Tiramisu zmrzlina

Tiramisu zmrzlina
Kombinácia sladkých tónov s ľahko nahorklou stopou po káve
2 hodiny
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
500 ml
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 50 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 1x dvojité espresso
  • 3x cukrárska piškóta + piškóta na ozdobu
  • kakao na ozdobu

Postup receptu

Obľúbené zmrzlinové hrátky sú spojené hlavne s letným obdobím. Ponúkajú osvieženie, ochladenie a tiež pohladenie chuťových buniek. Niekto nedá dopustit na klasiku, niekto si zasa rád pohrá s novými príchuťami a kombináciami. My sme tentokrát vyskúšali recept na Tiramisu zmrzlinu. Kombinácia sladkých tónov s ľahko nahorklou stopou po káve nám v parných dňoch krásne padla do nôty.
 
Zmrzlinu sme pripravili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop BCI600, ktorý celý proces krásne urýchlil a zjednodušil. Má 12 prednastavených programov a poradí si i so sorbetom, mrazeným jogurtom alebo gelatom. Dokáže automaticky rozpoznať hustotu pripravovanej zmrzliny podľa nastavení a uchovať ju mraženú až do podávania. Součásťou prístroja je kompresor, vďaka čomu odpadá príprava s namrazovaním nádoby či pridávaním ľadu a konečným zamrazením v chladničke. Ovládanie je elektronické a jednoduché a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji. Kontrola prípravy je možná cez priehľadné veko, ktoré zároveň umožňuje pridávanie ďaľších ingrediencí, ako napríklad ořieškov alebo nasekanej čokolády.
 
S prípravou kvalitného espressa nám pomohol pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiovej značky Sage. Tento espresso prístroj s mlýnčekom na kávu dokáže pripraviť dokonalé espresso vďaka niekoľkým základným faktorom – kávu si nachystá vždy čerstvo namletú, postráži správný tlak i teplotu vody. A to vďaka elektronickému PID systému, ktorý zaznamenává teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Sprievodca tlaku dokáže navrhnúť optimálny tlak pre extrahovanú kávu. Mlýnček na kávu s nerezovými mlecími kameňmiy umožňuje mlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaku. A tieto premenné – teda možnosť nastavenia hrubosti a dávkovanie – otvárajú dvere k celoživotnému experimentu s prípravou kávy presne podľa vašej chuti.
  1. Postup na prípravu espressa: Najprv si pripravte dvojité espresso v kávovare SAGE Kávu nasypte do zásobníka na kávu a vložte páku do nástavca na mlýnček. Stlačte tlačítko FILTR SIZE a nastavte funkciu DOUBLE, kontrolka sa rozsvieti. Páku stlačte a nechajte si namlieť kávu.
  2. Tamperom utlačte mletú kávu, na zarovnanie môžete prípadne použíť Razor.
  3. Páku zaistite pod sprchou a zapnite funkciu dvojitého espressa.
  4. Po dokončení kávovú usadeninu vyklepnite z páky a utrite ju. Abyste páku i sprchu vypláchli, nechajte ju ešte raz pretiecť vodou naprázdno.
  5. Hotové espresso nechajte vychladnúť.
  6. Postup na prípravu zmrzliny: Vopred namrazte zmrzlinovač (funkce PRE COOL) a potom do namrazeného zmrzlinovača nalejte zmes, všetko sa tak urýchli
  7. Vo veľkej mise rozmixujte za pomoci šľahača mascarpone, mlieko a cukor. Šľahajte, pokiaľ vám nevznikne krásne hustá pena.
  8. Potom za stáleho miešania pridávajte po troškách espresso.
  9. Hotovú zmes prelejte do nádoby od zmrzlinovača SAGE, nádobu aj so zmesou vložte do zmrzlinovača a uzavrite vekom. Vďaka vstavanému kompresoru v zmrzlinovači nemusíte nádobu namrazovať. 
  10. Zmrzlinovač zapnete funkciou POWER a otáčacím kolieskom zvoľte program ICE CREAM / HARD. Tlačítkom START zmrzlinovač zapnite a nechajte ho pracovat. 
  11. Medzitým si nakrájajte tri cukrárské piškóty na drobné kúsky.
  12. Akonáhle zmrzlinovač cinkne a na displeji sa objaví ADD MIX-INS, otvorete veko zmrzlinovača a pridajte piškóty.
  13. Po pridaní piškotov nechajte zmrzlinovač ďalej pracovať. Akonáhle je zmrzlina úplne hotová, zaznie ďaľšie cinknutie.
  14. Hotovú zmrzlinu preložte do inej nádoby a vložte do mrazničky, alebo ju rovno servírujte.
  15. Pri servírovaní ozdobte zmrzlinu cukrárskými piškótami a posypte kakaom. Chuť zmrzliny sa naozaj veľmi podobá talianskemu dezertu Tiramisu.
Dobrú chuť!