Karnevalové koblihy

Karnevalové koblihy
Sú ľahké a nadýchané, a pritom krásne zasýtia.
30 min + kynutie 1 hod.
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
20 koblih
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Karnevalové šišky

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 50 g cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 kocka droždia
  • veľká dávka rumu

Kávový krém

  • 30 g espressa
  • 1 šľahačka (200 ml)
  • 250 g mascarpone
  • 85 g práškového cukru
  • 2,5 g želatíny v prášku

Postup receptu

Koblihy boli kedysi neodmysliteľne spojené s masopustom, no dnes si ich môžeme dopriať po celý rok. Sú veľmi obľúbeným dezertom a každé dieťa ich pozná už od malička. Sú ľahké a nadýchané, a pritom krásne zasýtia, a môžeme ich naplniť podľa vlastnej fantázie podľa toho, čo máme radi. My sme sa rozhodli vyskúšať kávový krém a táto kombinácia nám veľmi chutila. Vrelo odporúčame!

  1. Z droždia, čajovej lyžičky cukru, približne polovice mlieka a lyžice múky nechajte na teplom mieste vykvasiť kvások.
  2. Po približne 10 minútach by mal vytvoriť hustú penu a zväčšiť svoj objem.
  3. Počas kynutia kvásku si pripravte kuchynský robot SAGE The Bakery Boss BEM825 a pripevnite miesiaci hák.
  4. Do nádoby robotu vložte zvyšnú múku, druhú polovicu mlieka, maslo, zvyšok cukru, žĺtky, rum a prilejte hotový kvások.
  5. Nechajte vypracovať hladké cesto. Stačí 1. stupeň na ovládači robota po označení pause – folding/kneading.
  6. Túto časť neponáhľajte, aby boli koblihy ako pierko, nechajte robota pracovať naozaj celých 10 minút.
  7. Cesto bude vyzerať, že je spracované už skôr, ale chce riadne prekynúť.
  8. Cesto nechajte kynúť. Vykynuté cesto preneste na valček a valčekom vyvaľkajte na šírku cca 2 cm.
  9. Vykrajovačkou na koblihy alebo pohárom vykrojte budúce kobližky.
  10. Tie ešte chvíľu nechajte odpočívať. Medzitým si pripravte to, čím budete koblihy plniť.
  11. Fantázii sa medze nekladú.
  12. Môžete použiť rôzne druhy džemov, nutellu, povidlá, krémy - napríklad kávový krém, alebo nechať koblihy aj bez náplne, len posypané práškovým cukrom.
  13. Aj tak sú úplne skvelé a ľahké ako pierko. Do hrnca dajte rozohriate dostatočné množstvo oleja, aspoň 2 cm vysokú vrstvu - je potrebné, aby sa koblihy pri vyprážaní nedotýkali dna.
  14. Vložte kobližky a opražte ich. Pozor, ide to veľmi rýchlo.
  15. Hotové koblihy nechajte ľahko vychladnúť, naplňte pomocou cukrárskeho vrecka obľúbenou náplňou a posypte práškovým cukrom.
  16. Podávajte. Kávový krém. Do vychladenej kávy pridajte nabobtnať želatínu.
  17. Balónovou metličkou v robote vyšľahajte zo šľahačky hustý sneh.
  18. Sneh začne tvoriť tzv. špičku. Zmiešajte s mascarpone. Želatínu rozpustite na plotni alebo v mikrovlnke a zmiešajte s malým množstvom krému.
  19. Po rozmiešaní želatíny zmiešajte so zvyškom krému. Ak by ste želatínu pridali priamo do krému, vytvorí sa vám hrudka.
  20. Potom je krém pripravený na plnenie kobližiek.
  21. Dobrú chuť.
 

Nezbytný pomocník pri príprave cesta

Pri príprave cesta na koblihy nám pomohol kuchynský robot SAGE The Bakery Boss BEM825. Tento všestranný odborník na miešanie, hnietenie a šľahanie si poradí s akoukoľvek konzistenciou cesta. Ponúka 12 rýchlostných stupňov, ktoré sú zobrazené na rýchlostnom ukazovateli. Elektronická regulácia a vysoký výkon motora zabezpečujú konštantné otáčky bez ohľadu na množstvo spracovávaných potravín. Vďaka tzv. planetárnemu spracovaniu, pri ktorom hlava robota rotuje v opačnom smere ako príslušenstvo, poskytuje istotu dôkladného a rovnomerného spracovania potravín bez hrudiek. Vyhotovenie a použité materiály sú vysoko kvalitné a rovnaké ako u profesionálnych výrobkov používaných v komerčných prevádzkach. Súčasťou výbavy sú dostatočne veľké nádoby na suroviny - 3,8 l nerezová a 4,7 l sklenená. Ovládanie je jednoduché a intuitívne a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji s časovačom.

Pre dokonalú kávu

Na prípravu espressa na krém sme využili kávovar SAGE The Barista Express BES870 s integrovaným mlynčekom. Dokonalé espresso je možné pripraviť vďaka niekoľkým základným faktorom - čerstvo pomletej káve, správnemu tlaku a stabilnej teplote vody. Elektronický PID systém sleduje teplotu počas extrakcie a zabezpečuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Optimálny tlak pre extrahovanú kávu vám pomôže nastaviť tlakový sprievodca. Mlynček na kávu s nerezovými mlynčekovými kamienkami umožňuje pomlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaka. Vďaka týmto premenným, teda možnosti nastavenia hrúbky a dávkovania, máte možnosť nekonečného experimentovania s prípravou kávy podľa vašej chuti.