Filtrovaná káva je na vzostupe.
Predtým bolo filtrované káve v povedomí niektorých spotrebiteľov pridelené miesto menejcenného spôsobu prípravy kávy. V poslednej dobe však zažíva veľký boom a pomaly si získava svoje miesto aj v niektorých dobrých kaviarňach, kde ju môžeme nájsť v ponuke. A deje sa tak právom. Má totiž svoje kúzlo - umožňuje rozpoznávať a vychutnávať jemné chuťové nuansy počas ochladzovania kávy.
Najskôr sa presadzujú horké tóny a príjemná vôňa, ktorá sa uvoľňuje vďaka tajúcim éterickým olejom. Postupne sa potom uvoľní tzv. telo kávy, ktoré sprevádza tóny kyslosti, viskozity, sladkosti a ovocných nádychov. Pri teplej káve ustúpi silné aroma a zostane len chuťová harmónia. Táto hra chutí a vôní je práve u filtrovanej kávy ľahšie rozpoznateľná ako napríklad u espressa.
Dôvod spočíva v jednoduchom spôsobe prípravy - nie je totiž potrebný žiadny tlak na extrakciu kávy, ide o prirodzený proces lúhovania rozpustných látok vo vode. Mletá káva je v kontakte s horúcou vodou, pri teplote až 93 °C, po dobu 3 až 5 minút, podľa spôsobu prípravy. Potom dochádza k ukončeniu extrakcie a káva je prefiltrovaná alebo precedená. Tým je celý proces ukončený a výsledkom je káva bez kávovej sedliny. K ďalšiemu uvoľňovaniu rozpustných látok zo zrna už potom nedochádza.
Ak chceme dosiahnuť vynikajúcu kávu, ktorá nám ponúkne dokonalý zážitok z vyššie popísanej zmeny vôní a chutí, je nevyhnutné dodržiavať základné pravidlá. V prvom rade musíme mať kvalitnú kávu - tým sa rozumie čerstvo pražená výberová káva. To znamená takú, ktorá bola pražená ideálne pred najviac dvomi týždňami, pochádza z overeného zdroja a bola dobre skladovaná.
A potom je samozrejme nevyhnutné dodržiavať správnu teplotu a dobu lúhovania. S tým dokonale pomôže automatický filtrovací kávovar The Sage Precision Brewer SDC400BSS. Tento kávovar sa vyznačuje presnosťou potrebnou pre najkvalitnejšiu kávu. Dokáže udržiavať správnu dobu lúhovania a teplotu s odchýlkou iba +/- 1 °C. Navyše je veľmi pracovitý, dokáže naraz pripraviť až kávu pre 12 šálok. Má prednastavených 6 automatických programov, aby si každý mohol vybrať podľa svojich preferencií: pre rýchlu prípravu, pre najsilnejšiu chuť, Pour Over, studený výluh, možnosť osobného nastavenia a najmä Gold, ktorý je nastavený podľa štandardov Európskeho centra pre prípravu kávy. Taktiež umožňuje naprogramovať čas, kedy má celý proces spustiť, a udržiavať nápoj teplý pomocou funkcie Keep Warm. Obsluha je úplne jednoduchá a jednotlivé voľby sa zobrazujú na podsvietenom LED displeji.
Prajeme vám dokonalý a nenarušený zážitok z kávy. Dúfame, že si pochutnáte rovnako ako my!