Jahodová zmrzlina s Oreo sušenkami
Pochutnajte si na tej najlepšej zmrzline
30 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
3
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 300 g jahôd
- 200 ml smotany (33 %)
- 100 ml mlieka
- 50 g cukru
- 6 ks Oreo sušienok
Postup receptu
Sezóna jahôd je v plnom prúde a slniečko neúprosne páli. Najvyšší čas na prípravu domácej jahodovej zmrzliny. A aby to nebola nuda, pridáme do receptu aj Oreo sušienky!
Než sa ale do prípravy jahodovej pochúťky pustíme, urbme si mini exkurziu do histórie zmrzliny. Kde sa vlastne vzala? V strednej Európe sa zmrzlina stala obľúbená v prvej polovici 18. storočia. Vyrábala sa zo žĺtkov šľahaných s cukrom a smotany a do tejto hmoty sa pridávaly napríklad kúsky ovocia, vanilka alebo kakao. Výroba zmrzliny u nás sa rozšírila začiatkom 20. storočia, kedy ju vyrábali predovšetkým cukrárne. Ale do cukrárne na skvelú zmrzlinu chodiť nemusíte, môžete si ju vyrobiť doma pomocou Sage BCI600! :-)
Sage BCI600 je prvý výrobník zmrzliny, ktorý automaticky rozpozná hustotu pripravovaného mrazeného dezertu podľa vášho nastavenia a bude dezert uchovávať mrazený až do jeho podávania. Zmrzlinovač disponuje 12 programi pre nastavenie štruktúry dezertu – od mäkších mrazených dezertov ako je sorbet, cez mrazené jogurty a gelato až po zmrzlinu.
Než sa ale do prípravy jahodovej pochúťky pustíme, urbme si mini exkurziu do histórie zmrzliny. Kde sa vlastne vzala? V strednej Európe sa zmrzlina stala obľúbená v prvej polovici 18. storočia. Vyrábala sa zo žĺtkov šľahaných s cukrom a smotany a do tejto hmoty sa pridávaly napríklad kúsky ovocia, vanilka alebo kakao. Výroba zmrzliny u nás sa rozšírila začiatkom 20. storočia, kedy ju vyrábali predovšetkým cukrárne. Ale do cukrárne na skvelú zmrzlinu chodiť nemusíte, môžete si ju vyrobiť doma pomocou Sage BCI600! :-)
Sage BCI600 je prvý výrobník zmrzliny, ktorý automaticky rozpozná hustotu pripravovaného mrazeného dezertu podľa vášho nastavenia a bude dezert uchovávať mrazený až do jeho podávania. Zmrzlinovač disponuje 12 programi pre nastavenie štruktúry dezertu – od mäkších mrazených dezertov ako je sorbet, cez mrazené jogurty a gelato až po zmrzlinu.
- Pred použitím zmrzlinovača zapnite funkciu PRE-COOL, ktorý sa vychladí až na -30 ͦC. Zmrzlinovač je vybavený kompresorom, takže pri príprave odpadnú zdĺhavé práce s namrazovaním vyberateľnej nádoby.
- Očistené jahody vložte do stolného mixéra SAGE SBL620 a zapnite funkciu 4 PUREE. Jahody mixujte približne 60 sekúnd.
- Rozmixované jahody prelejte do inéj misky a do nádoby od mixéra pridajte trochu vody a zapnite funkciu AUTO CLEAN. Vďaka tejto funkci sa nádoba prepláchne a vyčistí a odpadne zložité umývanie nádoby.
- K rozmixovaným jahodám pridajte cukor, smotanu a mlieko. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa zmes spojila a cukor rozpustil.
- Hotovú zmes na zmrzlinu prelejte do vychladenej 1l nádoby zmrzlinovača SAGE BCI600 a uzavrite vekom.
- Hustotu pripravovaného mrazeného dezertu dokáže prístroj podľa nastavení automaticky rozpoznať, čo je zásadné pre jej správnu konzistenciu. Zmrzlina by mala obsahovať minimum vzduchu a byť ľahko nadýchaná, ale zároveň v nej na rozdiel od sorbetu nesmiete rozoznat kryštáliky ľadu. Priebeh prípravy môžete vďaka priehľadnému veku pohodlne kontrolovať.
- Zmrzlinovač zapnite funkciou POWER a otáčacím kolieskom zvoľte program ICE CREAM na maximum.
- Tlačítkom START zmrzlinovač zapnite a nechajte ho pracovať.
- Medzitým, čo sa vytvára zmrzlina, nakrájajte si Oreo sušienky na menšie kúsky.
- Akonáhle zmrzlinovač cinkne a na modro podsvietenom LCD displeji se objaví ADD MIX-INS, odklopte priehľadné veko zmrzlinovača a pohodlne pridejte nakrájané Oreo sušienky.
- Po pridaní sušienok nechajte zmrzlinovač ďalej pracovať. Akonáhle je zmrzlina úplne hotová, zaznie ďalšie cinknutie.
- Hotovú zmrzlinu môžete rovno servírovať alebo preložiť do inej nádoby a vložiť do mrazničky. (ale kto by odolal, neochutnať? :-))