Cuketové zemiakové placky
Cukety patrí medzi najobľúbenejšie letné plody.
45 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
4
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 2 stredné cukety (približne 1,200 g)
- 4 vajcia
- 150 - 200 g múky
- 1 polievková lyžica Solamylu
- majoránka
- mletá rasca
- soľ
- repkový olej - na gril
Postup receptu
Cukety patria medzi najobľúbenejšie letné plody. Ich využitie je skutočne široké: skvelo sa hodia na prípravu polievok, sú výbornou surovinou na grilovanie, hodia sa aj do sladkého a navyše sú ideálne aj na rôzne placky.
Na prípravu práve cuketových placiek je ideálny smart kontaktný gril Sage BGR840, na ktorom ľahko pripravíme napríklad zeleninu, palacinky, palcky alebo volské oko. Podsvietený LCD displej zobrazuje nastavenú teplotu v rozsahu 160–230 °C a o jej dodržanie sa stará senzor Element IQ, ktorý detekuje pokles teploty a teplo v danej oblasti vyrovnáva.
- Olúpte a na jemno nastrúhajte cukety. Cuketu preložte do cedníka a vymačkajte z nej prebytočnú vodu.
- Čím viac ju odstránite, tým menej múky budete potrebovať do cesta a placky budú krehkejšie.
- Pridajte ďalšie ingrediencie - múku (použité 150 g), vajcia, pretlačený cesnak, solamyl, majoránku, drvenú rascu, soľ a zmes dôkladne premiešajte.
- Cuketa neobsahuje škrob ako zemiaky, preto je potrebné použiť viac vajec a solamylu, aby placky dobre držali pokope.
- Rozhrejte gril Sage BGR840 na maximum - nastavte ovládačom teploty vpravo a na podsvietenom LCD displeji sa ukáže 230 °C.
- Z boku grilu je ovládač nastavenia sklonu spodnej platne - nastavili sme ju do roviny, aby olej nevytekal priamo z grilovacej plochy do zbernej nádoby.
- Vymeniteľné platne s nepriľnavým povrchom Quantanium™ PFOA free nastavte tak, aby rovná plocha bola dole.
- Nakvapkajte olej a lyžicou potom tvarujte placky.
- Opečte z oboch strán, placky sa nelepia vďaka nepriľnavému povrchu a dajú sa ľahko obrátiť.
- Ešte teplý gril očistite papierovou utierkou a máte upratané! :-)
- Cuketové placky je možné podávať aj ako prílohu, ak sa po nich nezaprší a nezjedia sa samotné.
- Podávajte ideálne priamo z grilu, teplé sú najlepšie. Nezostanú.
- Cuketové placky skvele doplní pohár studeného čapovaného piva.