Krémové tekvicové rizoto
Tekvica je skvelá a praktická zelenina.
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 500 g ryže arborio
- 2 dcl suchého bieleho vína
- vetvička šalvie
- soľ
- korenie
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 menšia tekvica hokkaidó
- 100 g syra Parmigiano-Reggiano
- 100 g masla
- 100 g slaniny
Postup receptu
Tekvica je skvelá a praktická zelenina, ktorá určite oživí váš jedálny lístok v období chladných dní. V chladničke alebo v pivnici vydrží dlho, takže ju môžete mať vždy po ruke. Môžete si vybrať z rôznych druhov tekvice, či už je to maslová, špagetová, žaluďová alebo hokkaidó. Medzi najobľúbenejšie a najdostupnejšie patrí jednoznačne hokkaidó. Je pevná, ale zároveň krehká a má sladkú chuť, ktorá pripomína pečené gaštany. Jej veľkou výhodou je aj to, že ju pred spracovaním nemusíte lúpať. Väčšinou sa z nej varí polievka, ale my sme pre vás pripravili recept na netradičné tekvicové rizoto z elektrického tlakového hrnca Sage The Fast Slow Go. Práve vďaka tekvici hokkaidó je krásne krémové a jemne sladké, avšak nechýba mu ani tradičný taliansky šmrnc. Kombinuje totiž ingrediencie typické pre talianske rizoto, ako sú ryža arborio, bielé suché víno, šalvia, maslo a syr Parmigiano-Reggiano. Viac nájdete v našom recepte.
- Do tlakového hrnca Sage SPR680BSS nalejte olivový olej a zapnite funkci SAUTÉ/SEAR. Začnú blikat tri diódy pri teplote a hrniec sa bude predhrievať. Keď svietia všetky tri, hrniec je predhriaty.
- Na rozpálenom oleji jemne orestujte nadrobno nakrájanú šalotku a na konci pridajte pretlačený cesnak. Veľmi krátko restujte a nechajte cesnak len rozvoniať.
- Do hrnca potom nasypte ryžu a dôkladne premiešajte, kým ryža nevsiakne všetok olej. Keď sa ryža začne prichytávať ku dnu, nalejte do hrnca víno a nechajte alkohol vypariť.
- Pridajte vetvičku šalvie, soľ, korenie, nakrájanú tekvicu a zeleninový vývar. Premiešajte a hrniec uzavrite otočením madla hrnca v smere hodinových ručičiek. Keď je viečko správne uzamknuté, zaznie zvukové upozornenie.
- Zvoľte funkciu RISOTTO. Teplota bude nastavená na stred a na časovači bude svietiť 7 minút. Pomocou tlačidla časovača nastavte 15 minút a stlačte tlačidlo PLAY/STOP.
- Po stlačení sa hrniec predhreje na požadovanú teplotu a po jej dosiahnutí sa spustí odpočet.
- Počas varenia rizota si na panvici pripravte slaninu, ktorú nakrájajte nadrobno a orestujte ju do chrumkava.
- Po zaznení zvukového signálu je rizoto hotové a automaticky sa začne z hrnca uvoľňovať para na odistenie zámku proti otvoreniu.
- Keď klesne tlak v hrnci, zámok sa uzamkne a viečko je možné otvoriť otočením.
- Do hotového rizota pridajte nastrúhaný syr Parmigiano-Reggiano a maslo. Všetko dôkladne premiešajte, kým sa syr a maslo nerozpustia a nevznikne krásne krémové rizoto.
- Pri servírovaní rizota ozdobte plátkami syra Parmigiano-Reggiano, niekoľkými lístkami šalvie a do chrumkava opečenou slaninou.