Polievka z pečeného cesnaku
Cesnak obsahuje rad cenných a prospešných látok – napr. vitamíny A, B1, B2, C, minerálne látky, selén, jód a radu ďalších.
60 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
4
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 4–5 strúčikov cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru (alebo vody)
- 3 väčšie zemiaky
- 1 väčšia cibuľa
- 100 ml bieleho vína
- olivový olej
- soľ, korenie
- chlieb
- smotana
- olej z konopných semienok
Postup receptu
Cesnak a jeho liečivé schopnosti sú známé už od pradávna. Obsahuje rad cenných a prospešných látok – napr. vitamíny A, B1, B2, C, minerálne látky, selén, jód a rad ďaľších. Vďaka tomu podporuje obranyschopnosť organizmu a využívá sa i ako prírodné antibiotikum a antiseptikum. Pomáhá proti prechladnutiu, chrípke a bolestiam v krku, cukrovke, pôsobí antimykoticky, prospieva srdcu a cievam, ničí parazity v črevách. A to sme ešte nevymenovali všetky blahodárne účinky. Je možné ho požívať najrôznejším spôsobom, od menej obvyklých ako je napríklad cesnakový čaj alebo sirup po rad receptov, ktoré sú tradičné a obľúbené. Medzi známe patrí aj polievka, obľúbená česnačka. My sme zvolili variantu pečeného cesnaku – polievka má jemnejšiu chuť a je jednoduchšie stráviteľná aj pre tých, pre ktorých je cesnak za surova príliš ostrý.
S prípravou a rozmixovaním všetkých zložiek do jemnej krémovej konzistence pomôže mixér SAGE SBL920 the Q. Má unikátny a výkonný nožový systém, ktorý pri plnom zaťažení dosahuje rýchlosť až 300 km/h. To spolu s jedinečným tvarom nádoby na mixovanie zaisťuje, že dokáže spracovať akékoľvek potraviny v ľubovoľnej kombinácii a v porovnaní s bežnými mixérmi vytvára menšie častice rozmixovaných potravín. Je možné ho použiť aj s vakuovým nástavcom SAGE The VAC Q. V tejto kombináci príde k optimálnemu rozmixovaniu potravín, zužitkovaniu maximálneho množstva enzýmov a výživových látok obsiahnutých v potravinách. A čo je dôležité, pokrm je potom ešte lahodnejší.
S prípravou a rozmixovaním všetkých zložiek do jemnej krémovej konzistence pomôže mixér SAGE SBL920 the Q. Má unikátny a výkonný nožový systém, ktorý pri plnom zaťažení dosahuje rýchlosť až 300 km/h. To spolu s jedinečným tvarom nádoby na mixovanie zaisťuje, že dokáže spracovať akékoľvek potraviny v ľubovoľnej kombinácii a v porovnaní s bežnými mixérmi vytvára menšie častice rozmixovaných potravín. Je možné ho použiť aj s vakuovým nástavcom SAGE The VAC Q. V tejto kombináci príde k optimálnemu rozmixovaniu potravín, zužitkovaniu maximálneho množstva enzýmov a výživových látok obsiahnutých v potravinách. A čo je dôležité, pokrm je potom ešte lahodnejší.
- Palice cesnaku si horizontálne rozkrojte na dve polovice a vložte ich do zapekacej misy. Do misy nalejte trochu vody, aby sa cesnak nezačal pripaľovať a nezhorkol. Zapekaciu misu vložte do rúry predhrejte na 180 °C a pečte 40 minút. Cesnak kontrolujte, aby se nepripaľoval a v prípade potreby pridajte vodu.
- Medzitým, čo sa cesnak pečie, si nakrájajte cibuľu a zemiaky na menšie kúsky. V hrnci si rozohrejte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu. Akonáhle je cibuľa hotová, pridajte biele víno a nechajte odpariť všetok alkohol. Potrvá to pár minút.
- Akonáhle je víno vyvarené, pridajte zemiaky, zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
- Cesnak vyberte z rúry a vylúpte ho do misy. Do nádoby od mixéra mixér SAGE SBL920 the Q nalejte uvarenú polievku a pridajte trochu pečeného cesnaku. Cesnak je lepšie pridávať po častiach, aby polievka nebola moc silná.
- Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovanie. Na veko nasaďte a zaistite otočenie adaptéra pre vakuový nástavec SAGE THE VAC Q.
- Na adaptér nasaďte vakuový nástavec a zapnite vakuovanie. Vakuovačka sa automaticky vypne pre odsatie vzduchu z nádoby.
- Mixér zapnite tlačítkom ON a zapnite program SOUP, ktorý bude polievku mixovať 5:35 minúty.
- Po rozmixovaní polievku ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ a ďaľší cesnak. Polievku potom znovu vo vákuu rozmixujte.
- Polievku môžete ihneď nalievať z nádoby – vďaka mixovaniu a teplému vývaru bude ešte horúca.
TIP: Do polievky môžete použiť krutóny. Krutóny si pripravíte tak, že plátky chleba opečiete v topinkovači a potom ich nakrájajte na kocky. Polievku tiež môžete pokvapkať smotanou a obohatiť olejom z konopných semienok.