Trúfnete si na sous-vide ako od šéfkuchára?
Chcete svoju rodinu alebo návštevu pohostiť niečím špeciálnym? Vyskúšajte napríklad metódu sous-vide, ktorú možno aplikovať ako slovenskú klasiku, ale aj ako špecialitu svetoznámych šéfkuchárov. A hoci je technika sous-vide považovaná za „kulinárske umenie“, s multicookerom Sage SPR680BSS ju ľahko zvládnete aj u vás doma.
Sous-vide je metóda, ktorú už v sedemdesiatych rokoch začali používať vo Francúzsku na šetrnú prípravu foie gras. Dnes je veľmi obľúbená medzi profesionálnymi kuchármi a použiť ju môžete pri príprave rýb, mäsa, zeleniny, ovocia aj vajec. Jej podstatou je pomalé „varenie“ vo vzduchotesnom obale, vo vodnom kúpeli pri presne stanovenej teplote, ktoré často trvá aj niekoľko hodín. Pred samotným varením je dôležité suroviny vákuovať. Potraviny vložíte do teplovzdornej plastovej fólie bez BPA, ktorá je určená pre túto metódu prípravy jedla. Môžete využiť aj už hotové vrecká alebo klasické uzatvárateľné vrecká s dvojitým zipsom, do ktorých dané ingrediencie vložíte. Potom musíte z vrecka odčerpať čo najviac vzduchu a zabrániť, aby doň vnikla voda. Pre uľahčenie práce a istotu správneho vákuovania môžete využiť špeciálnu vákuovačku.
Základom pre sous-vide je nastavenie požadovanej teploty. Pri každej potravine je to inak. Najjednoduchšie je do vyhľadávača na internete zadať „sous-vide tabuľka – teploty a časy“, či už budete chcieť vaše hovädzie prepečené na medium, medium rare alebo rare, kuracie mäso na well done, vajcia na mäkko alebo na tvrdo. Pri dodržaní správneho postupu potom mäso nebudete mať nikdy vysušené alebo zeleninu vyblednutú a rozvarenú. Naopak, každá použitá ingrediencia si zachová svoju farbu, textúru, chuť a všetky živiny. Tí, ktorí sous-vide využívajú, oceňujú aj ďalší benefit tejto prípravy potravín. Vákuovanie uchová potraviny dlhšie čerstvé, takže takto pripravené jedlo možno len rýchlo schladiť ľadovou vodou a uložiť do chladničky. Pri teplote 2 °C vám tento „polotovar“ vydrží v čerstvom stave aj päť dní. Pred servírovaním ho stačí ohriať vo vodnom kúpeli alebo upraviť podľa potreby – napr. opiecť, zapiecť a podobne.
Sous-vide na jeden dotyk
Prípravu sous-vide vám maximálne zjednoduší použitie multicookeru Sage SPR680BSS. Do vrecka stačí vložiť napríklad mäso, vetvičku byliniek, plátok citróna a navrch kúsok masla. Potom stlačíte tlačidlo SOUS VIDE a nastavíte požadovanú teplotu a dobu prípravy. Zatvoríte veko a spustí sa ohrev vody na vami nastavené parametre. Keď voda dosiahne požadovanú teplotu, zaznie zvukové upozornenie a vy môžete vložiť vákuované vrecko s ingredienciami do vodného kúpeľa. Akonáhle je doba prípravy dokončená, vyberiete ho z vodného kúpeľa. Všetky chute sa vďaka pomalému vareniu vo vákuu úžasne prepoja, takže či už bylinky, citrón alebo maslo budete vo finále v danom kúsku mäsa dokonale cítiť. Mäso vždy vyberiete varené, takže ak ho potrebujete mať krásne opečené aj z bokov, napríklad u hovädzieho steaku alebo filetu z ryby, je nutné ho ešte prudko opiecť na panvici a môžete podávať.O značke Sage:
Sage je európskou značkou spoločnosti Breville, ktorej produkty sa predávajú vo viac ako 50 krajinách sveta. Austrálska Breville Group je celosvetovo známa vďaka vlastnému vývoju malých kuchynských spotrebičov najvyššej kvality, vyznačujúcich sa dlhou životnosťou a skvelým užívateľským komfortom. História Breville sa začala písať v roku 1932 a tejto spoločnosti vďačíme napríklad za tzv. sendvič-toaster, ktorý vyvinula ako prvý výrobca na svete. Po jeho uvedení na trh v roku 1974 sa len v Austrálii predalo 400 000 kusov.Na slovenský trh značka Sage vstúpila v roku 2018 a postupne naň uvedie produkty zamerané na prípravu kávy – espressa, mlynčeky, naparovače; grilovanie – grily, smoking gun; odšťavovanie – odšťavovače, smoothie alebo prípravu potravín – roboty, mixéry, food procesory. Vďaka vlastnému návrhu a náročnému testovaniu bude možné u všetkých spotrebičov rozšíriť záruku na tri roky. Pre Českú republiku, Slovensko, Maďarsko a Poľsko značku Sage exkluzívne zastupuje spoločnosť Fast ČR, patriaca medzi najväčších regionálnych distribútorov domácich spotrebičov.
Pre ďalšie informácie a novinky navštívte adresu www.sagesk.sk
Kontakt pre médiá: Hedvika Přibová PHOENIX COMMUNICATION 140 00 | Praha 4 | Pod Vilami 785/22 hedvika@phoenixcom.cz