Hovädzie po burgundsky

Hovädzie po burgundsky

Perfektná symfónia chutí a vôní

5 hodín
Príprava pokrmu + varenie
Sage.Recipe.Difficulty.3
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 200 g slaniny
  • 1,5 kg hovädzieho zadného
  • 200 g krémových šampiňónov
  • 350 g mrkvy
  • 350 g petržlenu
  • 350 g zeleru
  • 2 väčšie cibule
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 0,7 l ťažkého červeného vína
  • 0,7 l hovädzieho vývaru alebo vody
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 5 koriandrových semienok
  • 15 koreňov čierneho korenia
  • soľ

Postup receptu

Hovädzie po burgundsky je svetoznáma klasika, o ktorej všetci vedia, že sa musí variť poctivo, s láskou a starostlivosťou, a že sa nedá uponáhľať. Odmenou za náročnejšiu prípravu je dokonalá symfónia chutí a vôní, po ktorej sa budete ešte dlho olizovať. V jesenných dňoch plných dažďa a zimy, keď trávime väčšinu času doma, je ideálny čas si túto lahôdku dopriať.

 

Pre uľahčenie prípravy sme si vzali do rúk úžasného pomocníka – elektrický tlakový hrniec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiovej značky Sage. Kombinuje pomalé a automatické tlakové varenie, takže v ňom získate dve výhody v jednom. Dokáže automaticky nastaviť ideálnu kombináciu času, teploty a tlaku medzi rýchlou a pomalou úpravou. Hrniec ponúka 6 prednastavených inteligentných programov – varenie pod tlakom, pomalé varenie, zahusťovanie, pečenie, restovanie a prípravu v pare. Samozrejme, je k dispozícii aj vlastné manuálne nastavenie cez program „Custom“. Čas je možné nastaviť na 2-12 hodín a výsledok príjemne prekvapí vo forme jedla s maximálnou chuťou a ideálnou konzistenciou.

  1. Na pomoc s prípravou sme si vzali skvelého pomocníka – elektrický tlakový hrniec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiovej značky Sage. Vyberte pomocou ovládača TEMP režim SAUTE a nastavte teplotu na HI. Na displeji sa začne blikat PREHEATING. Keď sa dosiahne požadovaná teplota, blikanie PREHEATING zmizne.
  2. Do vyberateľnej misky na prípravu potravín tlakového hrnca vložte 50 g nadrobno nakrájanej slaniny. Vyberte režim SAUTE pomocou ovládača START/SELECT a stlačte ovládač pre výber programu. Otočným ovládačom TEMP nastavte teplotu na HI.
  3. Keď sa slanina trochu rozpustí, vložte do hrnca osušené mäso nakrájané na kocky 4x4 cm a opražte ho zo všetkých strán. Pokračujte takto, kým nebudú všetky kúsky opečené. Mäso potom vložte do misky a zakryte pokrievkou.
  4. Do nádoby tlakového hrnca pridajte zvyšok slaniny a začnite na ňom restovať väčšie kúsky nakrájané huby. Keď začnú zlatnúť, pridajte na drobné kocky nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu. Všetko premiešajte a za častého miešania restujte, kým nezískate krásnu zlatohnedú farbu. To môže trvať približne 40 minút.
  5. Keď je všetko dobre orestované, pridajte paradajkový pretlak a nechajte ho chvíľu restovať so zeleninou.
  6. Potom pridajte kvalitné a ťažké červené víno, ktoré nechajte prevrieť približne 15 minút, kým sa nevyvarí všetok alkohol.
  7. Do hotového základu pridajte späť všetko opečené mäso aj so šťavou, ktorú mäso vydalo. Pridajte vetvičky rozmarínu, nové korenie a čierne korenie. Osolte a všetko dôkladne premiešajte, a nakoniec zalievajte hovädzím vývarom alebo vodou. Celkový objem by nemal presiahnuť maximálnu značku MAX vnútri vyberateľnej nádoby.
  8. Hrnec uzavrite viečkom otočením jeho rukoväte v smere hodinových ručičiek až k symbolu otvoreného zámku, ktorý je graficky znázornený na viečku. Keď je viečko správne uzamknuté, zaznie zvukové upozornenie.
  9. Vždy sa uistite, že je bezpečnostná pojistka správne zarovnaná v otvore v ramene viečka a nie je posunutá nabok.
  10. Otočte ovládačom START/SELECT, kým sa kurzor nezastaví pri PRESSURE COOK. Stlačte ovládač START/SELECT pre potvrdenie.
  11. Otočte ovládačom START/SELECT a stlačením vyberte program CASSEROLE. Otočným ovládačom TEMP nastavte tlak v hrnci na 80 kPa (úroveň HIGH).
  12. Otočte ovládačom TIME doprava a nastavte čas prípravy na 2 hodiny.
  13. Stlačte tlačidlo RELEASE pre režim AUTO QUICK.
  14. Stlačte ovládač START/SELECT pre spustenie hrnca. Tlačidlo STOP/CANCEL bude svietiť na červeno, LCD displej sa rozsvieti na oranžovo, na displeji sa zobrazí „PREHEATING“ a tlak na ľavej strane displeja bude postupne stúpať, až dosiahne nastavenú hranicu 80 kPa.
  15. Na konci programu zaznie zvukové upozornenie a para sa automaticky uvoľní cez tlakový odvetrávací ventil. Ikona pary bude blikať, začne sa načítanie času a hodnota tlaku na displeji sa postupne zníži, kým nedosiahne svoje minimum.
  16. Na konci režimu uvoľňovania pary zaznie zvukové upozornenie, LCD displej sa rozsvieti na modro a začne sa načítanie času.
  17. Keď je jedlo hotové, otvorte viečko otočením rukoväte proti smeru hodinových ručičiek, premiešajte jedlo a otočným ovládačom START/SELECT vyberte program REDUCE. Stlačte ovládač START/SELECT pre potvrdenie.
  18. Otočte ovládačom TEMP/PRESSURE doprava a nastavte teplotu na MED (stredná vysoká teplota). Otočným ovládačom TIME nastavte čas redukcie na 10 minút. Ak je potrebné, čas redukcie môžete predĺžiť.
  19. Podávajte ihneď so svojou obľúbenou prílohou.

Prajeme dobrú chuť!