Bombardino
Tento nápoj vás zahreje a povzbudí.
15 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
1
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- espresso
- 20 ml vaječného likéru
- 10 ml rumu
- šľahačka
Postup receptu
Jazdíte v zime lyžovať do Talianska? Tento nápoj si môžete objednať v každom bare na akejkoľvek zjazdovke. Poznáte ho podľa žiarivo žltej farby a šľahačky. Pôvodný recept neobsahoval kávu, ale neskôr ju do receptúry zaradili a myslím, že viem prečo. Tento nápoj vás naozaj zahreje a povzbudí na zjazdovke.
- Ohrejte vaječný likér s rumom a nalejte do menšieho pohára.
- Pomaly prilievajte espresso - ideálne ho nalejte cez lyžičku pozdĺž steny pohára.
- Týmto spôsobom si udržíte krásne oddelené vrstvy.
- Nakoniec ozdobte šľahačkou.
- Rum môžete nahradiť brandy alebo whiskey.
Ak práve riadite alebo vám je klasický bombardino príliš silný, môžete vyskúšať nealkoholickú verziu. Namiesto vaječného likéru a rumu použite osladenú zahustenú smotanu, Jesenku. Nalejte ju do malého pohárika. Postačí úplne trošku, približne 10 ml. Ak máte radi kávu veľmi sladkú, môžete dať aj 20 ml, pripravte espresso a pomaly ho nalejte na Jesenku. Na neho pridajte trochu šľahačky.
Recept a fotka pochádza z Knihy o kávě, Petra Veselá. Vydalo vydavateľstvo Smart Press, www.smartpress.cz/kniha-o-kave
www.sagesk.sk