Hovädzie po burgundsky
Perfektná symfónia chutí a vôní
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 200 g slaniny
- 1,5 kg hovädzieho zadného
- 200 g krémových šampiňónov
- 350 g mrkvy
- 350 g petržlenu
- 350 g zeleru
- 2 väčšie cibule
- 140 g paradajkového pretlaku
- 0,7 l ťažkého červeného vína
- 0,7 l hovädzieho vývaru alebo vody
- 2 vetvičky rozmarínu
- 5 koriandrových semienok
- 15 koreňov čierneho korenia
- soľ
Postup receptu
Hovädzie po burgundsky je svetoznáma klasika, o ktorej všetci vedia, že sa musí variť poctivo, s láskou a starostlivosťou, a že sa nedá uponáhľať. Odmenou za náročnejšiu prípravu je dokonalá symfónia chutí a vôní, po ktorej sa budete ešte dlho olizovať. V jesenných dňoch plných dažďa a zimy, keď trávime väčšinu času doma, je ideálny čas si túto lahôdku dopriať.
Pre uľahčenie prípravy sme si vzali do rúk úžasného pomocníka – elektrický tlakový hrniec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiovej značky Sage. Kombinuje pomalé a automatické tlakové varenie, takže v ňom získate dve výhody v jednom. Dokáže automaticky nastaviť ideálnu kombináciu času, teploty a tlaku medzi rýchlou a pomalou úpravou. Hrniec ponúka 6 prednastavených inteligentných programov – varenie pod tlakom, pomalé varenie, zahusťovanie, pečenie, restovanie a prípravu v pare. Samozrejme, je k dispozícii aj vlastné manuálne nastavenie cez program „Custom“. Čas je možné nastaviť na 2-12 hodín a výsledok príjemne prekvapí vo forme jedla s maximálnou chuťou a ideálnou konzistenciou.
- Na pomoc s prípravou sme si vzali skvelého pomocníka – elektrický tlakový hrniec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiovej značky Sage. Vyberte pomocou ovládača TEMP režim SAUTE a nastavte teplotu na HI. Na displeji sa začne blikat PREHEATING. Keď sa dosiahne požadovaná teplota, blikanie PREHEATING zmizne.
- Do vyberateľnej misky na prípravu potravín tlakového hrnca vložte 50 g nadrobno nakrájanej slaniny. Vyberte režim SAUTE pomocou ovládača START/SELECT a stlačte ovládač pre výber programu. Otočným ovládačom TEMP nastavte teplotu na HI.
- Keď sa slanina trochu rozpustí, vložte do hrnca osušené mäso nakrájané na kocky 4x4 cm a opražte ho zo všetkých strán. Pokračujte takto, kým nebudú všetky kúsky opečené. Mäso potom vložte do misky a zakryte pokrievkou.
- Do nádoby tlakového hrnca pridajte zvyšok slaniny a začnite na ňom restovať väčšie kúsky nakrájané huby. Keď začnú zlatnúť, pridajte na drobné kocky nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu. Všetko premiešajte a za častého miešania restujte, kým nezískate krásnu zlatohnedú farbu. To môže trvať približne 40 minút.
- Keď je všetko dobre orestované, pridajte paradajkový pretlak a nechajte ho chvíľu restovať so zeleninou.
- Potom pridajte kvalitné a ťažké červené víno, ktoré nechajte prevrieť približne 15 minút, kým sa nevyvarí všetok alkohol.
- Do hotového základu pridajte späť všetko opečené mäso aj so šťavou, ktorú mäso vydalo. Pridajte vetvičky rozmarínu, nové korenie a čierne korenie. Osolte a všetko dôkladne premiešajte, a nakoniec zalievajte hovädzím vývarom alebo vodou. Celkový objem by nemal presiahnuť maximálnu značku MAX vnútri vyberateľnej nádoby.
- Hrnec uzavrite viečkom otočením jeho rukoväte v smere hodinových ručičiek až k symbolu otvoreného zámku, ktorý je graficky znázornený na viečku. Keď je viečko správne uzamknuté, zaznie zvukové upozornenie.
- Vždy sa uistite, že je bezpečnostná pojistka správne zarovnaná v otvore v ramene viečka a nie je posunutá nabok.
- Otočte ovládačom START/SELECT, kým sa kurzor nezastaví pri PRESSURE COOK. Stlačte ovládač START/SELECT pre potvrdenie.
- Otočte ovládačom START/SELECT a stlačením vyberte program CASSEROLE. Otočným ovládačom TEMP nastavte tlak v hrnci na 80 kPa (úroveň HIGH).
- Otočte ovládačom TIME doprava a nastavte čas prípravy na 2 hodiny.
- Stlačte tlačidlo RELEASE pre režim AUTO QUICK.
- Stlačte ovládač START/SELECT pre spustenie hrnca. Tlačidlo STOP/CANCEL bude svietiť na červeno, LCD displej sa rozsvieti na oranžovo, na displeji sa zobrazí „PREHEATING“ a tlak na ľavej strane displeja bude postupne stúpať, až dosiahne nastavenú hranicu 80 kPa.
- Na konci programu zaznie zvukové upozornenie a para sa automaticky uvoľní cez tlakový odvetrávací ventil. Ikona pary bude blikať, začne sa načítanie času a hodnota tlaku na displeji sa postupne zníži, kým nedosiahne svoje minimum.
- Na konci režimu uvoľňovania pary zaznie zvukové upozornenie, LCD displej sa rozsvieti na modro a začne sa načítanie času.
- Keď je jedlo hotové, otvorte viečko otočením rukoväte proti smeru hodinových ručičiek, premiešajte jedlo a otočným ovládačom START/SELECT vyberte program REDUCE. Stlačte ovládač START/SELECT pre potvrdenie.
- Otočte ovládačom TEMP/PRESSURE doprava a nastavte teplotu na MED (stredná vysoká teplota). Otočným ovládačom TIME nastavte čas redukcie na 10 minút. Ak je potrebné, čas redukcie môžete predĺžiť.
- Podávajte ihneď so svojou obľúbenou prílohou.
Prajeme dobrú chuť!