Burger z červenej repy
Červená repa je veľmi chutná a zdravá zelenina
45 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Stredne ťažký
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 4 červené repy
- 3 čajové lyžičky soli
- 120 g pohánkových vločiek
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička majoránky
- korenie
- 4 lyžice olivového oleja
- jarná cibuľka
Postup receptu
V posledných rokoch sa grilovanie stalo jedným zo symbolov leta a my si ho nevieme predstaviť bez šťavnatých dobrôt. Dostali sme chuť na burger. Chceli sme však vyskúšať niečo netradičné, a tak sme pripravili variant vhodný pre vegetariánov - burger z červenej repy.
Na červenú repu sme nevsadili náhodou. Je to veľmi chutná a zdravá zelenina. Mimoriadne zdravá :-) Obsahuje vitamíny skupiny B a C, provitamín karotén, vápnik, horčík, draslík, sodík, kremík, železo, selén, zinok, kyselinu listovú, antioxidanty betaín a betacián a cenné stopové prvky cézium a rubídium.
Na pomoc pri príprave burgeru z červenej repy sme si vybrali inteligentný BBQ gril Sage BGR840 so sondou. Ide o šampióna vo svojej kategórii, ktorý sa dá použiť aj ako otvorený BBQ gril. Zvládne klasický repertoár grilovania, ale napríklad aj palacinky, omelety, sendviče atď. Je vybavený teplotnými snímačmi v doskách, ktoré dokážu zistiť pokles teploty pri položení jedla na gril a kompenzovať ho zvýšením teploty. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie ako na bežných griloch a oveľa ľahšie sa dostanete k požadovaným dobrotám.
Pri príprave omáčky nám pomohol stolný supermixér Sage SBL920. Je vybavený špeciálnym systémom nožov, má intuitívne ovládanie a praktické príslušenstvo a je vyrobený z kvalitných materiálov. Vďaka tomu je ideálny na spracovanie potravín, mletie a mixovanie, ako aj napríklad na drvenie ľadu alebo prípravu zeleninových polievok.
Na červenú repu sme nevsadili náhodou. Je to veľmi chutná a zdravá zelenina. Mimoriadne zdravá :-) Obsahuje vitamíny skupiny B a C, provitamín karotén, vápnik, horčík, draslík, sodík, kremík, železo, selén, zinok, kyselinu listovú, antioxidanty betaín a betacián a cenné stopové prvky cézium a rubídium.
Na pomoc pri príprave burgeru z červenej repy sme si vybrali inteligentný BBQ gril Sage BGR840 so sondou. Ide o šampióna vo svojej kategórii, ktorý sa dá použiť aj ako otvorený BBQ gril. Zvládne klasický repertoár grilovania, ale napríklad aj palacinky, omelety, sendviče atď. Je vybavený teplotnými snímačmi v doskách, ktoré dokážu zistiť pokles teploty pri položení jedla na gril a kompenzovať ho zvýšením teploty. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie ako na bežných griloch a oveľa ľahšie sa dostanete k požadovaným dobrotám.
Pri príprave omáčky nám pomohol stolný supermixér Sage SBL920. Je vybavený špeciálnym systémom nožov, má intuitívne ovládanie a praktické príslušenstvo a je vyrobený z kvalitných materiálov. Vďaka tomu je ideálny na spracovanie potravín, mletie a mixovanie, ako aj napríklad na drvenie ľadu alebo prípravu zeleninových polievok.
- Postup prípravy burgeru z červenej repy: Najprv uvarte pohánku v osolenej vode do mäkka.
- Kým sa pohánka varí, ošúpeme červenú repu a nastrúhame ju na jemno. Nastrúhanú repu osolíme a necháme 10 minút odpočívať, kým repa nepustí vodu. Potom z repy vyžmýkajte čo najviac šťavy.
- Do veľkej misy vložte vyžmýkanú repu, uvarenú pohánku, roztlačený cesnak, majoránku, korenie, soľ, olivový olej, nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a dôkladne premiešajte.
- Zo zmesi vytvarujte 6 rovnakých guľôčok, z ktorých potom vytvorte hamburgery, ktoré dáte na gril.
- Kontaktný gril Sage rozohrejte na 200 °C. Na nastavenie teploty jednoducho použite kruhový ovládač PLATE TEMP.
- Nastavte výšku grilu na LOCK a pri zvolenej teplote počkajte, kým sa ozve zvukový signál a displej prestane blikať.
- Keď je gril rozpálený, vložte pripravené hamburgery a gril zatvorte. Aby ste zabezpečili čo najväčšie prepečenie hamburgerov, nechajte výšku grilu nastavenú na OPEN, aby sa horná doska nedotýkala hamburgerov, ktoré sa nebudú grilovať, ale dusiť, čo nechcete.
- Burgery grilujte približne 7-8 minút. Nie je potrebné ich obracať.
- Potom na gril pridajte cibuľové krúžky, ktoré nechajte z každej strany len mierne opiecť, a potom pridajte nakrájanú žemľu a nechajte ju na grile zohriať.
- Potrite žemľu domácou medovo-horčicovou omáčkou, položte na ňu burger z červenej repy, paradajku, uhorku, grilovanú cibuľu a dobre pokvapkajte omáčkou. Pridajte niekoľko listov ľadového šalátu, prikryte druhou polovicou žemle a môžete podávať.
- Na prípravu omáčky vložte horčicu, med a vetvičky tymiánu do nádoby mixéra SAGE Super Q. Nádobu pevne zaistite vekom.
- Zapnite mixér tlačidlom ON/OFF a otočte kruhovým ovládačom na druhé nastavenie CHOP a nechajte mixovať 40 sekúnd.
- Po rozmixovaní prelejte jemnú omáčku do misky a rozotrite ju na mäsové guľky.