Zmrzlina ako žiadna iná

Zmrzlina ako žiadna iná
Zmrzlina je jednou z najobľúbenejších pochúťok na svete. Zmrzlinárne praskajú vo švíkoch nielen počas horúcich letných dní, ale často aj počas celého roka. Ľudia milujú zmrzlinu a za poctivú sú ochotní si priplatiť.
Zmrzlina sa vo všeobecnosti skladá z piatich základných zložiek, ktorými sú ľad, tuk, tuhé látky, cukry a vzduch. Konkrétne zloženie sa v jednotlivých zmrzlinách líši. Napríklad zmrzlina má nízky obsah tuku a vyrába sa z čerstvého mlieka, smotany, ovocia atď. Je hustejšia, má krémovejšiu štruktúru, lepšiu stabilitu a podáva sa pri vyšších teplotách. Na druhej strane sorbet je cukrový sirup obohatený o ďalšie prísady - zvyčajne ovocie. Neobsahuje mliečny tuk, a preto je vhodný pre ľudí s bezlaktózovou diétou. Okrem notoricky známych druhov však nájdeme aj mnohé ďalšie - napríklad druhy ako šerbet, granita, Philadelphia (zmrzlina bez vajec), parfait a iné. U nás sa však najčastejšie stretávame so zmrzlinami rozdelenými na ovocné, smotanové a mliečne. Namiesto zmrzliny sa v českej legislatíve definuje pojem "mrazené krémy", ktoré sa delia na mliečne, smotanové, s rastlinným tukom, vodové, ovocné a sorbety.

V každom prípade, keď jeme zmrzlinu, chceme, aby bola kvalitná. Nemáme záujem o mrazené veci, ktoré majú so zmrzlinou spoločný len názov. Ako spoznáte, čo je kvalitná zmrzlina? Prvým vodítkom môže byť farba rôznych druhov - či farba zodpovedá skôr výrazným farbivám alebo prírodnej surovine chuti. Napríklad vanilková by nemala žiariť ako slnko, ale mala by byť skôr krémovo biela.

Ak chcete mať o všetkom prehľad a nemať zmätok v tom, kam ísť na zmrzlinu, odporúčame vyrobiť si domácu zmrzlinu. Všetko budete mať pod kontrolou a zmrzlinu si môžete zakaždým pripraviť presne takú, akú chcete. Zmrzlinovač Sage BCI600 vám v tom pomôže. Je to prvý zmrzlinovač, ktorý automaticky rozpozná hustotu pripravovaného mrazeného dezertu podľa vašich nastavení a udrží dezert zmrazený až do jeho podávania. Má 12 programov na nastavenie štruktúry vášho dezertu - od jemnejších mrazených dezertov, ako je sorbet, cez mrazený jogurt a zmrzlinu až po klasickú zmrzlinu. Ponúka výber automatických a manuálnych režimov od 5 do 180 min a je vybavený kompresorom, takže už nemusíte zdĺhavo mraziť vyberateľnú litrovú nádobu alebo pridávať ľad a mraziť v chladničke. Funkcia PRE-COOL zabezpečuje chladenie na teplotu -30 ͦC pred použitím.
Díky průhlednému víku můžete přípravu dezertu nejen kontrolovat, ale i přidávat dodatečné ingredience jako například oříšky, ovoce nebo kousky čokolády. Zmrzlinovač Sage BCI600 má podsvícený LCD displej a aby zmrzlina vydržela vychlazená až do podávání, je zmrzlinovač vybaven funkcí KEEP COOL, který udrží ideální teplotu zmrzliny po dobu až 3 hodin.