Burger z červenej repy

Burger z červenej repy
Červená repa je veľmi chutná a zdravá zelenina
45 minút
Príprava pokrmu + varenie
Stredne ťažký
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 4 červené repy
  • 3 čajové lyžičky soli
  • 120 g pohánkových vločiek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • korenie
  • 4 lyžice olivového oleja
  • jarná cibuľka

Postup receptu

V posledných rokoch sa grilovanie stalo jedným zo symbolov leta a my si ho nevieme predstaviť bez šťavnatých dobrôt. Dostali sme chuť na burger. Chceli sme však vyskúšať niečo netradičné, a tak sme pripravili variant vhodný pre vegetariánov - burger z červenej repy.
 
Na červenú repu sme nevsadili náhodou. Je to veľmi chutná a zdravá zelenina. Mimoriadne zdravá :-) Obsahuje vitamíny skupiny B a C, provitamín karotén, vápnik, horčík, draslík, sodík, kremík, železo, selén, zinok, kyselinu listovú, antioxidanty betaín a betacián a cenné stopové prvky cézium a rubídium. 
 
Na pomoc pri príprave burgeru z červenej repy sme si vybrali inteligentný BBQ gril Sage BGR840 so sondou. Ide o šampióna vo svojej kategórii, ktorý sa dá použiť aj ako otvorený BBQ gril. Zvládne klasický repertoár grilovania, ale napríklad aj palacinky, omelety, sendviče atď. Je vybavený teplotnými snímačmi v doskách, ktoré dokážu zistiť pokles teploty pri položení jedla na gril a kompenzovať ho zvýšením teploty. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie ako na bežných griloch a oveľa ľahšie sa dostanete k požadovaným dobrotám.
 
Pri príprave omáčky nám pomohol stolný supermixér Sage SBL920. Je vybavený špeciálnym systémom nožov, má intuitívne ovládanie a praktické príslušenstvo a je vyrobený z kvalitných materiálov. Vďaka tomu je ideálny na spracovanie potravín, mletie a mixovanie, ako aj napríklad na drvenie ľadu alebo prípravu zeleninových polievok.
  1. Postup prípravy burgeru z červenej repy: Najprv uvarte pohánku v osolenej vode do mäkka.
  2. Kým sa pohánka varí, ošúpeme červenú repu a nastrúhame ju na jemno. Nastrúhanú repu osolíme a necháme 10 minút odpočívať, kým repa nepustí vodu. Potom z repy vyžmýkajte čo najviac šťavy.
  3. Do veľkej misy vložte vyžmýkanú repu, uvarenú pohánku, roztlačený cesnak, majoránku, korenie, soľ, olivový olej, nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a dôkladne premiešajte.
  4. Zo zmesi vytvarujte 6 rovnakých guľôčok, z ktorých potom vytvorte hamburgery, ktoré dáte na gril.
  5. Kontaktný gril Sage rozohrejte na 200 °C. Na nastavenie teploty jednoducho použite kruhový ovládač PLATE TEMP.
  6. Nastavte výšku grilu na LOCK a pri zvolenej teplote počkajte, kým sa ozve zvukový signál a displej prestane blikať.
  7. Keď je gril rozpálený, vložte pripravené hamburgery a gril zatvorte. Aby ste zabezpečili čo najväčšie prepečenie hamburgerov, nechajte výšku grilu nastavenú na OPEN, aby sa horná doska nedotýkala hamburgerov, ktoré sa nebudú grilovať, ale dusiť, čo nechcete.
  8. Burgery grilujte približne 7-8 minút. Nie je potrebné ich obracať.
  9. Potom na gril pridajte cibuľové krúžky, ktoré nechajte z každej strany len mierne opiecť, a potom pridajte nakrájanú žemľu a nechajte ju na grile zohriať.
  10. Potrite žemľu domácou medovo-horčicovou omáčkou, položte na ňu burger z červenej repy, paradajku, uhorku, grilovanú cibuľu a dobre pokvapkajte omáčkou. Pridajte niekoľko listov ľadového šalátu, prikryte druhou polovicou žemle a môžete podávať.
  11. Na prípravu omáčky vložte horčicu, med a vetvičky tymiánu do nádoby mixéra SAGE Super Q. Nádobu pevne zaistite vekom.
  12. Zapnite mixér tlačidlom ON/OFF a otočte kruhovým ovládačom na druhé nastavenie CHOP a nechajte mixovať 40 sekúnd.
  13. Po rozmixovaní prelejte jemnú omáčku do misky a rozotrite ju na mäsové guľky.