Jesenná ovsená kaša so slivkami

Jesenná ovsená kaša so slivkami
Zasýti, zahreje a dodá energiu
30 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
2
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • Ovsená kaša
  • 100 g ovsených vločiek
  • štipka soli
  • 20 g chia semienok
  • lyžice kokosového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • Slivková omáčka
  • 200 g sliviek
  • 50 g kokosového cukru (v prípade sladkých sliviek nie je potreba)
  • 2 lyžice vody
  •  Na ozdobu
  • 1 slivka
  • plátky strúhaného kokosu
  • kakaové bôby

Postup receptu

Na štart do chladného jesenného dňa je ideálna ovsená kaša. Zasýti, zahreje a dodá energiu na dlhú dobu. Na to, aby boli ovsené vločky dobré, je však potrebné povariť ich domäkka. Surové vločky majú totiž škrobovitú príchuť a tá sa stratí iba teplom alebo dlhým macerovaním napríklad v studenom mlieku. Náš recept je na prípravu taký zlatý stred. Vďaka príprave v mixéri docielite to, že budú ovsené vločky jemné, tým pádom im k lahodnej chuti postačí horúce mlieko, a to všetko teda bez dlhého varenia. V kombinácii s niekoľkými ďalšími ingredienciami nakoniec vykúzlite krásne krémovú ovsenú kašu, ktorú príjemne osladí slivková omáčka.

Ako sme sa už zmienili, kašu sme tentoraz pripravili v mixéri Sage The Super Q. Ten sa vďaka špeciálnemu systému s výkonným štvorramenným nožom dokáže roztočiť neuveriteľnou rýchlosťou 300 km/h, a poradí si tak s najrôznejšími potravinami v ľubovoľnej kombinácii. Rýchlosť si môžete sami regulovať pomocou špeciálneho kolieska alebo je možné využiť prednastavené programy. Tento mixér v sebe navyše kombinuje tri výrobky v jednom. Klasický mixér, smoothie mixér s malou nádobou a mixér s vákuovou nádobou. Okrem ovsenej kaše s ním tak môžete pripraviť dokonalé smoothies, krémové polievky, omáčky a dipy. Zvládnete s ním aj namlieť múku, zmixovať orechové mlieko či maslo alebo pripraviť ľadovú triešť.
  1. Do menšej rajnice si dajte očistené a kôstok zbavené zrelé slivky, kokosový cukor a dve lyžice vody. Premiešajte a nechajte zhruba päť minút povariť.
  2. Akonáhle sú slivky hotové, odstavte rajnicu z plameňa a nechajte vychladnúť.
  3. Do nádoby od mixéra SAGE THE SUPER Q™ dajte ovsené vločky, štipku soli, chia semienka, kokosový cukor, škoricu a teplé rastlinné mlieko. Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovanie.
  4. Mixér zapnite tlačidlom ON/OFF, otočným ovládačom dajte CHOP a všetko mixujte zhruba dve minúty.
  5. Potom, čo je všetko rozmixované, otočte ovládačom späť doľava a počkajte, až sa mixér zastaví.
  6. Hotovú kašu rozdeľte do dvoch misiek a nádobu si očistite.
  7. Do čistej nádoby si dajte povarené slivky, zaistite vekom, zapnite mixér, otočným ovládačom vyberte PUREE a tri minúty nechajte mixovať.
  8. Potom, čo je všetko rozmixované, otočte ovládačom späť doľava a počkajte, až sa mixér zastaví. Stlačte tlačidlo ON/OFF a mixér vypnite.
  9. Rozmixované slivky nalejte na ovsenú kašu. Ozdobte niekoľkými plátkami sliviek, strúhaným kokosom a kakaovými bôbmi.
  10. (Pro informaci k textu – kokosový cukr má hodně nízký glykemický index, a proto jej lze brát jako zdravou alternativu ke slazení.)