Tiramisu zmrzlina
Kombinácia sladkých tónov s ľahko nahorklou stopou po káve
2 hodiny
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
500 ml
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 50 g cukru
- 250 g mascarpone
- 250 ml plnotučného mlieka
- 1x dvojité espresso
- 3x cukrárska piškóta + piškóta na ozdobu
- kakao na ozdobu
Postup receptu
Obľúbené zmrzlinové hrátky sú spojené hlavne s letným obdobím. Ponúkajú osvieženie, ochladenie a tiež pohladenie chuťových buniek. Niekto nedá dopustit na klasiku, niekto si zasa rád pohrá s novými príchuťami a kombináciami. My sme tentokrát vyskúšali recept na Tiramisu zmrzlinu. Kombinácia sladkých tónov s ľahko nahorklou stopou po káve nám v parných dňoch krásne padla do nôty.
Zmrzlinu sme pripravili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop BCI600, ktorý celý proces krásne urýchlil a zjednodušil. Má 12 prednastavených programov a poradí si i so sorbetom, mrazeným jogurtom alebo gelatom. Dokáže automaticky rozpoznať hustotu pripravovanej zmrzliny podľa nastavení a uchovať ju mraženú až do podávania. Součásťou prístroja je kompresor, vďaka čomu odpadá príprava s namrazovaním nádoby či pridávaním ľadu a konečným zamrazením v chladničke. Ovládanie je elektronické a jednoduché a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji. Kontrola prípravy je možná cez priehľadné veko, ktoré zároveň umožňuje pridávanie ďaľších ingrediencí, ako napríklad ořieškov alebo nasekanej čokolády.
S prípravou kvalitného espressa nám pomohol pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiovej značky Sage. Tento espresso prístroj s mlýnčekom na kávu dokáže pripraviť dokonalé espresso vďaka niekoľkým základným faktorom – kávu si nachystá vždy čerstvo namletú, postráži správný tlak i teplotu vody. A to vďaka elektronickému PID systému, ktorý zaznamenává teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Sprievodca tlaku dokáže navrhnúť optimálny tlak pre extrahovanú kávu. Mlýnček na kávu s nerezovými mlecími kameňmiy umožňuje mlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaku. A tieto premenné – teda možnosť nastavenia hrubosti a dávkovanie – otvárajú dvere k celoživotnému experimentu s prípravou kávy presne podľa vašej chuti.
Zmrzlinu sme pripravili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop BCI600, ktorý celý proces krásne urýchlil a zjednodušil. Má 12 prednastavených programov a poradí si i so sorbetom, mrazeným jogurtom alebo gelatom. Dokáže automaticky rozpoznať hustotu pripravovanej zmrzliny podľa nastavení a uchovať ju mraženú až do podávania. Součásťou prístroja je kompresor, vďaka čomu odpadá príprava s namrazovaním nádoby či pridávaním ľadu a konečným zamrazením v chladničke. Ovládanie je elektronické a jednoduché a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji. Kontrola prípravy je možná cez priehľadné veko, ktoré zároveň umožňuje pridávanie ďaľších ingrediencí, ako napríklad ořieškov alebo nasekanej čokolády.
S prípravou kvalitného espressa nám pomohol pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiovej značky Sage. Tento espresso prístroj s mlýnčekom na kávu dokáže pripraviť dokonalé espresso vďaka niekoľkým základným faktorom – kávu si nachystá vždy čerstvo namletú, postráži správný tlak i teplotu vody. A to vďaka elektronickému PID systému, ktorý zaznamenává teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Sprievodca tlaku dokáže navrhnúť optimálny tlak pre extrahovanú kávu. Mlýnček na kávu s nerezovými mlecími kameňmiy umožňuje mlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaku. A tieto premenné – teda možnosť nastavenia hrubosti a dávkovanie – otvárajú dvere k celoživotnému experimentu s prípravou kávy presne podľa vašej chuti.
- Postup na prípravu espressa: Najprv si pripravte dvojité espresso v kávovare SAGE Kávu nasypte do zásobníka na kávu a vložte páku do nástavca na mlýnček. Stlačte tlačítko FILTR SIZE a nastavte funkciu DOUBLE, kontrolka sa rozsvieti. Páku stlačte a nechajte si namlieť kávu.
- Tamperom utlačte mletú kávu, na zarovnanie môžete prípadne použíť Razor.
- Páku zaistite pod sprchou a zapnite funkciu dvojitého espressa.
- Po dokončení kávovú usadeninu vyklepnite z páky a utrite ju. Abyste páku i sprchu vypláchli, nechajte ju ešte raz pretiecť vodou naprázdno.
- Hotové espresso nechajte vychladnúť.
- Postup na prípravu zmrzliny: Vopred namrazte zmrzlinovač (funkce PRE COOL) a potom do namrazeného zmrzlinovača nalejte zmes, všetko sa tak urýchli
- Vo veľkej mise rozmixujte za pomoci šľahača mascarpone, mlieko a cukor. Šľahajte, pokiaľ vám nevznikne krásne hustá pena.
- Potom za stáleho miešania pridávajte po troškách espresso.
- Hotovú zmes prelejte do nádoby od zmrzlinovača SAGE, nádobu aj so zmesou vložte do zmrzlinovača a uzavrite vekom. Vďaka vstavanému kompresoru v zmrzlinovači nemusíte nádobu namrazovať.
- Zmrzlinovač zapnete funkciou POWER a otáčacím kolieskom zvoľte program ICE CREAM / HARD. Tlačítkom START zmrzlinovač zapnite a nechajte ho pracovat.
- Medzitým si nakrájajte tri cukrárské piškóty na drobné kúsky.
- Akonáhle zmrzlinovač cinkne a na displeji sa objaví ADD MIX-INS, otvorete veko zmrzlinovača a pridajte piškóty.
- Po pridaní piškotov nechajte zmrzlinovač ďalej pracovať. Akonáhle je zmrzlina úplne hotová, zaznie ďaľšie cinknutie.
- Hotovú zmrzlinu preložte do inej nádoby a vložte do mrazničky, alebo ju rovno servírujte.
- Pri servírovaní ozdobte zmrzlinu cukrárskými piškótami a posypte kakaom. Chuť zmrzliny sa naozaj veľmi podobá talianskemu dezertu Tiramisu.
Dobrú chuť!