Vanilková zmrzlina s griliášom a slaným karamelom

Vanilková zmrzlina s griliášom a slaným karamelom
Málokto si dokáže predstavit leto bez lahodnej zmrzliny
3 hodiny
Príprava pokrmu + varenie
Sage.Recipe.Difficulty.3
Obtiažnosť jedla
500 ml
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • Slaný karamel
  • 100 g cukru
  • lžíce másla
  • 60 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • lžička soli
  •  
    Griliáš
  • 100 g cukru
  • 60 g plátků mandlí
  •  
    Zmrzlina
  • 3 žloutky
  • 50 g cukru
  • 130 ml plnotučného mléka
  • 130 ml 30% smetany
  • vanilkový lusk nebo vanilkový cukr

Postup receptu

Málokto si dokáže predstaviť leto bez lahodnej zmrzliny. Milujú ju malí i veľkí a niet divu – osviežuje, chladí a výborne chutí. V poslednej dobe sa stretávame nielen s tými klasickými druhmi, ale objavujú sa aj exotické a originálne príchute. Kto má chuť na veľkú dobrotu a nebojí sa vyskúšať niečo nové toho pozývame k vyskúšaniu receptu, ktorý predstaví klasiku v neopozeranej kombinácii. Nám sa po vanilkovej zmrzline s griliášom a slaným karamelom robili doslova hrče za ušami!
 
Aby príprava nezabrala moc času, prizvali sme k vareniu dvoch pomocníkov. Tým prvým, ktorý nám pomohol s prípravou griliášu, bol mixér Sage The Super Q. Je jediným mixérom na trhu, ktorý kombinuje 3 výrobky v jednom – štandatný mixér a smoothie mixér s malou nádobou vhodnou na cesty. A je možné na neho použíť aj vakuový nástavec, ktorý umožňuje mixovánie v najvyššej možnej kvalite. Je vybavený špeciálnym nožovým systémom, ovládanie má intuitivne a je vyrobený zo špičkových materiálov. Vysoký výkon přístroja zaisťuje motor s príkonom 2400 W. Robustná kovová základňa zase umožňuje tichý chod bez vibrácií. Nádoba mixéra je vyrobena z Tritanu bez BPA, ktorý je vysoko odolný proti nárazu a poškriabaniu a je možné ho teda bez obáv opakovane umývať v umývačke na riad.
 
Výrobu zmrzliny jsme si zjednodušili a urýchlili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop. Ten dokáže automaticky rozpoznať hustotu pripravovanej zmrzliny podľa nastavení a uchovať ju mrazenú až do podávania. Má 12 prednastavených programov a poradí si i so sorbetom, mrazeným jogurtom alebo gelatom. Súčasťou prístroja je kompresor, vďaka čomu odpadá nutná príprava s namrazovaním nádoby či pridávaním ľadu a konečným zamrazením v chladničke. Ovládanie je elektronické a jednoduché a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji. Kontrola prípravy je možná cez priehľadné veko, ktoré zároveň umožňuje pridávanie ďalších ingrediencií, ako napríklad orieškov alebo sekanej čokolády.
  1. Postup na prípravu slaného karamelu: V hrnci so silným dnom si na strednom plameni rozpusťte cukor do krásne hnedej kaše. Je dobré mať plochou varešku, kterou budete tekutinu stierať z dna hrnca.
  2. Keď sa cukor rozpustí, stiahnite plameň na minimum a pridajte maslo o izbovej teplote. Všetko dôkladne premiešajte, pokým sa všetko maslo nerozpustí.
  3. Po rozpustení masla ihneď pridajte smotanu a dôkladne miešajte, vznikne vám krásne karamelová zmes.
  4. Nakoniec pridajte lyžičku soli. Všetko znova dôkladne premiešajte a odstavte z plameňa.
  5. Slaný karamel nalejte do čistej uzatvárateľného pohára a dajte vychladnúť. Takto vám v chladničke vydrží aj mesiac.
  6. Hotový slaný karamel sa bude nalievať na zmrzlinu pri servírovaní.
  7. Postup na prípravu griliášu: V hrnci so silným dnom si na strednom plameni rozpusťte cukor podobne ako pri slanomo karameli.
  8. Akonáhle je cukor rozpustěný, znížte plameň na minimum a pridajte plátky mandlí. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky mandle obalily tekutým cukrom.
  9. Ihneď mandle s cukrem vylejte na plech s papierom na pečenie a urovnajte do placky.
  10. Musíte pracovať veľmi rýchlo, po pridaní mandlí začne cukor rýchle tuhnúť.
  11. Plech nechajte vychladnúť, pokým zmes nestvrdne.
  12. Potom čo zmes stvrdla, si zhruba ¾ odlomte a dajte do mixéru SAGE THE SUPER Q. Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovánie.
  13. Mixér zapněte tlačítkem ON a zapněte tlačítkem funkci Pulse / Ice Crush. Nechte mixér 3x zapulsovat a poté jej vypněte tlačítkem OFF.
  14. Mixovaním vám vznikne griliáš, ktorý sa potom bude pridávať do zmrzliny.
  15. Postup na prípravu zmrzliny: Mlieko so smotanou zmiešajte a dajte v hrnci zahriať.
  16. Rozmixujte žĺtky, cukor a vanilkový cukor do hustej svetlej peny.
  17. Akonáhle sa mlieko so smotanou blíži bodu varu, stiahnite hrniec z plameňa a za stáleho miešania po troškách prielievajte smotanu s mliekom do žĺtkovej peny.
  18. Teraz za stáleho miešania zmes zahrejte a potom odstavte z platne a nechajte vychladnúť. Zmes je potrebné pri chladnutí často miešať, aby sa na povrchu nevytvorila hustá škrupina.
  19. Potom čo má zmes izbovú teplotu, priklopte prikrývkouí, alebo potravinárskou fóliou a dajte do chaldničky do druhého dňa.
  20. Druhý deň zmrzlinovú zmes prelejte do nádoby od zmrzlinovača SAGE BCI600, nádobu i so zmesou vložte do zmrzlinovača a uzavrite vekom. Vďaka vstavanému kompresoru v zmrzlinovači nemusíte nádobu vopred namrazovať.
  21. Zmrzlinovač zapnite funkciou POWER a otáčacím kolieskom zvoľte program ICE CREAM / HARD.
  22. Tlačítkom START zmrzlinovač zapnite a nechajte ho pracovať.
  23. Akonáhle zmrzlinovač cinkne a na displeji sa objeví ADD MIX-INS, otvorete veko zmrzlinovača a pridajte griliáš.
  24. Po pridání griliášu nachajte zmrzlinovač ďalej pracovať. Akonáhle je zmrzlina úplne hotová, zaznie ďalšie cinknutie.
  25. Hotovú zmrzlinu preložte do inej nádoby a vložte do mrazničk, alebo ju rovno servírujte.
Dobrú chuť!