Nastavenie pákového kávovaru nie je žiadna raketová veda. Čo by ste mali urobiť ako prvé?

Nastavenie pákového kávovaru nie je žiadna raketová veda. Čo by ste mali urobiť ako prvé?

Urobili ste si na Vianoce radosť novým kávovarom? Alebo plánujete využiť obdobie novoročných zliav na jeho kúpu? Ak ste sa rozhodli pre pákový kávovar, poradíme vám, čo robiť, aby vám hneď po rozbalení slúžil čo najlepšie.

Páky sa báť netreba

Pákový kávovar je obľúbenou voľbou tých, ktorí si chcú aj doma vychutnať šálku kávy, na akú sú zvyknutí z kaviarní. Oproti kapsulovým alebo plne automatickým prístrojom má hneď niekoľko výhod. Predovšetkým pri manipulácii s pákovým kávovarom neprichádzate o zážitok z prípravy kávy - páku používajú aj profesionáli. Zatiaľ čo si môžete nastaviť hrubosť mletia kávy a jej množstvo, sofistikovaná elektronika prístroja dohliada na všetky ostatné dôležité parametre - od teploty a tlaku vody až po rovnomernosť extrakcie. Súčasťou pákového kávovaru býva aj tryska na napenenie mlieka, takže nebudete ochudobnení ani o možnosť pripraviť si krémové cappuccino alebo latté. Napriek tomu, že príprava kávy s pákou vyžaduje trochu viac zručnosti ako s automatickým strojom, výsledok a pocit z nej stoja za to. Nehovoriac o tom, že pri cenovom rozdieli, často i niekoľko stoviek eur v prospech páky, je tento drobný "diskomfort" skutočne zanedbateľný. Ďalšou výhodou pákových kávovarov je, že oproti tým automatickým sa lepšie čistia a nedochádza k usádzaniu sedimentu vnútri prístroja a následnému šíreniu plesní.

Na začiatok stačí návod

Potreba nastavenia môže nezručných "kávičkárov" od kúpy pákového kávovaru odradiť. Podľa odborníka však nejde o nič zložité a stačí postupovať podľa návodu. Po pár šálkoch kávy budete mať jednotlivé úkony doslova automatizované. "Najprv si nastavte správnu teplotu na extrakciu kávy. V praxi to znamená nahriať páku, spárovaciu hlavu a šálku, do ktorej budeme extrahovať kávu. Potom môžete pristúpiť k nastaveniu hrubosti mletia a optimálneho množstva kávy. Na jedno espresso by to malo byť minimálne 14 gramov, ideálne však 19 až 22 gramov," radí Václav Mlčoch, špecialista zo značky Sage, a pokračuje: "Či sa vám to podarilo, napovie už spôsob, akým káva pri extrakcii vyteká. Z páky by nemala tiecť veľmi rýchlo ani kvapkať. Ideálny je súvislý prúd s krémovou penou," radí. Pri každom nastavovaní nového kávovaru počítajte s tým, že dokonalému espressu s hladkou orechovou penou bez bubliniek bude predchádzať niekoľko "pokusných" káv. "Ak kávovar nevykazuje žiadne technické problémy, ale máte pocit, že ani po spotrebovaní kilogramového balenia kvalitnej kávy to stále nie je ono, odporúčam absolvovať kurz prípravy kávy. Tam sa okrem iného naučíte aj techniky šľahania mlieka, výberu kávy a jej skladovania a samozrejme o správnej údržbe kávovaru," dodáva V. Mlčoch.

Káva rozhoduje

Každý pákový kávovar má už v základnom balení všetko, čo človek potrebuje hneď po rozbalení - to znamená páku, tamper, sitká, kanvicu na mlieko. Postupne si môžete dokúpiť aj ďalšie praktické príslušenstvo - od gumovej podložky pod páku cez ďalšie kanvice, váhu až po špeciálnu nádobku na vyklepávanie kávových usadenín z páky alebo prílohu, ktorá zabráni rozsýpaniu kávy pri mletí a pretláčaní. Avšak najprv je potrebné kúpiť kvalitnú kávu, bez ktorej si neporadí ani ten najlepší a najdrahší prístroj. "Vyberajte vždy kávu, pri ktorej je známa krajina pôvodu, odroda, spôsob spracovania a najmä dátum praženia. V ideálnom prípade by nemala byť staršia ako dva týždne," upozorňuje V. Mlčoch. Veľké balenia kávy do zásoby nie sú vhodné, ak ich nedokážete spotrebovať do týždňa. Rovnako nie je vhodné skladovať kávu v chladničke, kde sa k nej môžu dostať rôzne pachy a vlhkosť. Lepšou voľbou je neprehliadny obal s poriadnym uzáverom, ktorý zabráni prístupu vzduchu, a chladné miesto.

Novoročný tip od značky Sage

Hľadáte tip na cenovo výhodný pákový kávovar, ktorý uspokojí požiadavky náročného, ale zároveň začínajúceho "baristu"? Model Sage BES875BKS The Barista Express zabezpečí všetko, čo je potrebné pre dokonalé espresso. Je vybavený technológiou digitálnej kontroly, ktorá zabráni teplotným výkyvom vody s toleranciou 1 °C. Pre dokonalú a vyváženú chuť kávy využíva nízkotlakovú preinfúziu pri tlaku 4 barov, čo zabezpečí, že mletá káva v sitku čiastočne nasaje vodu a napučí. Až následne pretlakový ventil nastaví potrebný tlak 9 barov. Výsledkom je tak káva s lahodnou chuťou a dokonalou orechovou penou.

O značke Sage:

Sage je európskou značkou spoločnosti Breville, ktorej produkty sa predávajú vo viac ako 50 krajinách sveta. Austrálska Breville Groupe je celosvetovo známa vďaka vlastnému vývoju malých kuchynských spotrebičov najvyššej kvality, vyznačujúcej sa dlhou životnosťou a skvelým užívateľským komfortom. História Breville sa začala písať v roku 1932 a tejto spoločnosti vdĺžime napríklad tzv. sendvičový toaster, ktorý vyvinula ako prvý výrobca na svete. Po jeho uvedení na trh v roku 1974 sa len v Austrálii predalo 400 000 kusov. Na český trh značka Sage vstúpila v roku 2018 a postupne naň uvedie produkty zamerané na prípravu kávy - espressá, mlynčeky, šľahače; grilovanie - grily, smoking gun; odšťavňovanie - odšťavňovače, smoothie alebo prípravu potravín - roboty, mixéry, food procesory. Vďaka vlastnému návrhu a náročnému testovaniu bude možné u všetkých spotrebičov rozšíriť záruku na tri roky. Pre Českú republiku, Slovensko, Maďarsko a Poľsko značku Sage zastupuje exkluzívne spoločnosť Fast ČR, patrí medzi najväčších regionálnych distribútorov domácich spotrebičov.


Pre ďalšie informácie a novinky navštívte adresu www.sagesk.sk

Kontakt pre médiá:
Hedvika Přibová PHOENIX COMMUNICATION 110 00 | Praha 1 | Opletalova 919/5 hedvika@phoenixcom.cz