Letná pizza
Tenký základ s křupavými okraji, vrstva rajčatového suga, které má lahodnou chuť provensálského koření a bohatý topping.
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
Suroviny na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vody
- 50 ml olivového oleja
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ kostičky droždia
Suroviny na rajčatový sugo:
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 700 ml rajčatovej passaty
- 1 čajová lyžička soli
- 1 polievková lyžica provensálskeho korenia
Suroviny na pizzu:
- mozzarella
- žampiony
- čierne olivy
- rajčiatka
- rukola
Postup receptu
Domáca pizza je vynikajúca. Tenký základ s krehkými okrajmi, vrstva paradajkového suga, ktorý má lahodnú chuť provensálskeho korenia a bohatý topping. O recept na jednoduché cesto z iba piatich ingrediencií sme sa postarali. Na vás už je len vybrať si na pizzu svoj obľúbený syr, zeleninu, šampiňóny, olivy a ďalšie. Čo ešte môžeme pri príprave domácej pizzy odporučiť, je kvalitná talianska múka, hladká pšeničná typu 00 a rúra, ktorú dokážete rozohriať aspoň na 300 stupňov.
My sme pri pečení pizzy využili pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo. Ide o prvú domácu pec, ktorá dosiahne 400 °C a vďaka tomu dokáže upiecť typickú taliansku pizzu už za dve minúty. Aktívne dolné ohrev, intenzívny priamy ohrev a 400 °C horúci žiariaci vzduch v celom priestore pece, to sú vlastnosti, vďaka ktorým je možné dosiahnuť chuť, akoby ste ju vyťahovali na drevo z pece postavenej z tehál. Pizza sa pripravuje na prírodnom kameni cordierit, ktorý sa rýchlo a rovnomerne zohrieva. Navyše pri príprave pizzy o priemere až 30 cm si môžete vybrať zo siedmich automatických programov alebo zvoliť režim manuálne.
- Najprv začnite prípravou cesta. Do misy od mixéra si dejte hladkú múku, vodu, droždie, olivový olej a soľ. Za pomoci mixéra vymiešajte krásne hladké cesto, ktoré potom nechajte pod utierkou kysnúť približne hodinu.
- Medzitým, kým kysne cesto, si pripravte rajčatové sugo. Do menšieho hrnca si dejte rozpáliť olivový olej a nechajte na ňom zpěniť nadrobno nakrájenú cibuľu. Potom pridajte pretlačený cesnak, nechajte ho rozvoniť a všetko zalijte rajčatovou passatou. Osolte, pridajte provensálske korenie a všetko premiešajte. Nechajte zhruba päť minút povariť.
- Nakoniec si pripravte ingrediencie, ktoré budete dávať na pizzu, a nechajte si predhriať pec na pizzu THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.
- Do pizza pece vložte kamennú dosku a otočte ovládačom STYLE na predposlednú položku FOOD WIRED. Otočný ovládač nastavenia stupňa prepečenia nechajte na východiskovej stredovej pozícii.
- Časovač sa podsvieti a zobrazí sa odporúčaná doba prípravy pre vámi zvolený režim.
- Svietiaca kontrolka pripravenosti bude blikať, čo znamená, že sa rúra zahrieva. Nechajte rúru dostatočne predhriať, až kontrolka pripravenosti prestane blikať a rozsvieti sa. Doba predhriatia rúry môže trvať od 10 do 20 minút v závislosti na zvolenom prevádzkovom režime.
- Potom, ako je pec predhriata, zaznie zvukové upozornenie a kontrolka predhrievania bude svietiť.
- Keď je cesto nadýchané a pizza rúra sa predhrieva, rozdeľte si cesto na približne osem rovnakých častí, z ktorých urobíte bochánky (približne 100 g).
- Z bochánku na pomúčenej ploche vytvarujte placku približne o priemere 30 cm.
- Lopatku si posypte trochou hrubej múky a položte na ňu vytvarovanú placku z cesta. Cesto potrite pripraveným sugom a pridajte ďalšie suroviny. Pracujte veľmi rýchlo, aby sa cesto nepriľahlo na lopatku.
- Keď je pizza ozdobená a pripravená na pečenie, otvorte dvierka a vložte lopatku až do zadnej časti rúry. Nechajte, aby koniec lopatky spočinul na zadnej strane dosky, a pizzu z naklonenej lopatky sesuňte na kameň.
- Zavrite dvierka a stlačte časovač, ktorý spustí odpočítavanie doby prípravy (dve minúty).
- Keď je proces prípravy dokončený, zaznie zvukové upozornenie a podsvietenie časovača sa krátko rozbliká a potom zhasne. Pomocou lopatky vyberte pizzu z rúry a dejte ju na väčšie prkénko, kde ju nakrájejte na trojuholníčky.