Rillettes z bravčového mäsa
Rillettes, čiže mäsová nátierka, patrí medzi špeciality francúzskej kuchyne.
60 minút + varenie 12 h
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
3
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 1 kg bravčového bôčika
- 1 kg bravčovej kotlety
- ½ hlavičky cesnaku
- 100 ml bieleho vína
- vetvička tymiánu
- 1 veľká cibuľa
- 80 g masti
- soľ
- korenie
Postup receptu
Rillettes, čiže mäsová nátierka, patrí medzi špeciality francúzskej kuchyne. Prelínajú sa v nej lahodné chute mäsa, ktoré sa po dlhom varení nádherne rozpadá, vína a byliniek. Namazaná na čerstvom chlebe a s kyslou uhorkou chutí jednoducho geniálne! S naším receptom si môžete pripraviť rillettes aj do zásoby, takže rýchle a chutné jedlo budete mať po ruke, aj keď sa dostanete do časovej tiesne.
Uvarí za vás
Príprava rillettes si síce žiada veľa času na varenie, aby mäso bolo náležite krehké, ale inak je jednoduchá. Ak si k ruke vezmete šikovného pomocníka, všetko pôjde hravo a v podstate samo. Elektrický tlakový hrniec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiovej značky Sage kombinuje ako pomalé varenie, ktoré využijete na prípravu rillettes, tak aj tlakové varenie. Dokáže automaticky nastaviť ideálnu kombináciu času, teploty a tlaku medzi rýchlou a pomalou úpravou. Ponúka 6 prednastavených chytrých programov – varenie pod tlakom, pomalé varenie, zahusťovanie, opekanie, restovanie a prípravu v pare – a samozrejme aj vlastné manuálne nastavenie prostredníctvom programu „Custom“. Čas je možné nastaviť na 2-12 hodín a výsledok vás príjemne prekvapí v podobe pokrmu s maximálnou chuťou a ideálnou konzistenciou.- Všetko mäso nakrájajte na kocky zhruba 3x3 cm a vložte ich do vyberateľnej misky na prípravu potravín tlakového hrnca The Fast Slow Pro. K mäsu pridajte olúpané celé strúčiky cesnaku, biele víno, tymián, masť, soľ, korenie a všetko dôkladne premiešajte.
- Hrniec uzavrite vekom otočením jeho madla po smere hodinových ručičiek až k symbolu otvoreného zámku, ktorý je graficky znázornený na veku. Keď je veko správne uzamknuté, zaznie zvukové upozornenie. Vždy sa uistite, že bezpečnostná poistka je správne zarovnaná v otvore v ramene veka a nie je posunutá bokom.
- Otočte ovládačom START/SELECT, kým sa kurzor nezastaví pri SLOW COOK. Stlačte ovládač START/SELECT pre potvrdenie.
- Otočte ovládačom START/SELECT a stlačením vyberte program CASSEROLE. Horná hodnota na LCD displeji uvádza prednastavenú teplotu vybranej ponuky. Otočením ovládača TEMP/PRESSURE doprava nastavte teplotu HI (vysoká teplota) a potvrďte ju stlačením ovládača.
- Spodná hodnota na LCD displeji uvádza prednastavenú dobu prípravy vybranej ponuky. Otočte ovládačom TIME doprava a nastavte dobu varenia na 12 hodín.
- Stlačte ovládač START/SELECT pre spustenie hrnca. Tlačidlo STOP/CANCEL sa podsvieti na červeno, LCD displej sa podsvieti na oranžovo. Doba prípravy sa zobrazí na displeji a spustí sa automatické odpočítavanie.
- Na displeji sa automaticky s funkciou SLOW COOK zobrazí funkcia KEEP WARM (uchovanie v teple). Tú nechajte podľa potreby pokojne zapnutú.
- Keď je mäso hotové, otvorte veko otočením madla proti smeru hodinových ručičiek.
- Otočným ovládačom START/SELECT vyberte program REDUCE. Stlačte ovládač START/SELECT pre potvrdenie. Otočením ovládača TEMP/PRESSURE doprava nastavte teplotu HI (vysoká teplota) a ovládačom TIME otočte doprava a nastavte dobu redukcie na 10 minút. Počas redukcie sa vyparí alkohol a prebytočná tekutina. V prípade potreby čas redukcie predĺžte.
- Keď je zredukované, mäso pomocou dierovanej naberačky vyberte z nádoby hrnca a vložte ho do misy, kde všetko mäso rozmačkajte vidličkou na drobné vlákna.
- Takto pripravené mäso vložte do čistých zaváracích pohárov. Čo najviac ho do pohára namačkajte a poriadne utesnite.
- Zalejte teplým redukovaným tukom z mäsa a uzavrite viečkom. Vďaka tomu, že mäso a masť sú teplé, pohár sa sám zatiahne. Takto zavarené mäso vám vydrží v chlade a tme viac ako rok.
- Studené rillettes podávajte s čerstvým chlebom a kyslou uhorkou.
Prajeme dobrú chuť!