Jamajské bravčové rebrá

Jamajské bravčové rebrá
Jamajské bravčové rebrá
120 minut
Príprava pokrmu + varenie
Stredne ťažký
Obtiažnosť jedla
4
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 1/4 šálky sušeného rozmarínu
  • 6 guľôčok nového korenia
  • 1/4 celej škorice
  • 1 polievková lyžica sušeného cesnaku
  • 1 polievková lyžica kari korenia
  • 1 polievková lyžica morskej soli
  • 1/2 čajovej lyžičky žltých horčičných semienok
  • 1/2 lyžičky hnedých horčičných semienok
  • 1 šálka čili papričiek Habanero alebo Scotch Bonnet
  • 1/4 šálky petržlenových listov (pevne vyžmýkaných v šálke)
  • 2 nakrájané jarné cibuľky
  • 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu
  • 1/3 šálky jablčného octu
  • 1/4 šálky čerstvej pomarančovej šťavy (asi 1 pomaranč)
  • 4 kusy bravčových rebier z kotlety, nakrájané pozdĺž kosti
  • Omáčka Jerk - prísady
  • 1 červená cibuľa nakrájaná na štvrtiny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica kečupu
  • 1/4 šálky jamajského tmavého rumu
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička soli

Postup receptu

  1. Rozmarín, nové korenie, škoricu, cesnak, kari korenie, soľ a horčičné semienka vložte do nádoby mixéra a prikryte ju. Zvoľte rýchlosť MILL. Mixujte približne 30 sekúnd, alebo kým nie sú prísady jemne nasekané.
  2. Pridajte chilli papričky, jarnú cibuľku, tymián, 2 lyžice octu a pomarančovú šťavu. Nasaďte veko. Vyberte rýchlosť PUREE. Mixujte približne 30 sekúnd, alebo kým sa ingrediencie nespoja. Časť (asi 1/4 šálky) dajte do menšej misky alebo hrnčeka. Prikryte a uložte do chladničky.
  3. Bravčové rebrá potrite z oboch strán marinádou. Rebierka zabaľte do potravinovej fólie. Umiestnite do chladničky na približne 1 až 4 hodiny.
  4. Rebierka vyberte z chladničky a nechajte ich 20 minút odpočívať pri izbovej teplote. Predhrejte rúru na 180 °C. Zo rebier odstráňte potravinovú fóliu. Hlboký plech vyložte papierom na pečenie. Na plech položte kovovú mriežku a zľahka ju potrite rastlinným olejom. Rebierka položte na mriežku. Pečte v rúre približne 1 hodinu a 30 minút.
  5. Medzitým vložte červenú cibuľu a cesnak do nádoby mixéra a prikryte ju. Vyberte rýchlosť CHOP. Mixujte asi 10 sekúnd, alebo kým sa cibuľa nenaseká. Ak je to potrebné, stierkou zotrite steny mixéra.
  6. Do stredne veľkej panvice nalejte olej a zohrejte ho. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a za častého miešania restujte asi 5 minút, alebo kým cibuľa nezmäkne. Cibuľu, zvyšný ocot, kečup, rum, cukor a soľ vložte do nádoby mixéra. Vyberte rýchlosť PUREE. Mixujte približne 10 sekúnd, alebo kým zmes nebude hladká. Preneste späť do nádoby. Zahrievajte a za stáleho miešania duste (bez pokrievky) na strednom stupni sporáka približne 1 hodinu, alebo kým omáčka neztmavne a nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  7. Rebierka potrite z oboch strán omáčkou (asi 1 šálka). Vložte späť do rúry a pečte ďalších 10 - 15 minút, alebo kým rebrá neztmavnú a mäso nezmäkne. Podávajte so zvyšnou omáčkou.

 
Tip: Marináda a omáčka sú vhodné aj na kuracie mäso alebo morské plody. Množstvo a čas prípravy sa môžu líšiť.