Falafel

Falafel
Obsahuje bielkoviny a celý rad vitamínov 
60 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
cca 30 ks
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 250 g suchého cíceru - namočte cez noc
  • hrsť vetvičiek petržlenu
  • hrsť koriandra
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 3 lyžice oleja
  • 4-5 polievkových lyžíc hladkej múky

Postup receptu

Tento rok nie je vhodný na cestovanie, a tak si môžeme vôňu vzdialených miest priblížiť v pohodlí domova. Možno s nejakým zaujímavým a nezvyčajným pokrmom z exotického Orientu. Vyskúšali sme falafel, toto čisto vegetariánske jedlo pochádza z Egypta a ide o vyprážané guľky z cíceru. Zvyčajne sa podáva v pita chlebe alebo na tanieri, zvyčajne so sezamovou pastou tahini alebo jogurtovou omáčkou a zeleninou. Obsahuje bielkoviny a množstvo vitamínov a rozhodne vám ho odporúčame vyskúšať!

Chceli sme vám prípravu čo najviac uľahčiť, preto sme siahli po výkonnom stolnom mixéri Sage THE SUPER Q SBL920. Je to jediný mixér na trhu, ktorý kombinuje 3 produkty v jednom: štandardný mixér, mixér na smoothie (s malou nádobou vhodnou na cestovanie) a vákuový nadstavec (ktorý umožňuje mixovanie v najvyššej možnej kvalite). Prístroj je vybavený špeciálnym systémom nožov, má intuitívne ovládanie a je vyrobený z materiálov najvyššej kvality. Robustná kovová základňa zabezpečuje tichú prevádzku bez vibrácií. Nádoba mixéra je vyrobená z vysoko odolného Tritanu bez obsahu BPA.

Grilovali sme na inteligentnom kontaktnom grile Sage BGR840, ktorý sa dá použiť aj ako otvorený BBQ gril. Na výber je päť programov podľa druhu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a tiež stupňa prepečenia od surového až po dobre prepečené. Grilovacie platne sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené snímačmi teploty, ktoré dokážu zistiť pokles teploty pri umiestnení pokrmu na gril a kompenzovať ho jej zvýšením. Hornú rebrovanú a spodnú plochú platňu možno vymeniť a nastaviť výšku hornej a sklon spodnej platne. Súčasťou grilu je aj grilovacia sonda, ktorá vám pomôže pripraviť mäso podľa vašich predstáv a sledovať správnu teplotu a čas prípravy.
  1. Najprv deň vopred namočte cícer. Do misky pridajte viac vody. Cícer jej nasiakne veľa. Na druhý deň cícer sceďte a prepláchnite. Cícer na falafel použijeme surový, nebudeme ho variť.
  2. Do nádoby mixéra SAGE SUPER Q vložíme časť cíceru, petržlenovú vňať, koriander, nasekanú cibuľu, cesnak, rímsku rascu, soľ a olej. Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovanie.
  3. Zapnite mixér tlačidlom ON a podľa potreby postupne zvyšujte a znižujte výkon pomocou otočného voliča. Zmes mixujte, kým nebude úplne hladká.
  4. Potom do mixéra postupne pridávajte zvyšok cíceru a nechajte ho rozmixovať na hrubú konzistenciu.
  5. Celú zmes prelejte do misy a postupne vmiešajte múku. Vždy vyskúšajte, ako dobre sa vám podarí vytvoriť zo zmesi placky a či sa zlepia. Podľa toho určte množstvo múky.
  6. Kontaktný gril Sage BGR840 rozohrejte na 200 °C. Na nastavenie teploty jednoducho použite kruhový ovládač PLATE TEMP.
  7. Nastavte výšku varnej dosky na LOCK a pri zvolenej teplote počkajte, kým sa ozve zvukový signál a displej prestane blikať.
  8. Z cesta vytvorte placky a položte ich na gril, nie je potrebné pridávať olej/tuk. Prikryte gril a nechajte placky pripravovať desať minút. Potom ich otočte a grilujte 10 minút z druhej strany. Potom gril utrite papierovou utierkou a máte hotovo. Grilovacie platne sú však plne odnímateľné, a preto ich môžete po použití ľahko umyť.
  9. Hotový falafel podávajte s čerstvou zeleninou, arabským chlebom a kyslou smotanou.