Päť najčastejších otázok pri výbere pákového kávovaru

Päť najčastejších otázok pri výbere pákového kávovaru

Päť najčastejších otázok pri výbere pákového kávovaru

Máte radi silné čierne espresso, alebo radšej veľkú šálku cappuccina s nadýchanou mliečnou penou? Ak už nechcete pôžitok z výbornej kávy obmedzovať len na návštevy kaviarne, možno práve teraz zvažujete investíciu do domáceho espresso prístroja. Nie náhodou totiž tento spotrebič patrí aj medzi obľúbené vianočné darčeky. Ak sa chystáte urobiť radosť sebe alebo niekomu blízkemu, odpovieme vám na päť najčastejších otázok, ktoré je potrebné mať pri kúpe kávovaru jasno.

Je drahší lepší?

Finančné možnosti patria k najdôležitejším kritériám výberu kávovaru, pretože práve od rozpočtu sa odvíjajú parametre produktu. Nie pre každého znamená lacnejšia voľba horší prístroj, veľa závisí od očakávaní. Drahšie modely majú samozrejme mnohé výhody, ako je napríklad kvalita spracovania, možnosti nastavenia a v neposlednom rade aj technické špecifikácie, ktoré výrazne zjednodušujú manipuláciu alebo sprehľadňujú nastavenie prístroja. U renomovaných značiek nájdete kvalitné modely aj s odporúčanou cenou tesne pod hranicou 320€. Počítajte však s tým, že nižšia cena môže znamenať kompromis v používateľskom komforte. „Lacnejšie espresso prístroje nemajú integrovaný mlynček ani možnosť nastavenia teploty vody pri extrakcii kávy. To pre niekoho môže byť nepodstatné, ale pre iného už problém. Ak teda chcete prístroj s mlynčekom a reguláciou teploty vody, počítajte s investíciou okolo 680€. To sa už pohybujeme v kategórii s najlepším pomerom ceny a výkonu,“ vysvetľuje Radek Arnošt, manažér značky Sage, ktorá už mnoho rokov predáva svoje kávovary po celom svete. Ak vás financie významne neobmedzujú, za zváženie stoja prístroje s displejom alebo dotykovým displejom, u ktorých cena začína na sume 800€. Ich výhodou je, že si dokážu „zapamätať“ vaše preferencie – ako napríklad intenzitu chuti či množstvo vody – aj pre ďalší pripravovaný nápoj. Samostatnou kategóriou sú potom prístroje s dvoma bojlermi, ktoré už ale majú zmysel skôr pre skutočných kávových nadšencov, ktorí chcú mať doma zariadenie porovnateľné s vybavením kaviarne. „Niektoré z nich disponujú aj automatickým stlačením kávy do páky. Za takto zautomatizovaný proces si však priplatíte, keď ich odporúčaná cena začína na hranici 2 400€,“ dodáva R. Arnošt.
 

TIP: Stávkou na istotu je espresso prístroj Sage BES875 s integrovaným mlynčekom a inovatívnou technológiou kontroly teploty počas celej extrakcie.

Zvládne to s pákou aj začiatočník?

Pákové espresso prístroje majú oproti kapsulovým kávovarom či plnoautomatickým strojom z kaviarní jednu veľkú výhodu – pri manipulácii s nimi stále zostávate „v kontakte“ s kávou, takže nie ste ochudobnení ani o zážitok z procesu prípravy. Viac manuálnych úkonov má ale aj svoje úskalia, preto je vhodné poradiť sa pred kúpou espresso prístroja s odborníkmi alebo si o tejto téme niečo prečítať. Prípadne sa prihlásiť na kurz prípravy kávy, z ktorého odídete s jasnejšou predstavou o tom, čo všetko taký proces prípravy kávy obnáša a čo od svojho kávovaru očakávate. „Je dobré si to vyskúšať v praxi. Naučíte sa, že okrem prístroja je dôležité dbať aj na kvalitu a čerstvosť nakupovaných kávových zŕn. Zistíte, či vám vyhovuje klasické ovládanie tlačidlami, alebo radšej chcete investovať do prístroja s dotykovým displejom,“ hovorí R. Arnošt a pokračuje: „Aj samotné stlačenie kávy do páky je vec osobných preferencií. Niekto vyznáva centrálny temper, ktorý uľahčí prípravu a minimalizuje neporiadok. Iný zase nedá dopustiť na klasický temper, pretože pre neho symbolizuje rituál, o ktorý sa nechce ochudobniť.

S mlynčekom, alebo bez?

