Jahňacia kotleta s pučenými zemiakmi
Jahňacia kotleta je klasika, ktorá sa spája so sviatočnými okamihmi.
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 4 kusy jahňacích kotliet
- baby mrkva
- zemiaky
- maslo
- bylinky - rozmarín, tymián
- cibuľka na ozdobenie zemiakov
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup receptu
Jahňacia kotleta je klasika, ktorá sa spája so sviatočnými okamihmi. Patrí medzi jedlá, na ktoré si buď zajdeme do reštaurácie, alebo si ich pripravíme doma s láskou a starostlivosťou. Tentokrát sme vyskúšali verziu na grile s omáčkou z červeného vína a veľmi sme si to užili. Pripravenie sme si uľahčili použitím inteligentného kontaktného grilu od prémiovej značky Sage The Smart Grill BGR840. Môžeme ho použiť nielen ako kontaktný gril, ale aj ako otvorený BBQ gril. Poradí si s klasickým grilovacím repertoárom, ako sú mäso, ryby, zelenina a ovocie, ale aj s palacinkami, omeletami, sendvičmi a ďalšími pokrmami.
Platne grilu - horná rebrovaná a spodná plochá - sú vyrobené z úplne nezávadného zdravotníckeho materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi. Tieto senzory dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení jedla na gril a vyrovnajú ho zvýšením teploty. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie než na bežných griloch. Platne je možné meniť medzi sebou a hornú platňu aj sklon spodnej platne je možné nastavovať. Súčasťou grilu je aj grilovací snímač, ktorý pomáha pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a sledovať správnu teplotu a čas grilovania. Na výber je päť programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a tiež stupňe prepečenia od raw po well done.
- Ošúpte zemiaky, osoľte ich a dajte variť. Ak chcete k mäsu z grilu pripraviť domácu omáčku, teraz je čas ju pripraviť.
- My sme použili omáčku z červeného vína. Na masle osmažte šalotku, zalejte 1 dcl červeného vína a varte, kým sa nevyvarí.
- Potom pridajte približne 200 ml vývaru, vinný ocot, cukor, soľ a podľa potreby zahustite zemiakovým škrobom.
- Nechajte Gril Sage BGR840 zahriať na 230 °C, vrúbkovanú plochu umiestnite dole.
- Posoľte a okoreňte jahňacie kotlety. Do jednej kotlety vložte grilovaciu sondu, ktorá je súčasťou grilu, a na displeji zvoľte typ mäsa a požadovaný stupeň prepečenia.
- My sme nastavili "lamb" a "medium". Po zvukovom signále, ktorý označuje, že gril je rozpálený a pripravený, vložte mäso a na okraje rozpálenej plochy aj baby mrkvičky.
- Mrkvičky budete vyberať skôr ako mäso. Priklopte hornú platňu nad mäso tak, aby sa ho nedotýkala, čo jednoducho nastavíte zo strany grilu.
- Uvarené zemiaky scedíme, pridáme bylinky, maslo, prípadne dochutíme soľou a korením podľa chuti a rozmixujeme ich šťuchadlom na zemiaky.
- Zemiaky priamo naservírujte na tanier, posypte opečenou cibuľkou, doplňte baby mrkvičkou, ktorú vyberiete z grilu skôr ako kotlety.
- Keď sa zvukový signál opäť ozve, jahňacie kotlety sú hotové, pridajte ich na tanier a podľa chuti ich polejte omáčkou.
- Gril ešte za tepla zotrite papierovým obrúskom a máte upratané.