Letná pizza

 Letná pizza

Tenký základ s křupavými okraji, vrstva rajčatového suga, které má lahodnou chuť provensálského koření a bohatý topping.

3 hodiny
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
8
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 50 ml olivového oleja
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ kostičky droždia

Suroviny na rajčatový sugo:

  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 700 ml rajčatovej passaty
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 polievková lyžica provensálskeho korenia

Suroviny na pizzu:

  • mozzarella
  • žampiony
  • čierne olivy
  • rajčiatka
  • rukola

Postup receptu

Domáca pizza je vynikajúca. Tenký základ s krehkými okrajmi, vrstva paradajkového suga, ktorý má lahodnú chuť provensálskeho korenia a bohatý topping. O recept na jednoduché cesto z iba piatich ingrediencií sme sa postarali. Na vás už je len vybrať si na pizzu svoj obľúbený syr, zeleninu, šampiňóny, olivy a ďalšie. Čo ešte môžeme pri príprave domácej pizzy odporučiť, je kvalitná talianska múka, hladká pšeničná typu 00 a rúra, ktorú dokážete rozohriať aspoň na 300 stupňov.

My sme pri pečení pizzy využili pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo. Ide o prvú domácu pec, ktorá dosiahne 400 °C a vďaka tomu dokáže upiecť typickú taliansku pizzu už za dve minúty. Aktívne dolné ohrev, intenzívny priamy ohrev a 400 °C horúci žiariaci vzduch v celom priestore pece, to sú vlastnosti, vďaka ktorým je možné dosiahnuť chuť, akoby ste ju vyťahovali na drevo z pece postavenej z tehál. Pizza sa pripravuje na prírodnom kameni cordierit, ktorý sa rýchlo a rovnomerne zohrieva. Navyše pri príprave pizzy o priemere až 30 cm si môžete vybrať zo siedmich automatických programov alebo zvoliť režim manuálne.

  1. Najprv začnite prípravou cesta. Do misy od mixéra si dejte hladkú múku, vodu, droždie, olivový olej a soľ. Za pomoci mixéra vymiešajte krásne hladké cesto, ktoré potom nechajte pod utierkou kysnúť približne hodinu.
  2. Medzitým, kým kysne cesto, si pripravte rajčatové sugo. Do menšieho hrnca si dejte rozpáliť olivový olej a nechajte na ňom zpěniť nadrobno nakrájenú cibuľu. Potom pridajte pretlačený cesnak, nechajte ho rozvoniť a všetko zalijte rajčatovou passatou. Osolte, pridajte provensálske korenie a všetko premiešajte. Nechajte zhruba päť minút povariť.
  3. Nakoniec si pripravte ingrediencie, ktoré budete dávať na pizzu, a nechajte si predhriať pec na pizzu THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.
  4. Do pizza pece vložte kamennú dosku a otočte ovládačom STYLE na predposlednú položku FOOD WIRED. Otočný ovládač nastavenia stupňa prepečenia nechajte  na východiskovej stredovej pozícii.
  5. Časovač sa podsvieti a zobrazí sa odporúčaná doba prípravy pre vámi zvolený režim.
  6. Svietiaca kontrolka pripravenosti bude blikať, čo znamená, že sa rúra zahrieva. Nechajte rúru dostatočne predhriať, až kontrolka pripravenosti prestane blikať a rozsvieti sa. Doba predhriatia rúry môže trvať od 10 do 20 minút v závislosti na zvolenom prevádzkovom režime.
  7. Potom, ako je pec predhriata, zaznie zvukové upozornenie a kontrolka predhrievania bude svietiť.
  8. Keď je cesto nadýchané a pizza rúra sa predhrieva, rozdeľte si cesto na približne osem rovnakých častí, z ktorých urobíte bochánky (približne 100 g).
  9. Z bochánku na pomúčenej ploche vytvarujte placku približne o priemere 30 cm.
  10. Lopatku si posypte trochou hrubej múky a položte na ňu vytvarovanú placku z cesta. Cesto potrite pripraveným sugom a pridajte ďalšie suroviny. Pracujte veľmi rýchlo, aby sa cesto nepriľahlo na lopatku.
  11. Keď je pizza ozdobená a pripravená na pečenie, otvorte dvierka a vložte lopatku až do zadnej časti rúry. Nechajte, aby koniec lopatky spočinul na zadnej strane dosky, a pizzu z naklonenej lopatky sesuňte na kameň.
  12. Zavrite dvierka a stlačte časovač, ktorý spustí odpočítavanie doby prípravy (dve minúty).
  13. Keď je proces prípravy dokončený, zaznie zvukové upozornenie a podsvietenie časovača sa krátko rozbliká a potom zhasne. Pomocou lopatky vyberte pizzu z rúry a dejte ju na väčšie prkénko, kde ju nakrájejte na trojuholníčky.