Tvarohový koláč s plátkami mandlí


Klasický český recept s pekárňou Sage

90 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie

Stredne ťažký
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla

4
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 250 ml mlieka
- 250 g mäkkého tvarohu
- 3 vajcia (+ 1 vajce na potretie)
- ½ droždia
- 90 g cukru
- kôra z citróna
- 550 g hladkej múky
- štipka soli
- plátky mandlí – na ozdobenie
Postup receptu
Máte radi tradičné slovenské recepty a zároveň radi experimentujete? Potom ste na tom rovnako ako my. Tentokrát sme dostali chuť na mazanec, ale trochu sme ho inovovali. Na prípravu kysnutého cesta sme si zobrali na pomoc múdru domácu pekáreň chleba Sage BBM800. Tá vie piecť v prednastavenom čase, pridávať do cesta orechy alebo kandizované ovocie v nastavenom čase a má 13 automatických a 9 vlastných nastavení. Je tiež vybavená sklopným hnetacím hákom, ktorý sa pred koncom pečenia sklopí, aby sa v chlebe neurobila diera.
- S mazancom vám pomôže pekáreň SAGE BBM800, ktorá pripraví krásne nadýchané cesto ako pri ručnom spracovaní, ale bez námahy. Do pekárne vložte suroviny podľa receptu v uvedenom poradí - najprv tekuté suroviny, až potom múku. Na pekárni nastavte program na kysnutie cesta - dough, trvá celkom 1:30. Pekáreň si všetko sama premieša a cesto nechá vykysnúť.
- Pri hnetení cesta sa niekoľkokrát strieda sklopená aj vzpriamená pozícia a medzi 1. a 2. kysnutím sa hák aktivuje, aby uvoľnil z cesta nahromadený oxid uhličitý. Následne sa všetko už dokysne do požadovaného objemu bez háku, takže cesto pohodlne vyberiete bez zložitého dolovania.
- Na pomúčenú dosku vyklopte vykysnuté cesto z pekárne a tvarujte z neho bochník. Budúci mazanec umiestnite na pečiaci papier na plech a potrite rozšľahaným vajcom. Posypte plátkami mandlí a kto je zvyknutý, môže mazanec nastrihnúť nožnicami do kríža.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 45 minút - až dozlatista. Tesne pred servírovaním posypte práškovým cukrom.