Čokoládové cupcakes s čokoládovo-kávovým krémom
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
Na cupcakes:
- 250 g hladkej múky
- 40 g kakaového prášku
- 100 g krupicového cukru
- ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- 60 g masla
- 2 vajcia
- 250 ml teplého mlieka
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 g horkéj čokolády
- malé espresso
Na ozdobu:
- 50 g nasekaných lieskovcových orechov
Postup receptu
Podzimné počasie dorazilo v plnej sile a s ním prišla aj chuť zatvoriť sa dnu do tepla, prikryť sa dekou a so zavretými očami sa nechať rozmaznávať niečím dobrým. Vyskúšali sme recept na čokoládové cupcakes s kávovo-čokoládovým krémom. S šálkou lahodnej kávy si ich ešte viac vychutnáte.
Pre prípravu espressa na krém sme použili kávovar SAGE The Barista Express BES875 s integrovaným mlynčekom. Dokonalé espresso dokáže pripraviť vďaka niekoľkým základným faktorom - čerstvo mletej káve, správnemu tlaku a stabilnej teplote vody. Elektronický PID systém zaznamenáva teplotu počas extrakcie a zaisťuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Optimálny tlak pre extrahovanú kávu umožňuje nastaviť sprievodca tlakom. Mlynček na kávu s nerezovými mlecími kameňmi umožňuje mlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaka. Vďaka týmto premenným, ako je možnosť nastavenia hrubosti mletia a dávkovania, máte možnosť nekonečných experimentov pri príprave kávy podľa vášho gusta.
-
Na prípravu cesta na cupcakes: Vo väčšej miske zmiešajte hladkú múku, kakao, cukor, kypriaci prášok do pečiva a jedlú sódu. K suchým ingredienciám potom pridajte maslo izbojovej teploty, vajíčka a teplé mlieko. Cesto dôkladne premiešajte, malo by mať riedku konzistenciu.
-
Hotové cesto nalejte do formičiek na cupcakes a dajte ich piecť do predhriatej rúry na 170 °C po dobu 20 minút. Po upečení dajte cupcakes vychladnúť.
-
Keď sú cupcakes studené, môžete im ľahko odrezať vrch, aby sa na ne lepšie dal krém.
-
Na prípravu kávovo-čokoládového krému: Najprv si pripravte espresso v kávovare SAGE BES875.
-
Kávu nasypte do zásobníka na kávu a vložte páku do nástavca na mlynček. Stlačte tlačidlo FILTER SIZE a nastavte funkciu SINGLE, kontrolka sa rozsvieti. Páku stlačte a nechajte mlieť čerstvú voňavú kávu.
-
Tamperom zhutňujte mletú kávu a prípadne na zarovnanie môžete použiť Razor.
-
Páku zaistite pod sprchou a zapnite funkciu espressa.
-
Po dokončení vystrieknite kávovú usadeninu z páky, utrite ju a nechajte ešte raz pretekať vodou naprázdno, aby ste páku i sprchu vypláchli.
-
Hotové espresso nechajte vychladnúť.
-
S robotom si vyšlahajte mascarpone a potom do neho postupne pridávajte rozpustenú horkú čokoládu, ktorá nie je horúca, inak by sa mascarpone začalo rozpúšťať.
-
Keď máte vyšľahanú všetku čokoládu, začnite postupne prilievať studené espresso. Nechajte robota dôkladne spracovať espresso do krému.
-
Hotový krém dajte vychladnúť asi na 1 hodinu do chladničky.
-
Ozdobenie cupcakes: Na vychladené cupcakes za pomoci cukrárskeho vrecka a ozdobnej špičky dajte krém. Ozdobte cupcakes krémom a nasekanými lieskovvými orechmi.