Domáca paštéta

Domáca paštéta
Korene paštéty siahajú až do staroveku, ale najväčšími milovníkmi sú dnes Francúzi a Belgičania
90 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
10
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 500 g kuracej pečienky
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 200 g cibule
  • 2 strúčiky česnaku
  • 250 g masla
  • 200 ml portského vína
  • 1 lyžice masti
  • smotana 31% na zjemnenie
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia
  • štipky rozmarýnu
  • tymián
  • plátky anglickej slaniny na vyloženie formy
  • soľ
  • čierne korenie

Postup receptu

čo to vlastne ale paštéta je a odkiaľ pochádza? Definícia ju popisuje ako rozotierateľnú mäsovú pastu, presnejšie ako tepelne spracovaný údenársky výrobok, ktorý je pripravený z jemne mletej základnej zmesi, do ktorej môžu byť pridané hrubšie kúsky napríklad mäsa, korenia, orechov, húb a ďaľších pochutín. Korene paštéty siahajú až do staroveku, ale najväčšími milovníkmi sú dnes Francúzi a Belgičania. Tým sa podarilo doviesť jej prípravu k dokonalosti a považujú ju za vrchol vyspelej gastronómie. Paštéta sa pre mnohých stala gurmánskou vášňou. Skrátka, kto paštétam prepadol, nech už u nás alebo kdekoľvek inde na svete, ten už ich zo svojho jedálníčka vyradiť nechce a rád ochutnáva a testuje najrôznejšie druhy. A potom príde ten moment vyskúšať i svoju vlastnú, doma pripravenú paštétu.
 
My sme vyskúšali nasledujúci recept a veľmi sme si na ňom pochutili!
 
Aby sme si prípravu paštéty ujednodušili a urýchlili, vzali sme si na pomoc zdatného pomocníka stolný mixér Sage SBL620. Seká, mixuje, dokáže pripraviť pokrmy i tie najjemnejšie smoothie alebo drtiť ľad. Vďaka zabudovanému nožovému systému Kinetix a vysokootáčkovému motoru je výsledok mixovania vždy 100%. Nože sú vyrobené z chirurgickej ocele, čo zaručuje ich dlhodobú ostrosť. Nádoba mixéra o objeme 1,5 l je vyrobená z Tritánu, vysoko odolného a kvalitného polyméru bez BPA. Mixér má 5 prednastavených rýchlostí a funkcie pre drvenie ľadu, krém – smoothie, zelené smoothie a tiež špeciálnu funkciu Pulse. Ovládanie prístroja je úplne jednoduché a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji.
  1. Kuracie pečienky očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky. Nahrubo nakrájame cibuľu.
  2. V panvici na lyžici masti osmažíme dozlatova cibuľu, pridáme všetky bylinky. Keď už je cibuľa takmer hotová, pridáme prelisovaný cesnak.
  3. Pridáme bravčové mäso a ďalej restujeme.
  4. Tepelne spracované mäso zalejeme portským vínom a necháme takmer vyvariť.
  5. Potom pridáme pečeň a restujeme, maximálne 5 minút, aby nám pečeň nezačala tvrdnúť. Na záver osolíme a okoreníme.
  6. Zmes necháme vychladnúť. Vyberieme bobkový list, nové korenie a čo ostalo zo štipky rozmarínu. Časť rozmarínu a tymián ponecháme.
  7. Medzitým si vyložíme formu anglickou slaninou, my sme použili formu na srnčí chrbát. Slaninu nechajte prečnievať cez okraj.
  8. Rozpustíme maslo a necháme ľahko vychladnúť.
  9. Studenú mäsovú zmes dáme do stolného mixéra Sage SBL620. Začneme mixovať na 1. stupeň „mix“, postupne prejdeme až k stupňu 5 – „liquify“.
  10. Rozmixujeme. Vnútorné odnímateľné viečko umožňuje pridanie ingrediencí do nádoby počas mixovania. V priebehu mixovaniaí postupne otvorom prilievame maslo a smotanu, ktoré sa našľahávajú do paštéty a tým ju zjemňujú.
  11. Paštétu preložíme do formy vyloženej slaninou. Formu klepneme o podložku/kuchynskú linku, aby sa uvoľnily väčšie bubliny vzduchu. Nádobu na mixovanie je možné umyť v umývačke riadu.
  12. Prekrývajúce kúsky slaniny priklopíme späť na paštétu.
  13. Necháme stuhnúť v chladničke do druhého dňa.
  14. Podáváme s čerstvým pečivom, obľúbenou domácou marmeládou a pohárikom červeného či portského vína.