Letné mámenie s ľadovou kávou
Mnoho z nás si bez kávy nevie svoj deň predstavit – máme ju spojenú s ranným prebúdzaním, ako bodku po jedle alebo si ju vychutnávame pri posedení s priateľmi. Pokiaľ si kávu doprajeme v studenej podobe, môže nám tiež poskytnúť príjemné a chladivé osvieženie. Nápoj z vychladenej kávy, známý pod pojmom ľadová káva či Ice Coffee, si zaslúžene získal svoju obľubu a obzvlášť behom horúcich letných dní si na ňom rádi pochutnajú ako milovníci kávy, tak i príležitostní konzumenti.
Čo o ľadovej káve vlastne vieme? Pre začiatok asi len to, že má mnoho podôb a spôsobov prípravy. K cieľu vedú dve základné cesty. Tá prvá od samého začiatku pracuje iba so studenou vodou a je ako na prípravu, tak na čas omnoho náročnejšia – typickým zástupcom je Cold Brew Coffee. Podstatou je, že sa kvalitná mletá káva nechá lúhovať v studenej vode trebárs celý deň. Často sa k jej príprave využívá špeciálne vybavenie. A vlastne sem patrí aj známé a obľúbené frappé, jeho podstatu tvorí kávová pena. Tá vznikne rozmixovaním instantnej kávy, ľadu a cukru so studenou vodou a potom sa zaleje malou trochou mlieka.
Druhá cesta vychádza z horúcej kávy, ktorá sa následne chladí, obvykle ľadom. Touto „horúcou cestou“ sa pripravuje ľadová káva z espressa (tzv. café freddo) i affogato teda ľadová káva so zmrzlinou. Všeobecne pre tieto recepty platí, že v ústredí stojí vždy kvalitné a správne pripravené espresso. Najjednoduchšiu variantu ponúka príprava ľadovej kávy priamo z nej. Do pohára vložíme niekoľko kociek ľadu a tie potom prelejeme malým šálkom silného espressa. Ľad ho zchladí a asi po pol minúte sa rozpustí. Potom je možné dosypať toľko nového ľadu, koľko budeme chcieť – kľudne až po okraj – a doliať kávou studeným mliekom.
V prípade spomínaného café freddo sa espresso rozmixuje s kockami ľadu a doleje mliekom. Podává sa obvykle vo vysokom pohári so slamkou. Kto rád maškrtí a spojuje niekoľko pochúťok naraz, toho určite naláka ľadová káva so zmrzlinou alebo affogato. Názov, ktorý tomuto nápoju dali Taliani, perfektne vystihuje jeho podstatu. V prekladu znamená „utopený“ a jedná sa o kopček zmrzliny potopený v silnom espresse. Servíruje sa v ľadovo vychladenom pohári a niekedy ho baristi polievajú aj likérom.
S prípravou kvalitného espressa pomôže pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiovej značky Sage. Tento espresso prístroj s mlynčekom na kávu dokáže pripravit dokonalé espresso vďaka niekoľkým základným faktorom – kávu si nachystá vždy čerstvo namletú, odsleduje správný tlak aj teplotu vody. A to vďaka elektronickému PID systému, ktorý zaznamenává teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty behom celého procesu s presnosťou +/-1°C. Sprievodca tlaku dokáže napovedať optimálny tlak pre extrahovanú kávu. Mlýnček na kávu s nerezovými mlecími kameňmi umožňuje mlieť len potrebné množstvo kávy prímo do držiaku. A tieto premenné – teda možnosť nastavenia hrubosti a dávkovánie – otevárajú dvere k celoživotnému experimentu s prípravou kávy presne podľa vašej chuti.
Čo o ľadovej káve vlastne vieme? Pre začiatok asi len to, že má mnoho podôb a spôsobov prípravy. K cieľu vedú dve základné cesty. Tá prvá od samého začiatku pracuje iba so studenou vodou a je ako na prípravu, tak na čas omnoho náročnejšia – typickým zástupcom je Cold Brew Coffee. Podstatou je, že sa kvalitná mletá káva nechá lúhovať v studenej vode trebárs celý deň. Často sa k jej príprave využívá špeciálne vybavenie. A vlastne sem patrí aj známé a obľúbené frappé, jeho podstatu tvorí kávová pena. Tá vznikne rozmixovaním instantnej kávy, ľadu a cukru so studenou vodou a potom sa zaleje malou trochou mlieka.
Druhá cesta vychádza z horúcej kávy, ktorá sa následne chladí, obvykle ľadom. Touto „horúcou cestou“ sa pripravuje ľadová káva z espressa (tzv. café freddo) i affogato teda ľadová káva so zmrzlinou. Všeobecne pre tieto recepty platí, že v ústredí stojí vždy kvalitné a správne pripravené espresso. Najjednoduchšiu variantu ponúka príprava ľadovej kávy priamo z nej. Do pohára vložíme niekoľko kociek ľadu a tie potom prelejeme malým šálkom silného espressa. Ľad ho zchladí a asi po pol minúte sa rozpustí. Potom je možné dosypať toľko nového ľadu, koľko budeme chcieť – kľudne až po okraj – a doliať kávou studeným mliekom.
V prípade spomínaného café freddo sa espresso rozmixuje s kockami ľadu a doleje mliekom. Podává sa obvykle vo vysokom pohári so slamkou. Kto rád maškrtí a spojuje niekoľko pochúťok naraz, toho určite naláka ľadová káva so zmrzlinou alebo affogato. Názov, ktorý tomuto nápoju dali Taliani, perfektne vystihuje jeho podstatu. V prekladu znamená „utopený“ a jedná sa o kopček zmrzliny potopený v silnom espresse. Servíruje sa v ľadovo vychladenom pohári a niekedy ho baristi polievajú aj likérom.
S prípravou kvalitného espressa pomôže pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiovej značky Sage. Tento espresso prístroj s mlynčekom na kávu dokáže pripravit dokonalé espresso vďaka niekoľkým základným faktorom – kávu si nachystá vždy čerstvo namletú, odsleduje správný tlak aj teplotu vody. A to vďaka elektronickému PID systému, ktorý zaznamenává teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty behom celého procesu s presnosťou +/-1°C. Sprievodca tlaku dokáže napovedať optimálny tlak pre extrahovanú kávu. Mlýnček na kávu s nerezovými mlecími kameňmi umožňuje mlieť len potrebné množstvo kávy prímo do držiaku. A tieto premenné – teda možnosť nastavenia hrubosti a dávkovánie – otevárajú dvere k celoživotnému experimentu s prípravou kávy presne podľa vašej chuti.