Pizza vládne svetu
Pravdepodobne je len veľmi málo ľudí, ktorí nikdy neochutnali pizzu. Našla si cestu do našich sŕdc, na naše jedálne lístky a do našich kuchýň. Deti aj dospelí si ju radi vychutnávajú pri rôznych príležitostiach - niekedy nám pomôže zahnať hlad ako rýchle občerstvenie na ulici, inokedy si ju objednáme na obed v práci alebo si ju vychutnáme večer v reštaurácii s rodinou či priateľmi. Skrátka, pizza je fenomén, ktorý dobyl svet. A nielen svet, vlastne sa pozrela aj za jeho hranice do vesmíru.
Kam však siahajú jeho korene? Názov pizza, odvodený od slova picea z neapolského dialektu taliančiny, sa vzťahoval na pečené placky z kysnutého cesta s ďalšími prísadami - najčastejšie paradajkami, syrom, bylinkami, cesnakom alebo malými rybami. Prvé pizzerie vznikli koncom 17. storočia. Sláva pizze sa potom rozšírila po celom svete a v 19. a 20. storočí ju výrazne rozšírili talianski prisťahovalci v Amerike. V roku 1948 sa na svete objavilo prvé predpripravené cesto na pizzu a v roku 1957 bola na trh uvedená prvá mrazená pizza.
Pravdepodobne najznámejším typom pizze je pizza Margherita, ktorá uzrela svetlo sveta v roku 1899. Vtedy neapolský pekár Rafael Esposito vytvoril pre mladú kráľovnú Margarétu Savojskú pizzu vo farbách talianskej národnej trikolóry - červenú farbu predstavovali paradajky, bielu mozzarella a zelenú čerstvé bazalkové listy. Kráľovná bola nadšená a pizza dodnes nesie jej meno na jej počesť. Dnes existuje mnoho druhov pizze, ale základom je stále ľahké chlebové cesto, ktoré sa vytvaruje do tvaru veľkej okrúhlej pizze, na ktorú sa pridávajú rôzne prísady.
Ak aj vy máte radi pizzu a je často na vašom jedálnom lístku, určite uvítate možnosť pripraviť si ju v pohodlí domova v profesionálnej kvalite. Domáca pec na pizzu Sage The Smart Oven Pizzaiolo od prémiovej značky Sage vám v okamihu upečie pizzu ako v skutočnej peci na drevo. Generuje tri druhy tepla - kondukčné, sálavé a konvekčné - a dokáže dosiahnuť teplotu až 400 °C. Systémy riadenia teploty iQ a PID spolu s technológiou odrážania tepla zabezpečujú optimalizovaný tok tepla. Prírodný kordieritový kameň sa rýchlo a rovnomerne zahreje a rúra potom dokáže pripraviť skutočnú pizzu za 2 minúty. Môžete si vybrať zo 7 automatických programov alebo zvoliť manuálny režim. Kombinácia žiaruvzdorného dvojitého skla a izolácie zaisťuje, že extrémne teploty zostanú vnútri, zatiaľ čo vonkajšie povrchy zostanú čo najchladnejšie. S rozmermi 46 x 47 x 27 cm nezaberie príliš veľa miesta a vykúzli pizzu s priemerom 30 cm.
Kam však siahajú jeho korene? Názov pizza, odvodený od slova picea z neapolského dialektu taliančiny, sa vzťahoval na pečené placky z kysnutého cesta s ďalšími prísadami - najčastejšie paradajkami, syrom, bylinkami, cesnakom alebo malými rybami. Prvé pizzerie vznikli koncom 17. storočia. Sláva pizze sa potom rozšírila po celom svete a v 19. a 20. storočí ju výrazne rozšírili talianski prisťahovalci v Amerike. V roku 1948 sa na svete objavilo prvé predpripravené cesto na pizzu a v roku 1957 bola na trh uvedená prvá mrazená pizza.
Pravdepodobne najznámejším typom pizze je pizza Margherita, ktorá uzrela svetlo sveta v roku 1899. Vtedy neapolský pekár Rafael Esposito vytvoril pre mladú kráľovnú Margarétu Savojskú pizzu vo farbách talianskej národnej trikolóry - červenú farbu predstavovali paradajky, bielu mozzarella a zelenú čerstvé bazalkové listy. Kráľovná bola nadšená a pizza dodnes nesie jej meno na jej počesť. Dnes existuje mnoho druhov pizze, ale základom je stále ľahké chlebové cesto, ktoré sa vytvaruje do tvaru veľkej okrúhlej pizze, na ktorú sa pridávajú rôzne prísady.
Ak aj vy máte radi pizzu a je často na vašom jedálnom lístku, určite uvítate možnosť pripraviť si ju v pohodlí domova v profesionálnej kvalite. Domáca pec na pizzu Sage The Smart Oven Pizzaiolo od prémiovej značky Sage vám v okamihu upečie pizzu ako v skutočnej peci na drevo. Generuje tri druhy tepla - kondukčné, sálavé a konvekčné - a dokáže dosiahnuť teplotu až 400 °C. Systémy riadenia teploty iQ a PID spolu s technológiou odrážania tepla zabezpečujú optimalizovaný tok tepla. Prírodný kordieritový kameň sa rýchlo a rovnomerne zahreje a rúra potom dokáže pripraviť skutočnú pizzu za 2 minúty. Môžete si vybrať zo 7 automatických programov alebo zvoliť manuálny režim. Kombinácia žiaruvzdorného dvojitého skla a izolácie zaisťuje, že extrémne teploty zostanú vnútri, zatiaľ čo vonkajšie povrchy zostanú čo najchladnejšie. S rozmermi 46 x 47 x 27 cm nezaberie príliš veľa miesta a vykúzli pizzu s priemerom 30 cm.