Krémové tekvicové rizoto

Krémové tekvicové rizoto

Tekvica je skvelá a praktická zelenina.

1 hodina
Príprava pokrmu + varenie
Sage.Recipe.Difficulty.3
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 g ryže arborio
  • 2 dcl suchého bieleho vína
  • vetvička šalvie
  • soľ
  • korenie
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 menšia tekvica hokkaidó
  • 100 g syra Parmigiano-Reggiano
  • 100 g masla
  • 100 g slaniny

Postup receptu

Tekvica je skvelá a praktická zelenina, ktorá určite oživí váš jedálny lístok v období chladných dní. V chladničke alebo v pivnici vydrží dlho, takže ju môžete mať vždy po ruke. Môžete si vybrať z rôznych druhov tekvice, či už je to maslová, špagetová, žaluďová alebo hokkaidó. Medzi najobľúbenejšie a najdostupnejšie patrí jednoznačne hokkaidó. Je pevná, ale zároveň krehká a má sladkú chuť, ktorá pripomína pečené gaštany. Jej veľkou výhodou je aj to, že ju pred spracovaním nemusíte lúpať. Väčšinou sa z nej varí polievka, ale my sme pre vás pripravili recept na netradičné tekvicové rizoto z elektrického tlakového hrnca Sage The Fast Slow Go. Práve vďaka tekvici hokkaidó je krásne krémové a jemne sladké, avšak nechýba mu ani tradičný taliansky šmrnc. Kombinuje totiž ingrediencie typické pre talianske rizoto, ako sú ryža arborio, bielé suché víno, šalvia, maslo a syr Parmigiano-Reggiano. Viac nájdete v našom recepte.

  1. Do tlakového hrnca Sage SPR680BSS nalejte olivový olej a zapnite funkci SAUTÉ/SEAR. Začnú blikat tri diódy pri teplote a hrniec sa bude predhrievať. Keď svietia všetky tri, hrniec je predhriaty.
  2. Na rozpálenom oleji jemne orestujte nadrobno nakrájanú šalotku a na konci pridajte pretlačený cesnak. Veľmi krátko restujte a nechajte cesnak len rozvoniať.
  3. Do hrnca potom nasypte ryžu a dôkladne premiešajte, kým ryža nevsiakne všetok olej. Keď sa ryža začne prichytávať ku dnu, nalejte do hrnca víno a nechajte alkohol vypariť.
  4. Pridajte vetvičku šalvie, soľ, korenie, nakrájanú tekvicu a zeleninový vývar. Premiešajte a hrniec uzavrite otočením madla hrnca v smere hodinových ručičiek. Keď je viečko správne uzamknuté, zaznie zvukové upozornenie.
  5. Zvoľte funkciu RISOTTO. Teplota bude nastavená na stred a na časovači bude svietiť 7 minút. Pomocou tlačidla časovača nastavte 15 minút a stlačte tlačidlo PLAY/STOP.
  6. Po stlačení sa hrniec predhreje na požadovanú teplotu a po jej dosiahnutí sa spustí odpočet.
  7. Počas varenia rizota si na panvici pripravte slaninu, ktorú nakrájajte nadrobno a orestujte ju do chrumkava.
  8. Po zaznení zvukového signálu je rizoto hotové a automaticky sa začne z hrnca uvoľňovať para na odistenie zámku proti otvoreniu.
  9. Keď klesne tlak v hrnci, zámok sa uzamkne a viečko je možné otvoriť otočením.
  10. Do hotového rizota pridajte nastrúhaný syr Parmigiano-Reggiano a maslo. Všetko dôkladne premiešajte, kým sa syr a maslo nerozpustia a nevznikne krásne krémové rizoto.
  11. Pri servírovaní rizota ozdobte plátkami syra Parmigiano-Reggiano, niekoľkými lístkami šalvie a do chrumkava opečenou slaninou.