Bombardino

Bombardino

Tento nápoj vás zahreje a povzbudí.

15 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
1
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • espresso
  • 20 ml vaječného likéru
  • 10 ml rumu
  • šľahačka

Postup receptu

Jazdíte v zime lyžovať do Talianska? Tento nápoj si môžete objednať v každom bare na akejkoľvek zjazdovke. Poznáte ho podľa žiarivo žltej farby a šľahačky. Pôvodný recept neobsahoval kávu, ale neskôr ju do receptúry zaradili a myslím, že viem prečo. Tento nápoj vás naozaj zahreje a povzbudí na zjazdovke.

  1. Ohrejte vaječný likér s rumom a nalejte do menšieho pohára.
  2. Pomaly prilievajte espresso - ideálne ho nalejte cez lyžičku pozdĺž steny pohára.
  3. Týmto spôsobom si udržíte krásne oddelené vrstvy.
  4. Nakoniec ozdobte šľahačkou.
  5. Rum môžete nahradiť brandy alebo whiskey.

Ak práve riadite alebo vám je klasický bombardino príliš silný, môžete vyskúšať nealkoholickú verziu. Namiesto vaječného likéru a rumu použite osladenú zahustenú smotanu, Jesenku. Nalejte ju do malého pohárika. Postačí úplne trošku, približne 10 ml. Ak máte radi kávu veľmi sladkú, môžete dať aj 20 ml, pripravte espresso a pomaly ho nalejte na Jesenku. Na neho pridajte trochu šľahačky.



Recept a fotka pochádza z Knihy o kávě, Petra Veselá. Vydalo vydavateľstvo Smart Press, www.smartpress.cz/kniha-o-kave
www.sagesk.sk