Valentínske sušienky s kávovým krémom
Valentínské sušienky s kávovým krémom spojujú výbornú chuť chrumkavého cesta s ľahko nahorklou chuťou kávy
60 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
30 ks
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- Suroviny na cesto
- 200 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- 90 g kukuričného škrobu
- Suroviny na krém
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice vanilkového pudingu
- 3 lyžice espressa
Postup receptu
Vo februári nás čaká sviatok všetkých zamilovaných, svätý Valentín. A pretože sa jedná o romantický deň, mali by sme si dopriať niečo výnimočné. Čo napríklad niečo sladké, do čoho sa môžeme zahryznúť, privrieť oči a vychutnávať lahodnú chuť, ktorá sa nám pomaly rozplývá na jazyku? Vyskúšali sme Valentínske sušienky s kávovým krémom a neľutovali sme. Spojujú v sebe skvelú chuť chrumkavého cesta s ľahko nahorklou chuťou kávy a môžete ich vyšperkovať trebárs aj čokoládou.
Príprava cesta na recept je jednoduchá, a rovnako tak aj kávového krému. Jeho základ tvorí kvalitné espresso, k jeho príprave sme použili pákový kávovar Sage The Barista Express BES875BSS s integrovaným mlynčekom. Dokonalé espresso dokáže pripraviť vďaka niekoľkým základným faktorom – čerstvo namletej káve, správnemu tlaku a stálej teplote vody. Elektronický PID systém zaznamenáva teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Optimálny tlak pre extrahovanú kávu dokáže napovedať sprievodca tlaku. Mlynček na kávu s nerezovými mlecími kameňmi umožňuje namlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaku. Vďaka týmto premenným, teda možnosti nastavenia hrubosti a dávkovanie, máte možnosť nekonečného experimentovania s prípravou kávy podľa vašej chuti.
Príprava cesta na recept je jednoduchá, a rovnako tak aj kávového krému. Jeho základ tvorí kvalitné espresso, k jeho príprave sme použili pákový kávovar Sage The Barista Express BES875BSS s integrovaným mlynčekom. Dokonalé espresso dokáže pripraviť vďaka niekoľkým základným faktorom – čerstvo namletej káve, správnemu tlaku a stálej teplote vody. Elektronický PID systém zaznamenáva teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Optimálny tlak pre extrahovanú kávu dokáže napovedať sprievodca tlaku. Mlynček na kávu s nerezovými mlecími kameňmi umožňuje namlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaku. Vďaka týmto premenným, teda možnosti nastavenia hrubosti a dávkovanie, máte možnosť nekonečného experimentovania s prípravou kávy podľa vašej chuti.
- Do veľkej misy si dajte cukor, múku, kukuričný škrob a všetko dôkladne premiešajte. Potom dajte zmäknuté maslo a pomocou rúk vypracujte cesto.
- Vypracované cesto si preložte na dosku, a ešte raz ho rukami poriadne prepracujte. Maslo ešte trochu povolí a všetko sa dôkladne spojí.
- Cesto si rozdeľte na štyri kúsky. Dosku si posypte múkou a za pomoci valčeka vyváľajte placku zhruba 3 mm hrubú. Pri váľaní si cesto vždy trochu zasypte múkou, aby se nelepilo na valček a na dosku.
- Za pomoci vykrajovátka si vykrojte z cesta srdiečka a dajte ich na plech s papierom na pečenie. Potom pečte 8 minút vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Po upečení dajte sušienky vychladnúť.
- Medzitým, čo sa sušienky pečú, môžete si na ne pripraviť krém.
- Dvojité espresso si pripravíte v kávovare SAGE The Barista express BES875BSS. Vložte páku do nástavca na mlynček kávovaru THE BARISTA EXPRESS™. Na FILTER SIZE si prekliknite na funkciu DOUBLE a jedným stlačením na páku si nechajte namlieť kávu.
- Tamperom utlačte mletú kávu a prípadne na zarovnanie môžete použiť Razor.
- Páku zaistite pod sprchou a zapnite funkciu dvojitého espressa.
- Po dokončení kávovú usadeninu vyklepnite z páky, utrite ju a nechajte ešte raz pretiecť vodou naprázdno. Aby ste páku i sprchu vypláchli.
- Tri lyžice espressa pridejte do misky s maslom, cukrom a pudingovým práškom a za pomoci šľahača vyšľahajte do krému.
- Krémom potrite sušienky a zlepte ich s ďalšou sušienkou. Zlepené sušienky skladujte v chlade. Po pár dňoch sa rozložia a sú krásne vláčne, prípadne ich podávejte ihneď, keď sú úžasne krehké.
- Sušienky môžete ozdobiť aj kúskami čokolády alebo posypať práškovým cukrom.