Írska káva

Írska káva

Tento nápoj vás zahreje nielen na jazyku, ale naozaj aj na duši.

15 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
1
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Na 1 írsku kávu:
  • dvojité espresso alebo filtrovaná káva
  • (50 ml) 40 ml írskej whisky
  • 2 čajové lyžičky trstinového cukru
  • šľahačka na ozdobenie

Postup receptu

Pravá írska káva vznikla v roku 1942 na letisku Shannon v Írsku. Niekoľko lietadiel neodštartovalo kvôli zlému a chladnému počasiu a cestujúci trávili voľný čas v miestnom bare a reštaurácii.

Barman Joe Sheridan vymyslel nezvyčajný nápoj na zahriatie cestujúcich. Íri si často pridávali whisky do čaju a Joe im ju nalial do kávy. Navyše kávu doplnil šľahačkou. 
  1. Írsku kávu si môžete ľahko pripraviť doma. Uvarte 0,4 cl írskej whisky s dvoma lyžičkami trstinového cukru.
  2. Nalejte do pohára so stopkou, ktorý predtým ohrejte horúcou vodou a osušte.
  3. Potom pridajte kávu. Môžete si vybrať z rôznych druhov kávy, napríklad od dvojitého espressa až po filtrovanú alebo prelievanú.
  4. Na vrch kávy pridajte čerstvo vyšľahanú šľahačku. Tajomstvom lahodnej írskej kávy je dobre našľahaná smotana. Šľahajte ju len jemne, aby zostala tekutá. 
Tento recept precestoval celý svet, najmä USA. Tam otvorili najznámejšiu kaviareň Buena Vista, v ktorej sa spotrebuje najväčšie množstvo írskej whiskey na svete a ktorá sa preslávila svojou írskou kávou. Tamojší barmani pripravujú desiatky írskych káv naraz. Hovorí sa, že ich denne naservírujú až 2 000. 

Musím povedať, že pre mňa je írska káva skutočnou lahôdkou. Nemiešajte ju poriadne a pite ju pomaly cez smotanu. Na začiatku cítite studenú a hladkú smotanu, pomaly teplú a silnú kávu a na konci na jazyku karamelizovanú whisky. Tento nápoj zahreje nielen váš jazyk, ale skutočne aj vašu dušu.

Recept a fotografia sú z Knihy o káve, Petra Veselá. Vydalo vydavateľstvo Smart Press, www.smartpress.cz/kniha-o-kave