Aj keď kávovary s integrovaným mlynčekom na kávu nájdete obvykle aj v strednej cenovej kategórii, nie vždy je voľba len otázkou financií. „Profesionálni baristi používajú výhradne mlynček a pákovku oddelenú, pretože pri zahrievaní vody mimo stroj nie sú vystavené kávové zrná vyšším teplotám, čo môže ovplyvniť kvalitu zŕn,“ vysvetľuje R. Arnošt a pridáva aj radu: „Ak ste však bežný používateľ v bežnej domácnosti, prístroj s integrovaným mlynčekom vám ušetrí miesto a na chuti kávy určite rozdiel nespoznáte. Ak sa ale už radíte skôr k profesionálom a potrpíte si na maximálnu kontrolu nad procesom prípravy kávy, zvoľte oddelene prístroj s dualboiler systémom a k nemu samostatný mlynček.“
 

TIP: Dokonalý pár v jednom balení – to je espresso prístroj SAGE BES920. Srdcom profesionálneho espressa je ohrievací systém s dvoma nerezovými ohrievačmi vody.

Parná tryska, alebo šľahač mlieka?

Častokrát sa k nákupu espresso prístroja odhodlajú ľudia, ktorí si v kaviarňach radi objednávajú rôzne mliečne špeciality. Na trhu sú v ponuke aj samostatné šľahače mlieka, ale všeobecne platí, že cappuccino, macchiato či latté pripravíte s každým espresso prístrojom. Dosiahnuť ideálne našľahané mlieko však môže byť pre nováčika pomerne náročný úkon. „Každý pákový stroj má parnú trysku, ale ich parametre sa môžu líšiť. Lacnejšie prístroje majú jednu výpusť v tryske, drahšie ich môžu mať aj štyri a k tomu integrovaný teplomer, čo značne zjednoduší prípravu. Navyše stále viac ľudí preferuje alternatívne mlieka, ako sú ovsené, sójové alebo mandľové. Tie potrebujú na správne našľahanie inú teplotu a k tomu trochu viac umu a snahy. Ak teda chcete mliečne špeciality pripravovať často, je lepšie investovať do sofistikovanejších technológií.“
 

TIP: Espresso prístroj THE BARISTA TOUCH IMPRESS od Sage s dotykovým displejom a automatickou parnou tryskou a systémom Auto MilQ je ako stvorený pre všetky typy mliečnych káv a počíta aj s použitím rastlinných mliek.

Káva z pražiarne, alebo supermarketu?

Vedeli ste, že ani najlepší kávovar neurobí dobré espresso z nekvalitných zŕn? Keď už investujete do kvalitného pákového espressa, mali by ste si dať záležať aj na tom, čo do neho budete sypať. Spoľahlivý dodávateľ kávy je pre výslednú kvalitu a chuť vašej šálky kávy nesmierne dôležitý. Opäť sa môžete poradiť s baristom v kaviarni, kde vám káva chutí, tak sa najjednoduchšie dopracujete k preferovanej variante kávových zŕn. Môže vám poradiť aj s nastavením mlynčeka a teplotou vody pri extrakcii, ktorá je opäť u každého typu kávy rôzna. Kupovaná káva by nemala byť staršia než rok, minimálne 14 dní od praženia, správne balená a najmä kvalitná. Odporúčam čítať recenzie a nechať si poradiť od skúsených milovníkov kávy. A aké by mali byť parametre dobrej kávy? „Mala by vám predovšetkým chutiť, aj keď preferujete kyslejší štýl, alebo ten tradičný taliansky,“ dodáva R. Arnošt.

 

TIP: CAFÉ RESERVA je zmes pre skutočných milovníkov kávy s autentickou a jedinečnou arómou pripomínajúcou najjemnejšie koreniny, ako je škorica, kakao a sušené ovocie.

O značke Sage:

Sage je európskou značkou spoločnosti Breville, ktorej produkty sa predávajú vo viac ako 50 krajinách sveta. Austrálska Breville Groupe je celosvetovo známa vďaka vlastnému vývoju malých kuchynských spotrebičov najvyššej kvality, vyznačujúcich sa dlhou životnosťou a skvelým užívateľským komfortom. História Brevillu sa začala písať v roku 1932 a tejto spoločnosti vdĺžime napríklad za tzv. sendvičový toaster, ktorý vyvinula ako prvý výrobca na svete. Po jeho uvedení na trh v roku 1974 sa v Austrálii predalo 400 000 kusov.

Na český trh značka Sage vstúpila v roku 2018 a postupne naň uvedie produkty zamerané na prípravu kávy – espressa, mlynčeky, šľahače; grilovanie – grily, smoking gun; odšťavňovanie – odšťavňovače, smoothie alebo prípravu potravín – roboty, mixéry, food procesory. Vďaka vlastnému návrhu a náročnému testovaniu bude možné u všetkých spotrebičov rozšíriť záruku na tri roky. Pre Českú republiku, Slovensko, Maďarsko a Poľsko značku Sage zastupuje exkluzívne spoločnosť Fast ČR, patriaca medzi najväčších regionálnych distribútorov domácich spotrebičov.
 

Pre ďalšie informácie a novinky navštívte adresu www.sagesk.sk

Kontakt pre médiá:
Hedvika Přibová PHOENIX COMMUNICATION 110 00 | Praha 1 | Opletalova 919/5 hedvika@phoenixcom.cz