Kávový múčnik s polevou

Kávový múčnik s polevou
sladké povzbudenie spríjemní nevľúdne sychravé dni
90 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
8
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • dvojité espresso
  • 400 g polohrubej múky
  • 150 g cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • 130 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g čokolády
  • poleva
  • 5-6 lyžíc espressa 
  • 200-250 g práškového cukru
  • hoblinky čokolády na ozdobu

Postup receptu

Pripravili sme pre vás recept na jednoduchý, a pritom rafinovaný kávový koláč. Snúbi v sebe niekoľko druhov mlsania naraz – od chrumkavých orechov, cez hebkú čokoládu po ľahko nahorklú chuť kávy. To všetko sa krásne hodí k jeseni, kedy vám sladké povzbudenie spríjemní nevľúdne sychravé dni. Recept je jednoduchý a v jeho základe je kvalitné espresso. Aby bolo dokonalé, vzali sme si na pomoc pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiovej značky Sage.
 
Tento espresso prístroj s mlynčekom na kávu dokáže pripraviť dokonalé espresso vďaka niekoľkým základným faktorom – kávu si nachystá vždy čerstvo namletú, postráži správny tlak a teplotu vody. A to vďaka elektronickému PID systému, ktorý zaznamenáva teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Sprievodca tlaku dokáže našepkať optimálny tlak pre extrahovanú kávu. Mlynček na kávu s nerezovými mlecími kameňmi umožňuje mlieť len potrebné množstvo kávy priamo do páky. A tieto promenné, teda možnosť nastavenia hrubosti a dávkovanie, otvárajú dvere celoživotného experimentu s prípravou kávy podľa vašej chuti.
  1. Najprv si v miske zmiešajte všechny sypké suroviny – múku, cukor a prášok do pečiva.
  2. Potom si pripravte dvojité espresso. Vložte páku do nástavca na mlynček na kávovare Sage BES875BSS. Stlačením tlačítka FILTER SIZE nastavte funkciu DOUBLE, kontrolka sa rozsvieti. Stlačením páky si nechajte namlieť správné množstvo kávy.
  3. Tamperom utlačte mletú kávu a prípadne na zarovnanie môžete použiť Razor.
  4. Páku zaistite pod sprchou a zapnite funkciu dvojitého espressa.
  5. Po dokončení kávovú usadsadeninu vyklepnite z páky, utrite ju a nechajte ešte raz pretiecť vodou naprázdno, aby sa páka i sprcha vypláchla.
  6. Espresso nalejte do misky so surovinami na koláč a pridajte vajce, rozpustené maslo a mlieko. Mlieko prilievajte postupne, aby ste získali krásnu konzistenciu cesta.
  7. Nakoniec do cesta pridajte nasekanú čokoládu a vlašské orechy.
  8. Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a dajte do vyhriatej rúry na 180 °C a nechajte piecť 35–40 minút.
  9. Po upečení formu vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  10. Akonáhle je múčnik studený, je čas vyrobiť polevu z espressa a práškového cukru.
  11. V kávovare pripravte ešte jedno dvojité espresso (podľa vyššie uvedeného postupu) a pomocou lyžice pridávajte postupne kávu do práškového cukru. Vznikne vám krásne hladká poleva, ktorej konzistenciu si môžete pomocou kávy upraviť.
  12. Hotovú polevu nalejte rovnomerne na koláč a môžete servírovať. Na tanieriku ho môžete dozdobit hoblinkami z čokolády.