšie, a nie každý sa tento rok vydá za hranice našej zeme, sme sa rozhodli priniesť vôňu diaľok aspoň na tanier. Stredomorskú atmosféru sme si priblížili receptom na krevetový špíz s grilovanou polentou a – musíme sa pochváliť – chutí fantasticky!
 
Špízy aj polentu sme grilovali na inteligentnom kontaktnom grile Sage BGR840, ktorý je možné použít aj ako otvorený BBQ gril. Je to naozaj výkonný a profesionálny pomocník, ktorý si vie poradiť s širokým repertoárom – ako s klasikou ako mäso, ryby, zelenina či ovocie, tak s palacinkami alebo omeletou. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done. Platne grilu sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi, ktoré dokážou rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Hornú rebrovanú a dolnú plochú platňu je možné medzi sebou meniť a výšku hornej a sklon spodnej platne nastavovať. Súčásťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a ustrážiť správnu teplotu aj dobu grilovania.
  1. Najprv si naložte krevety a dajte ich na chvíľku odležať, aby sa chute prepojili. Použite k tomu šťavu z citróna, olivový olej, chilli podľa chuti, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a čerstvé bylinky (rozmarín a petržlen).
  2. Polentu pripravte podľa návodu (horúca voda/vývar, soľ, čierne korenie) a dajte rozpáliť rúru.
  3. Nedávajte toľko tekutiny, nepripravujete kašu, ale hustejšiu konzistenciu. Hustú zmes preložte do pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie, rozprestrite stierkou na tenkú vrstvu (do 1 cm) a upečte v rúre. Ideálne horúcim vzduchom na 210 °C cca 15 minút.  
  4. Krevety napichajte na špízové ihly.
  5. Hotovú upečenú polentu nakrájajte na kúsky.
  6. Rozpáľte gril Sage BGR840 na 200 °C.
  7. Na hladkú dosku grilu dajte olivový olej a tu pripravte polentu.
  8. Na vrúbkovanú dosku dajte špízy s krevetami. Krevety sú hotové behom chvíľky.
  9. Gril ešte za tepla zotrite papierovým obrúskom.
  10. Podávajte s pohárom bieleho vína.
 
Tip: pokiaľ vám zostane pečená polenta, použite ju ako základ na jednohubky miesto pečiva.