Hovädzí steak sous-vide s ratatouille zeleninou

Hovädzí steak sous-vide s ratatouille zeleninou

Metóda varenia sous-vide vo vakuu pri konštantnej nízkej teplote.

2 hodiny
Príprava pokrmu + varenie
Sage.Recipe.Difficulty.3
Obtiažnosť jedla
2
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Mäso:

  • 400 g hovädzej sviečkovej (2 plátky)
  • 70 g masla
  • soľ
  • vetvička rozmarínu

Ratatouille:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 1 malá cuketa
  • 1 veľká paradajka
  • soľ
  • provensálske korenie

Omáčka:

  • 100 g masla
  • čierne korenie
  • soľ
  • vetvička rozmarínu

Postup receptu

Metóda sous-vide, teda varenie vo vakuu pri konštantej nízkej teplote, už dávno nie je len pre reštaurácie. S pomocníkom ako je elektrický tlakový hrniec The Fast Slow Go, si môžete touto metódou po jednotlivých porciách pripraviť čerstvé mäso alebo zeleninu, priamo vo vakuovacom vrecku ich dochutiť bylinkami a maslom a potom len ponoriť do vodnej kúpele a čakať, kým bude všetko hotové presne podľa vašej chuti. Ako inšpiráciu prinášame recept na hovädzí steak sous-vide s ratatouille zeleninou.

  1. Vyberte nádobu z tlakového hrnca SAGE SPR680BSS a do ¾ jejich objemu nalejte studenú vodu. Vložte späť do tlakového hrnca a uzavrite otočením madla hrnca po smeru hodinových ručičiek. Keď je viečko správne uzamknuté, zaznie zvukové upozornenie. Vložte do zásuvky a prístroj sa sám zapne na funkciu SOUP.
  2. Zvoľte funkciu SOUS-VIDE a pomocou tlačidiel plus nastavte teplotu na 63 °C. Stlačte tlačidlo PLAY/STOP a počkajte, kým sa voda v hrnci neohrie na požadovanú teplotu.
  3. Počas ohrievania postupne bliká ohrev pre funkciu SLOW COOK. Keď je voda ohriata, zaznie zvukový signál a budú svietiť všetky tri diódy.
  4. Kým sa voda ohrieva, pripravte si mäso. Osolte ho a vložte s maslom a vetvičkou rozmarínu do vakuovacieho sáčku a nechajte ho zavakuovať. Nechajte v sáčku odpočívať, kým sa neohreje voda v hrnci.
  5. Keď je voda v hrnci ohriata a zaznie zvukový signál, otvorte viečko hrnca otočením madla proti smeru hodinových ručičiek.
  6. Do teplej vody vložte sáčok s mäsom, zavrite viečko hrnca a pomocou tlačidla PLUS na časovači nastavte dve hodiny a čakajte, kým nie je mäso hotové.
  7. Po zaznení zvukového signálu je mäso hotové, opatrne otvorte viečko hrnca a vyberte vrecko s mäsom. Čo najrýchlejšie ho vložte do misky so studenou vodou a ľadom. Mäso rýchlo schlaďte a potom nechajte odpočívať pri izbovej teplote, kým nedosiahne pokojovú teplotu.
  8. Medzitým, kým mäso odpočíva pri izbovej teplote, si pripravte zeleninu, ktorú nakrájajte na kocky o veľkosti približne 1 cm.
  9. Na panvici si rozpalte olivový olej a krátko na ňom orestujte cibuľu. Keď je cibuľa hotová, pridajte zvyšok zeleniny a tiež ju krátko orestujte.
  10. Osoľte, potom prikryte pokrievkou a nechajte asi päť minút dusiť, alebo kým zelenina nebude mäkká na skus.
  11. Mäso osušte a opečte s trochou oleja na dobre rozpálenej panvici minútu z oboch strán. Hotové mäso nechajte pod pokrievkou ešte pár minút odpočívať.
  12. Na panvici, kde sa mäso peklo, dajte šťavu, maslo z obalu a ešte ďalších 100 g masla. Všetko okoreňte, osoľte, pridajte vetvičku rozmarínu a krátko zredukujte.
  13. Pri servírovaní mäso nakrájajte na tenké plátky a podávajte s opečenou zeleninou a všetko zalejte trochou omáčky.