Grilovanie ako večné potešenie
O grilovaní sa toho napísalo veľa. A niet divu - jednoducho ho milujeme. Symbolizuje nielen čerstvo pripravené kulinárske špeciality, ale aj chvíle oddychu a relaxu s našimi blízkymi. Niet preto divu, že sa ľudia predháňajú vo vymýšľaní receptov na tie najlepšie dobroty a šéfkuchári sa chcú pred svojimi hosťami blysnúť.
Pôvod grilovania je starý ako ľudstvo samo - pravekí ľudia opekali mäso na ohni. Až koncom 17. storočia nadobudlo grilovanie približnú podobu, akú poznáme dnes. Španielski conquistadori ho prevzali od karibských Indiánov Arawakov, ktorí na prípravu mäsa používali drevený rošt postavený nad priamym plameňom. Tento nástroj nazývali "barbacoa", čo sa v angličtine pretransformovalo na dnes všeobecne známe slovo "barbecue".
Obľuba grilovania sa postupne rozšírila do celého sveta a našla svoje uplatnenie pri rodinných udalostiach a rôznych spoločenských príležitostiach. Zlomovým momentom bolo patentovanie brikiet z dreveného uhlia v roku 1897, ktoré neskôr v 20. rokoch 20. storočia prevzal Henry Ford. Ďalší zlom nastal s príchodom prvého uzavretého grilu v roku 1952, ktorý vyrobil zvárač George Stephen, zamestnanec spoločnosti Weber Brothers. Zaujímavosťou je, že tento gril skonštruoval z kovovej bóje, ktorej hornú polovicu použil ako poklop. Neskôr sa objavili aj ďalšie typy grilov, napríklad plynové alebo infračervené. V súčasnosti je trh s rôznymi typmi grilov a ich príslušenstvom veľmi bohatý. Vďaka tomu je možné grilovať prakticky po celý rok a prakticky kdekoľvek.
Kategória elektrických grilov ponúka ideálne riešenie pre menšie priestory aj pre tých, ktorí si chcú užívať plný komfort. Stačí vám len prívod elektrickej energie a už sa nemusíte starať o palivo alebo zapálenie grilu. Elektrický kontaktný a BBQ gril 2v1 800GR od prémiovej značky Sage sa navyše vďaka svojej konštrukcii dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd premeniť na gril. Má najväčšiu grilovaciu plochu na českom trhu, ktorú možno využiť na súčasnú prípravu niekoľkých porcií mäsa vrátane príloh. Poradí si so širokou škálou pokrmov - od mäsa, rýb a zeleniny až po palacinky, toasty alebo vajíčka na slanom papieri. Umožňuje zvoliť teplotu v rozmedzí 180-220 °C a má nastaviteľnú výšku hornej rebrovanej platne a sklon spodnej plochej platne, čo umožňuje odtok prebytočného tuku do odkvapkávacej misky. Nepriľnavý povrch grilovacej plochy Quantanium vyžaduje minimálne používanie olejov, čo ocenia najmä milovníci zdravej výživy. Okrem toho je vybavený 15-minútovým časovačom a svetelnou indikáciou rozohriatia grilovacej plochy.
Pôvod grilovania je starý ako ľudstvo samo - pravekí ľudia opekali mäso na ohni. Až koncom 17. storočia nadobudlo grilovanie približnú podobu, akú poznáme dnes. Španielski conquistadori ho prevzali od karibských Indiánov Arawakov, ktorí na prípravu mäsa používali drevený rošt postavený nad priamym plameňom. Tento nástroj nazývali "barbacoa", čo sa v angličtine pretransformovalo na dnes všeobecne známe slovo "barbecue".
Obľuba grilovania sa postupne rozšírila do celého sveta a našla svoje uplatnenie pri rodinných udalostiach a rôznych spoločenských príležitostiach. Zlomovým momentom bolo patentovanie brikiet z dreveného uhlia v roku 1897, ktoré neskôr v 20. rokoch 20. storočia prevzal Henry Ford. Ďalší zlom nastal s príchodom prvého uzavretého grilu v roku 1952, ktorý vyrobil zvárač George Stephen, zamestnanec spoločnosti Weber Brothers. Zaujímavosťou je, že tento gril skonštruoval z kovovej bóje, ktorej hornú polovicu použil ako poklop. Neskôr sa objavili aj ďalšie typy grilov, napríklad plynové alebo infračervené. V súčasnosti je trh s rôznymi typmi grilov a ich príslušenstvom veľmi bohatý. Vďaka tomu je možné grilovať prakticky po celý rok a prakticky kdekoľvek.
Kategória elektrických grilov ponúka ideálne riešenie pre menšie priestory aj pre tých, ktorí si chcú užívať plný komfort. Stačí vám len prívod elektrickej energie a už sa nemusíte starať o palivo alebo zapálenie grilu. Elektrický kontaktný a BBQ gril 2v1 800GR od prémiovej značky Sage sa navyše vďaka svojej konštrukcii dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd premeniť na gril. Má najväčšiu grilovaciu plochu na českom trhu, ktorú možno využiť na súčasnú prípravu niekoľkých porcií mäsa vrátane príloh. Poradí si so širokou škálou pokrmov - od mäsa, rýb a zeleniny až po palacinky, toasty alebo vajíčka na slanom papieri. Umožňuje zvoliť teplotu v rozmedzí 180-220 °C a má nastaviteľnú výšku hornej rebrovanej platne a sklon spodnej plochej platne, čo umožňuje odtok prebytočného tuku do odkvapkávacej misky. Nepriľnavý povrch grilovacej plochy Quantanium vyžaduje minimálne používanie olejov, čo ocenia najmä milovníci zdravej výživy. Okrem toho je vybavený 15-minútovým časovačom a svetelnou indikáciou rozohriatia grilovacej plochy.