Jablkový koláč z pohánkovej a špaldovej múky

Jablkový koláč z pohánkovej a špaldovej múky
Jablkový koláč
60 minut
Príprava pokrmu + varenie
Stredne ťažký
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 1 a 3/4 šálky špaldových vločiek
  • 4 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 3/4 šálky trstinového cukru
  • 1 šálka nevarenej pohánky
  • 2 vajcia
  • 2/3 šálky polotučného mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/3 šálky jablkového pyré
  • 1/2 šálky makadamového oleja
  • 1 jablko nakrájané na tenké plátky
  • 1 polievková lyžica marhuľového džemu
  • vanilková zmrzlina na podávanie

Postup receptu

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Vymastite a vyložte formu na pečenie (s priemerom asi 20 cm).
  2. Špaldové vločky vložte do nádoby mixéra a prikryte ju. Pomocou otočného ovládača vyberte rýchlosť MILL. Mixujte približne 1 minútu, alebo kým sa vločky nerozmixujú na hladkú múku. Preneste do misky a pridajte prášok do pečiva a cukor.
  3. Vložte pohánku do nádoby mixéra a nasaďte veko. Otočným ovládačom vyberte rýchlosť MILL. Mixujte približne 1 minútu, alebo kým sa pohánka nerozmieša na hladkú múku. Preneste ju do misy so špaldovou múkou a dobre premiešajte.
  4. Do nádoby mixéra vložte vajcia, mlieko, vanilkový extrakt, jablkové pyré a olej. Mixujte pomocou tlačidla PULSE. Tlačidlo PULSE stlačte asi 4-krát, alebo kým sa ingrediencie rovnomerne nespracujú. Potom stlačte tlačidlo PAUZA.
  5. Pridajte sypkú zmes múky a cukru a nasaďte veko. Opäť stlačte tlačidlo PAUSE a pomocou tlačidla PULSE spracujte ešte 6-7-krát, kým sa prísady nespoja do hladkého cesta. V prípade potreby zastavte mixér a stierkou utrite boky nádoby. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Na cesto rozložte plátky jabĺk. Pečte približne 45 minút dozlatista. Pomocou špajle skontrolujte, či je koláč upečený. Vyberieme z rúry a necháme asi 5 minút odpočívať vo forme. Koláč vyklopte na mriežku. Kým je koláč ešte teplý, potrite ho marhuľovým džemom. Nechajte ho úplne vychladnúť. Podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny.