Čokoládové cupcakes s čokoládovo-kávovým krémom

Čokoládové cupcakes s čokoládovo-kávovým krémom
S šálkou lahodnej kávy si ho užijete ešte viac.
2 hodiny
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
12 cupcake
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Na cupcakes:

  • 250 g hladkej múky
  • 40 g kakaového prášku
  • 100 g krupicového cukru
  • ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 60 g masla
  • 2 vajcia
  • 250 ml teplého mlieka

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g horkéj čokolády
  • malé espresso

Na ozdobu:

  • 50 g nasekaných lieskovcových orechov

Postup receptu

Podzimné počasie dorazilo v plnej sile a s ním prišla aj chuť zatvoriť sa dnu do tepla, prikryť sa dekou a so zavretými očami sa nechať rozmaznávať niečím dobrým. Vyskúšali sme recept na čokoládové cupcakes s kávovo-čokoládovým krémom. S šálkou lahodnej kávy si ich ešte viac vychutnáte.

 

Pre prípravu espressa na krém sme použili kávovar SAGE The Barista Express BES875 s integrovaným mlynčekom. Dokonalé espresso dokáže pripraviť vďaka niekoľkým základným faktorom - čerstvo mletej káve, správnemu tlaku a stabilnej teplote vody. Elektronický PID systém zaznamenáva teplotu počas extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Optimálny tlak pre extrahovanú kávu umožňuje nastaviť sprievodca tlakom. Mlynček na kávu s nerezovými mlecími kameňmi umožňuje mlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaka. Vďaka týmto premenným, ako je možnosť nastavenia hrubosti mletia a dávkovania, máte možnosť nekonečných experimentov pri príprave kávy podľa vášho gusta.

  1. Na prípravu cesta na cupcakes: Vo väčšej miske zmiešajte hladkú múku, kakao, cukor, kypriaci prášok do pečiva a jedlú sódu. K suchým ingredienciám potom pridajte maslo izbojovej teploty, vajíčka a teplé mlieko. Cesto dôkladne premiešajte, malo by mať riedku konzistenciu.

  2. Hotové cesto nalejte do formičiek na cupcakes a dajte ich piecť do predhriatej rúry na 170 °C po dobu 20 minút. Po upečení dajte cupcakes vychladnúť.

  3. Keď sú cupcakes studené, môžete im ľahko odrezať vrch, aby sa na ne lepšie dal krém.

  4. Na prípravu kávovo-čokoládového krému: Najprv si pripravte espresso v kávovare SAGE BES875.

  5. Kávu nasypte do zásobníka na kávu a vložte páku do nástavca na mlynček. Stlačte tlačidlo FILTER SIZE a nastavte funkciu SINGLE, kontrolka sa rozsvieti. Páku stlačte a nechajte mlieť čerstvú voňavú kávu.

  6. Tamperom zhutňujte mletú kávu a prípadne na zarovnanie môžete použiť Razor.

  7. Páku zaistite pod sprchou a zapnite funkciu espressa.

  8. Po dokončení vystrieknite kávovú usadeninu z páky, utrite ju a nechajte ešte raz pretekať vodou naprázdno, aby ste páku i sprchu vypláchli.

  9. Hotové espresso nechajte vychladnúť.

  10. S robotom si vyšlahajte mascarpone a potom do neho postupne pridávajte rozpustenú horkú čokoládu, ktorá nie je horúca, inak by sa mascarpone začalo rozpúšťať.

  11. Keď máte vyšľahanú všetku čokoládu, začnite postupne prilievať studené espresso. Nechajte robota dôkladne spracovať espresso do krému.

  12. Hotový krém dajte vychladnúť asi na 1 hodinu do chladničky.

  13. Ozdobenie cupcakes: Na vychladené cupcakes za pomoci cukrárskeho vrecka a ozdobnej špičky dajte krém. Ozdobte cupcakes krémom a nasekanými lieskovvými orechmi.