Šišky nepatria, iba na karneval
Šišky alebo „božie milosti“ sú symbolom karnevalového veselia, ale dnes si ich doprajeme po celý rok. Sú stálicou medzi českými zákuskami, pozná ich každé malé dieťa a sú rozšírené do všetkých kútov a regiónov.
Ako to už pri obľúbených pochúťkach býva, história šišiek je bohatá. Siahajú až do starovekého Grécka, Ríma a Aegyptusu. V každom prípade sa prví špecialisti na tento dezert, takzvaní šiškári, objavili už v 14. storočí a pripravovali ich počas masopustu. U nás sa prvá zmienka o šiškách v Rakúsko-Uhorsku datuje do Viedne v roku 1690, keď ich pekárka Cäcilie Krapf dala vyprážať a predávať vo svojom obchode ako karnevalové pohostenie. Tradične sa plnili ovocnou zmesou, ale v súčasnosti, keď sú šišky známe po celom svete, majú v každom regióne trochu iný tvar alebo náplň. Príkladom je americká verzia nazývaná donuts, ktorá má v strede dieru a na vrchu je ochutená polevou alebo ozdobami. V každom prípade klasické české si stále zachovávajú svoju pôvodnú podobu, hoci aj z hľadiska náplní je na výber mnoho druhov.
Mnohí ľudia si recept na šišky spájajú s náročným a pracným procesom, ako to naznačuje rozprávka „Šišky“: „Ja som šiška, z múky, z krému, na masle usmažená, v okne chladená.“ Ak to však vyskúšate, zistíte, že je to jednoduché a zvládne to každý. Odmenou vám bude miska plná voňavých, pierkových šišiek, ktoré sú vnútri mäkké a zvonka pekne prepečené, ozdobené svetlým krúžkom navlečeným na vonkajšej strane. A vďaka kávovému krému objavíte novú šikovnú chuť a uvidíte, že jedna šiška vám nebude stačiť! Recept nájdete tu na webovej stránke Sage.
Príprava cesta je jednoduchá a môžete si ju ešte viac uľahčiť s profesionálnym kuchynským robotom SAGE The Bakery Boss BEM825, ktorý je všestranným nástrojom na miešanie, hnetenie a šľahanie. Jeho dizajn a použité materiály sú vysoko kvalitné a rovnaké ako profesionálne výrobky používané v komerčných prevádzkach. Je nastaviteľný na 12 rýchlostných stupňov, ktoré sú zobrazené na indikátore rýchlosti. Elektronické ovládanie a vysoký výkon motora zabezpečujú konštantnú rýchlosť bez ohľadu na množstvo spracovávaných potravín. Vďaka tzv. planetárnemu spracovaniu, pri ktorom sa hlava robota otáča v opačnom smere ako nástavec, máte istotu dôkladného a rovnomerného spracovania potravín bez hrudiek. Súčasťou balenia sú dostatočne veľké nádoby na suroviny - 3,8 l nerezová oceľ a 4,7 l sklo. Ovládanie je jednoduché a intuitívne a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji s časovačom.
Ako to už pri obľúbených pochúťkach býva, história šišiek je bohatá. Siahajú až do starovekého Grécka, Ríma a Aegyptusu. V každom prípade sa prví špecialisti na tento dezert, takzvaní šiškári, objavili už v 14. storočí a pripravovali ich počas masopustu. U nás sa prvá zmienka o šiškách v Rakúsko-Uhorsku datuje do Viedne v roku 1690, keď ich pekárka Cäcilie Krapf dala vyprážať a predávať vo svojom obchode ako karnevalové pohostenie. Tradične sa plnili ovocnou zmesou, ale v súčasnosti, keď sú šišky známe po celom svete, majú v každom regióne trochu iný tvar alebo náplň. Príkladom je americká verzia nazývaná donuts, ktorá má v strede dieru a na vrchu je ochutená polevou alebo ozdobami. V každom prípade klasické české si stále zachovávajú svoju pôvodnú podobu, hoci aj z hľadiska náplní je na výber mnoho druhov.
Mnohí ľudia si recept na šišky spájajú s náročným a pracným procesom, ako to naznačuje rozprávka „Šišky“: „Ja som šiška, z múky, z krému, na masle usmažená, v okne chladená.“ Ak to však vyskúšate, zistíte, že je to jednoduché a zvládne to každý. Odmenou vám bude miska plná voňavých, pierkových šišiek, ktoré sú vnútri mäkké a zvonka pekne prepečené, ozdobené svetlým krúžkom navlečeným na vonkajšej strane. A vďaka kávovému krému objavíte novú šikovnú chuť a uvidíte, že jedna šiška vám nebude stačiť! Recept nájdete tu na webovej stránke Sage.
Príprava cesta je jednoduchá a môžete si ju ešte viac uľahčiť s profesionálnym kuchynským robotom SAGE The Bakery Boss BEM825, ktorý je všestranným nástrojom na miešanie, hnetenie a šľahanie. Jeho dizajn a použité materiály sú vysoko kvalitné a rovnaké ako profesionálne výrobky používané v komerčných prevádzkach. Je nastaviteľný na 12 rýchlostných stupňov, ktoré sú zobrazené na indikátore rýchlosti. Elektronické ovládanie a vysoký výkon motora zabezpečujú konštantnú rýchlosť bez ohľadu na množstvo spracovávaných potravín. Vďaka tzv. planetárnemu spracovaniu, pri ktorom sa hlava robota otáča v opačnom smere ako nástavec, máte istotu dôkladného a rovnomerného spracovania potravín bez hrudiek. Súčasťou balenia sú dostatočne veľké nádoby na suroviny - 3,8 l nerezová oceľ a 4,7 l sklo. Ovládanie je jednoduché a intuitívne a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji s časovačom.