Pripravte si kávu ako profesionál

Pripravte si kávu ako profesionál
Latte art 
15 minút
Príprava pokrmu + varenie
Stredne ťažký
Obtiažnosť jedla
1
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • espresso
  • mlieko

Postup receptu

Technika latte art - v preklade mliečne umenie - je štýl nalievania mliečnej peny do espressa, ktorý ponúka množstvo ornamentov na ozdobenie šálky cappuccina. Ide o efektnú a veľmi obľúbenú záležitosť, ktorá sa k nám dostala pomerne nedávno. Dnes ju už vnímame ako neoddeliteľnú súčasť nášho obľúbeného nápoja a prirodzene láka ľudí, aby doma experimentovali so zdobením kávy.


Latte art je technika, ktorú sa môže naučiť každý. Samozrejme, ako hovorí baristka a ambasádorka značky Sage Petra Davies Veselá: "Treba mať trpezlivosť a počítať s tým, že ani pri tomto umení múdry človek z neba nespadol. Sama som pripravila desiatky, či skôr stovky šálok s latte artom, kým som bola s výsledkom naozaj spokojná."
  1. Správne pripravené espresso je absolútne nevyhnutné. Musí mať dokonalú, hustú a tmavú penu na povrchu.
  2. Správne našľahané mlieko je nevyhnutné. Malo by mať čo najjemnejšiu krémovú konzistenciu a teplotu približne 60 ⁰C. Pri jeho príprave je dôležitá sila trysky (ideálny tlak na šľahanie je 1,0 - 1,1 bar) a hrot trysky. Vhodná je tryska so 4 - 6 otvormi - tzv. pomalá špička, pretože vytvára hladšiu penu, s ktorou sa ľahšie tvarujú obrázky.
  3. Keď máme dokonale našľahané mlieko, musíme si vybrať správnu kanvicu. Na jednoduchšie jablká a srdiečka je vhodná kanvička bez výlevky, zatiaľ čo na zložitejšie tvary je potrebná výlevka. Samozrejme, tvar a veľkosť šálky majú tiež vplyv na výsledný obrázok. Samozrejme, veľké a široké poskytujú lepší priestor pre kreativitu.
  4. Ideálnym pomocníkom na zvládnutie dokonalej a hustej peny a napeneného mlieka je kávovar od prémiovej značky Sage The Barista Express BES875BSS. Počas celého procesu prípravy kávy monitoruje správnu teplotu a tlak vody. Je vybavený 360° otočnou parnou tryskou a k príslušenstvu kávovaru patrí nerezová nádoba na napenenie mlieka s integrovaným teplomerom.
  5. Pri latte art začneme nalievať našľahané mlieko do šálky s kávou z výšky približne 5 cm tak, aby sa dostalo pod penu espressa. Keď máme šálku naplnenú do polovice, oprieme o ňu kanvicu a nakloníme ju dovnútra, aby sa do nej dostala mliečna pena a "nakreslila" sa. Pri prvých pokusoch sa oplatí nechať šálku položenú na stole a sústrediť sa na techniku nalievania mlieka.
Petra Davies Veselé odporúča použiť špajdľu na úpravu obrázkov, ktoré sa vám nepodarili podľa vašich predstáv. Môže znázorňovať najrôznejšie tvary. Alebo použite čokoládovú či karamelovú penu. Chce to len prax a vedzte, že ak vytrváte, výsledky sa dostavia.