Kávové kolieska (Poľovnícke gombíky)
Základ tvorí kvalitné espresso.
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
Ingrediencie na sušienky:
- 280 g hladkej múky
- 200 g masla
- 80 g cukru
- 1 žĺtok
- Káva - silné espresso
Ingrediencie na ľahký maslový krém:
- 2 celé vajcia
- 125 ml mlieka
- 1 čajová lyžička solamylu
Postup na prípravu ľahkého maslového krému:
- Vajcia, mlieko a solamyl dáme do misky a varíme na pare za neustáleho miešania, kým zmes nezhustne.
- Varenú zmes necháme vychladnúť.
- K vychladenej zmesi pridáme (s mixérom):
- 150 g zmäknutého masla
- 80 g cukru
- niekoľko lyžičiek silného espressa
Postup receptu
Bez cukroviniek si slovenské Vianoce nevieme predstaviť. Milujeme tradičné druhy ako sú perníčky, vanilkové rožky alebo koláčiky z lineckého cesta. Radi však skúšame aj nové recepty, experimentujeme a predbiehame sa, kto prinesie lepšiu ochutnávku. Ak máte rovnaký prístup, tento rok vyskúšajte kávové kolieska, tiež známe ako Poľovnícke kolieska, ktoré nás úplne očarili.
Receptu sa nemusíte báť, je jednoduchý. Jeho základ tvorí kvalitné espresso, ktoré sme si pripravili na pákovom espressomat kávovari The Barista Express BES875BKS od značky Sage. Výrobcovia sa zameriavali predovšetkým na to, aby pri príprave boli dodržané základné parametre nevyhnutné pre dokonalú kávu. Preto má prístroj integrovaný PID systém, ktorý monitoruje teplotu počas extrakcie a zabezpečuje jej stabilitu počas celého procesu s presnosťou +/-1 °C, a sprievodca tlakom, ktorý vedie k optimálnemu tlaku pre extrahovanú kávu. Súčasťou kávovaru je aj mlynček s nerezovými mlecími kameňmi, ktorý vám pomelie požadované množstvo priamo do páky. Okrem dávkovania umožňuje nastaviť aj hrúbku mletia, čo otvára dvere k celoživotnému experimentovaniu s prípravou kávy podľa vášho gusta.
Pomocou kávovaru The Barista Express BES875BKS pripravte silné espresso. My sme urobili dvojité espresso. Tu je postup:
- (a) Než začnete so samotnou prípravou, máme pre vás tip - nechajte najprv prázdnu páku zasunutú do teplej spaľovacej hlavy. Tým sa páka zahreje a dosiahnete ideálny priebeh extrakcie.
- (b) Potom vložte do páky sitko určené pre dve kávy a následne vložte páku do nástavca na mlynček kávovaru. Na FILTER SIZE prepínači vyberte režim DOUBLE a jedným stlačením na páke si nechajte namlieť kávu.
- (c) Tampérom stlačte mletú kávu a podľa potreby na rovnaký úroveň môžete použiť Razor na vyrovnanie povrchu.
- (d) Páku upevnite pod sprchou a zapnite funkciu pre dvojité espresso.
- (e) Po dokončení vyklepnite kávovú usadlinu z páky, utrite ju a nechajte ešte raz pretekať vodou naprázdno, aby ste vypláchli páku aj sprchu.
- Všetky suroviny na cukrovinky vložte do misy a navrch pridajte espresso. Najprv pridajte polovicu espressa a postupne pridávajte ďalšie podľa konzistencie cesta, kým nevznikne vláčne cesto.
- Valček pomúčte hladkou múkou - môžete použiť klasický drevený alebo silikónový.
- Odkrojte kus cesta a vyvaľkajte ho na placku. Hrúbka cesta by mala byť ako pri lineckom ceste, podľa vašich preferencií. My sme mali cesto hrubé 2-3 mm.
- Vykrajujte kolieska.
- Uložte na plech, nemusí byť vyložený pečiacim papierom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C 8-10 minút, kým nebudú dozlatista.
- Krém pripravte podľa uvedeného návodu. Je ľahký a príjemný na chuť. Samozrejme môžete použiť aj klasický maslový krém alebo iný druh krému. Odporúčame pridať kávu pre intenzívnejšiu chuť.
- Vytvorené kolieska spojte krémom.
- Rozohrejte čokoládu. Cukrovinky už sú sladké a káva sa skvele dopĺňa s kvalitnou horkou čokoládou.
- Nakoniec, do ešte teplej, ale ešte tekutej čokolády, vložte polovicu mandle ako ozdobu.
Týmito cukrovinkami uchvátite všetkých milovníkov kávy.