Ako využiť zvyšky ovocia a zeleniny z odšťavovača?

Ako využiť zvyšky ovocia a zeleniny z odšťavovača?
Krekry zo semienok od @livewithanny
4-5 hodín
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • Na približne 4-5 plátov sušienok budete potrebovať:
  • 200 g mletých ľanových semienok
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 polievková lyžica provensálskeho korenia
  • 550 ml vody
  • 250 g slnečnicových semienok (vopred namočených)
  • 100 g sezamových semienok (vopred namočených)
  • 6 plátkov sušených paradajok v oleji
  • 300 g zeleninovej dužiny z odšťavovania

Postup receptu

Pripravujete si doma ovocné alebo zeleninové šťavy a je vám ľúto, že nespotrebovaná dužina končí v bioodpade alebo kompostéri? Foodblogerka a influencerka Anna Růžičková, ktorá sa na svojom blogu a sociálnych sieťach delí o chutné a zdravé recepty, ponúka niekoľko tipov, ako spracovať zvyšky ovocia a zeleniny a dokonca si na nich aj pochutnať.
 
Odšťavovanie je skvelý a jednoduchý spôsob, ako do svojho jedálnička dostať množstvo vitamínov z čerstvého ovocia a zeleniny. Či už doma používate bežný odšťavovač alebo závitový odšťavovač, možno vás zaujíma, či by sa zvyšky šťavy plnej vlákniny dali dobre využiť. "Domáce ovocné a zeleninové šťavy si pripravujem pomerne často, preto často premýšľam aj o tom, ako spracovať dužinu, ktorá zostane po odšťavovaní. Možností je niekoľko," radí blogerka Anna Růžičková, ktorá doma používa závitový odšťavovač.

Podľa nej sa ovocná dužina môže použiť do kaší, sušienok, sladkých buchiet, raw dezertov alebo na zahustenie džemov či ovocných vývarov. Dužina zeleniny je vhodná ako základ do polievok, omáčok, zeleninových koláčov, mäsových koláčov alebo lievancov. "Zvyšky možno dokonca usušiť a rozmixovať na domácu zeleninu - stačí pridať bylinky a soľ. U nás sú však obľúbené krekry zo semienok," prezrádza Anna a zároveň upozorňuje, že ovocie a zeleninu je potrebné pred odšťavovaním dobre umyť a olúpať. "Ak pripravujete zeleninovú a ovocnú šťavu, odšťavujte ovocie po jednom, aby ste mohli oddeliť zeleninu od ovocia. Dužinu môžete tiež uložiť do mrazničky, ideálne označenú štítkom, o akú zeleninu alebo ovocie ide," radí Anna a dodáva ešte jednu praktickú radu: "S dužinou z pomaranča buďte opatrní, ja ju vždy dávam bokom, pretože jej chuť je horká, čo môže ovplyvniť výslednú chuť sušienok alebo kaše."
  1. Slnečnicové a sezamové semienka je dobré namočiť niekoľko hodín vopred, najlepšie cez noc.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte mleté ľanové semienka, soľ a provensálske bylinky. Pridajte vodu a dôkladne premiešajte. Zmes sa môže zdať riedka, ale ľanové semienka ju za pár minút zahustia.
  3. Prepláchnuté slnečnicové a sezamové semienka vložte do nádoby mixéra, pridajte sušené paradajky v oleji a dužinu z odšťavovania. Všetko dôkladne rozmixujte a zmes pridajte do ľanovej zmesi v miske a dobre premiešajte. Krekry potom môžete pripraviť dvoma spôsobmi - vysušiť ich v rúre alebo upiecť v rúre.
  4. SUŠENIE V SUŠIČKE - Pripravte si papier na pečenie do jednotlivých plechov a zmes na sušienky rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve na papier. Pomocou cukrárskej špachtle rozotrite zmes do tenkej vrstvy približne 3 mm. Počítajte s tým, že čím hrubšia vrstva, tým dlhšie budú sušienky schnúť. Nakoniec namastenú zmes nakrájajte na jednotlivé sušienky a sušte v rúre pri teplote 50 stupňov približne 4 až 5 hodín.
  5. PEČENIE V RÚRE- Krekrovú zmes rozotrite v tenkej vrstve na plech na pečenie. Jednotlivé krekery nakrájajte na ploché plátky a pečte pri teplote 150 stupňov 50 minút.
  6. Krekry sú skvelé, pretože môžu nahradiť chlieb v mnohých jedlách. Môžu sa natierať na rôzne nátierky, podávať s polievkami alebo s rôznymi omáčkami, šalátmi, miešanými vajíčkami. Môžete ich tiež rozdrviť na kúsky, nasucho opiecť na panvici a použiť ako prísadu do šalátov, cestovín alebo polievok.
    Videorecept nájdete na stránke https://livewithanny.cz.


TIP na šalvie: Závitový odšťavovač
 
Závitový odšťavovač Big Squeeze osloví aj tých najnáročnejších odšťavovačov. Vďaka nízkym otáčkam je nielen mimoriadne tichý, ale dokonca ani nezahrieva suroviny. Všetky vitamíny sú v šťave zachované. Nech už chcete odšťaviť akékoľvek ovocie, korene alebo listy, odšťavovač Sage SJS700 si s nimi poradí. Odšťaví maximálne množstvo čerstvej šťavy s dokonale hladkou štruktúrou. Aj keď ide o skrutkový odšťavovač, nemusíte sa obávať zložitého čistenia. Údržba je maximálne pohodlná - nádobu stačí naplniť vodou a lis spolu s filtrom sa prepláchnu samy.
 
 

O spoločnosti Sage:
Sage je európska značka spoločnosti Breville, ktorej výrobky sa predávajú vo viac ako 50 krajinách. Austrálska spoločnosť Breville Groupe je celosvetovo známa vlastným vývojom špičkových malých kuchynských spotrebičov, ktoré sa vyznačujú dlhou životnosťou a vynikajúcim užívateľským komfortom. História spoločnosti Breville siaha do roku 1932 a spoločnosť sa zaslúžila napríklad o vývoj sendvičového hriankovača, ktorý vyvinula ako prvý výrobca na svete. Po jeho uvedení na trh v roku 1974 sa len v Austrálii predalo 400 000 kusov.

Značka Sage vstúpila na český trh v roku 2018 a postupne uvedie produkty zamerané na prípravu kávy - espresso kávovary, mlynčeky, peniče; grilovanie - grily, údiarne; odšťavovanie - odšťavovače, smoothies alebo prípravu jedál - roboty, mixéry, kuchynské roboty. Vďaka vlastnému dizajnu a prísnemu testovaniu bude možné predĺžiť záruku na všetky spotrebiče na tri roky. Pre Českú republiku, Slovensko, Maďarsko a Poľsko značku Sage exkluzívne zastupuje spoločnosť Fast CR, jeden z najväčších regionálnych distribútorov domácich spotrebičov.
 
Ďalšie informácie a novinky nájdete na www.sagesk.sk
 
Kontakt pre médiá: Mgr:

Hedvika Přibová
PHOENIX COMMUNICATION
110 00 | Praha 1 | Opletalova 919/5
hedvika@phoenixcom.cz