Mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny s mrkvovou drťou z odšťavňovača Sage

45 minut
Príprava pokrmu + varenie
Stredne ťažký
Obtiažnosť jedla
12
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Cesto
  • 400 g mrkvy (približne 200 ml šťavy)
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g cukru (podľa chuti - my sme použili trstinový cukor)
  • 100 g mrkvovej dužiny
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 50 g kokosového tuku alebo masla
  • približne 100 ml teplej vody
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • trochu kôry z bio citróna (ak použijete kôru, je lepšie použiť bio citrón)
  • 1 lyžička vanilkovej esencie Bourbon

 

Postup receptu

Varte bez zvyškov!
Mrkvové muffiny s dužinou z odšťavovača šalvie
 
Odšťavovanie je skvelá vec, ale čo robiť so zvyškami ovocia a zeleniny, ktoré zostanú v zásobníku na dužinu? Inšpirujte sa jedným z trendov súčasnej gastronómie, a to varením bez zvyškov. Ak nechcete plytvať potravinami, skúste zvyšky dužiny pridať do pečenia, ako to robíme my! Vďaka mrkvovej dužine sú muffiny krásne vlhké.
 
Dužinu sme nechali ako zvyšok po výrobe čerstvej šťavy na našom odšťavovači Sage BJE520. Odšťavovač má vysoký výkon, aby si poradil s veľkým množstvom zeleniny, a naozaj veľký plniaci otvor, takže nemusíte tráviť čas krájaním väčších kusov ovocia, ale môžete ich vložiť rovno celé. Rýchlosť môžete digitálne nastaviť na 5 rôznych rýchlostí, aby dokonale zodpovedala druhu ovocia. Vďaka výkonu a špeciálnemu sitku vám zostane prakticky suchá ovocná alebo zeleninová dužina - a v recepte Mrkvové muffiny vám ukážeme, ako ju použiť, aby ste neprišli o cenné vitamíny.
 
Mrkvové muffiny
(12 muffinov bez krému - 14 muffinov s krémom)
  1. Najprv odšťavte mrkvu v odšťavovači SAGE BJE520. 400 g mrkvy by malo vyprodukovať až 200 ml šťavy. Mrkvu nie je potrebné šúpať, stačí ju dobre umyť. Odšťavovač nastavte na číslo 5 pre tvrdú zeleninu.
  2. Ideálne je odšťavovač umyť ihneď po odšťavovaní. Stačí teplá voda alebo môžete odnímateľné časti, ako je kryt odšťavovača a nádoba na dužinu, vložiť do umývačky riadu. Sitko vyčistite pomocou čistiacej kefky.
  3. Dužinu, ktorá zostane po odšťavovaní, nevyhadzujte! Vyberte väčšie kúsky mrkvy. Časť dužiny odložte bokom, budete ju potrebovať na ozdobu. Zvyšok dužiny (asi 100 g) budete potrebovať na cesto.
  4. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a cukor. Pridajte kokosový tuk a mrkvovú dužinu. Do zmesi vmiešajte mrkvovú šťavu a asi 100 ml teplej vody.
  5. Predhrejte rúru na 180 °C a cesto rozdeľte do košíčkov na muffiny (môžete použiť papierové alebo silikónové košíčky, ktoré sa dajú použiť opakovane). Ak chcete muffiny ozdobiť polevou, naplňte košíčky do ¾. Ak chcete muffiny bez polevy, naplňte košíčky tak, ako chcete :).
  6. Muffiny pečte v rúre 30 minút.
  7. Medzitým si pripravte krém. Mascarpone vyšľaháme v miske metličkou alebo kuchynským robotom a pridáme cukor, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Hotový krém vložíme do chladničky.
  8. Upečené muffiny vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť.
  9. Nakoniec už len ozdobte muffiny krémom a posypte mrkvovou drvinou.