Karnevalové koblihy
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
Karnevalové šišky
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 g cukru
- 3 žĺtky
- 1 kocka droždia
- veľká dávka rumu
Kávový krém
- 30 g espressa
- 1 šľahačka (200 ml)
- 250 g mascarpone
- 85 g práškového cukru
- 2,5 g želatíny v prášku
Postup receptu
Koblihy boli kedysi neodmysliteľne spojené s masopustom, no dnes si ich môžeme dopriať po celý rok. Sú veľmi obľúbeným dezertom a každé dieťa ich pozná už od malička. Sú ľahké a nadýchané, a pritom krásne zasýtia, a môžeme ich naplniť podľa vlastnej fantázie podľa toho, čo máme radi. My sme sa rozhodli vyskúšať kávový krém a táto kombinácia nám veľmi chutila. Vrelo odporúčame!
- Z droždia, čajovej lyžičky cukru, približne polovice mlieka a lyžice múky nechajte na teplom mieste vykvasiť kvások.
- Po približne 10 minútach by mal vytvoriť hustú penu a zväčšiť svoj objem.
- Počas kynutia kvásku si pripravte kuchynský robot SAGE The Bakery Boss BEM825 a pripevnite miesiaci hák.
- Do nádoby robotu vložte zvyšnú múku, druhú polovicu mlieka, maslo, zvyšok cukru, žĺtky, rum a prilejte hotový kvások.
- Nechajte vypracovať hladké cesto. Stačí 1. stupeň na ovládači robota po označení pause – folding/kneading.
- Túto časť neponáhľajte, aby boli koblihy ako pierko, nechajte robota pracovať naozaj celých 10 minút.
- Cesto bude vyzerať, že je spracované už skôr, ale chce riadne prekynúť.
- Cesto nechajte kynúť. Vykynuté cesto preneste na valček a valčekom vyvaľkajte na šírku cca 2 cm.
- Vykrajovačkou na koblihy alebo pohárom vykrojte budúce kobližky.
- Tie ešte chvíľu nechajte odpočívať. Medzitým si pripravte to, čím budete koblihy plniť.
- Fantázii sa medze nekladú.
- Môžete použiť rôzne druhy džemov, nutellu, povidlá, krémy - napríklad kávový krém, alebo nechať koblihy aj bez náplne, len posypané práškovým cukrom.
- Aj tak sú úplne skvelé a ľahké ako pierko. Do hrnca dajte rozohriate dostatočné množstvo oleja, aspoň 2 cm vysokú vrstvu - je potrebné, aby sa koblihy pri vyprážaní nedotýkali dna.
- Vložte kobližky a opražte ich. Pozor, ide to veľmi rýchlo.
- Hotové koblihy nechajte ľahko vychladnúť, naplňte pomocou cukrárskeho vrecka obľúbenou náplňou a posypte práškovým cukrom.
- Podávajte. Kávový krém. Do vychladenej kávy pridajte nabobtnať želatínu.
- Balónovou metličkou v robote vyšľahajte zo šľahačky hustý sneh.
- Sneh začne tvoriť tzv. špičku. Zmiešajte s mascarpone. Želatínu rozpustite na plotni alebo v mikrovlnke a zmiešajte s malým množstvom krému.
- Po rozmiešaní želatíny zmiešajte so zvyškom krému. Ak by ste želatínu pridali priamo do krému, vytvorí sa vám hrudka.
- Potom je krém pripravený na plnenie kobližiek.
- Dobrú chuť.
Nezbytný pomocník pri príprave cesta
Pri príprave cesta na koblihy nám pomohol kuchynský robot SAGE The Bakery Boss BEM825. Tento všestranný odborník na miešanie, hnietenie a šľahanie si poradí s akoukoľvek konzistenciou cesta. Ponúka 12 rýchlostných stupňov, ktoré sú zobrazené na rýchlostnom ukazovateli. Elektronická regulácia a vysoký výkon motora zabezpečujú konštantné otáčky bez ohľadu na množstvo spracovávaných potravín. Vďaka tzv. planetárnemu spracovaniu, pri ktorom hlava robota rotuje v opačnom smere ako príslušenstvo, poskytuje istotu dôkladného a rovnomerného spracovania potravín bez hrudiek. Vyhotovenie a použité materiály sú vysoko kvalitné a rovnaké ako u profesionálnych výrobkov používaných v komerčných prevádzkach. Súčasťou výbavy sú dostatočne veľké nádoby na suroviny - 3,8 l nerezová a 4,7 l sklenená. Ovládanie je jednoduché a intuitívne a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji s časovačom.
Pre dokonalú kávu
Na prípravu espressa na krém sme využili kávovar SAGE The Barista Express BES870 s integrovaným mlynčekom. Dokonalé espresso je možné pripraviť vďaka niekoľkým základným faktorom - čerstvo pomletej káve, správnemu tlaku a stabilnej teplote vody. Elektronický PID systém sleduje teplotu počas extrakcie a zabezpečuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Optimálny tlak pre extrahovanú kávu vám pomôže nastaviť tlakový sprievodca. Mlynček na kávu s nerezovými mlynčekovými kamienkami umožňuje pomlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaka. Vďaka týmto premenným, teda možnosti nastavenia hrúbky a dávkovania, máte možnosť nekonečného experimentovania s prípravou kávy podľa vašej chuti.