Focaccia, aromatický chlieb s mnohými chuťami.

Focaccia, aromatický chlieb s mnohými chuťami.
Tradičný taliansky chlieb
45 minút + 1 hodina kysnutia
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
5
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Suroviny na cesto:
  • 550 g hladkej špaldovej múky
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • štipka soli
  • ½ kocky ​droždia
  • 260 ml teplej vody
 
Suroviny na focacciu:
 
  • 100 g syra feta
  • 1 stredne veľká repa
  • olivový olej na potretie
  • tymián na posypanie
Suroviny na zálievku:
 
  • 2 polievkové lyžice repnej šťavy
  • 2 polievkové lyžice hustého medu

Postup receptu

Tradičný taliansky chlieb focaccia, ktorý nájdete v Taliansku na každom rohu, si môžete veľmi ľahko pripraviť aj doma. Základný recept vychádza z minimálnych ingrediencií, a práve preto sa mu v Taliansku hovorí "chlieb chudobných". My sme pre vás pripravili menej tradičnú verziu, focacciu s repou a feta syrom, ktorú sme upekli v našej pizze peci The Smart Oven Pizzaiolo. Súčasťou receptu je aj postup na prípravu základného cesta na focacciu. V tejto podobe je možné focacciu podávať napríklad k zeleninovým šalátom, k syrom, grilovanému mäsu, zapekanej vo forme sendviča alebo len tak k polievke.

  1. Najprv začnite prípravou cesta. Do misy od robota si dajte špaldovú múku, olivový olej, soľ a rozdrobené droždie. Zapnite robota a nechajte miesiť, kým sa nezapracuje všetok olej.
  2. Potom začnite postupne pridávať teplú vodu a nechajte miešať, kým sa cesto pekne neodlepí od okraja. Niekedy je potrebné dokončiť miešanie ručne na ľahko posypanom valci.
  3. Keď je cesto hotové, dajte ho do misky, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť.
  4. Počas kysnutia si repu očistite, olúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť. Po uvarení nechajte vychladnúť.
  5. Ďalej si pripravte zálievku. Do hustého medu pridajte repnú šťavu a dôkladne premiešajte, aby sa med so šťavou spojili.
  6. Keď je cesto nakysnuté, rozdeľte si ho na päť kúskov. Z každého kúsku vytvorte bochník a z neho potom placku o veľkosti väčšieho taniera.
  7. Takto pripravené placky nechajte pod utierkou ešte asi 15 minút kysnúť.
  8. Počas posledného kysnutia si pripravte pizza pec THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.
  9. Na pizza peci otočte ovládačom STYLE na položku TENKÁ PIZZA (5. stupeň) a druhým ovládačom nastavte stupeň pečenia na druhý stupeň (medzi počiatočnou a strednou pozíciou).
  10. Časovač sa podsvieti a nastavte na ňom dobu pečenia 7 minút.
  11. Svetelná kontrolka pripravenosti bude blikať, čo znamená, že sa rúra zohrieva. Nechajte rúru dostatočne predhriať, až svetelná kontrolka pripravenosti prestane blikat a rozsvieti sa. Doba predhriatia rúry môže trvať od desiatich do dvadsiatich minút v závislosti od vybraného režimu.
  12. Až sa pec predhreje, zaznie zvukové upozornenie a kontrolka predhrievania bude svietiť.
  13. Keď sú placky nakysnuté, jemne si posypte hrubou múkou vkladaciu lopatku na pizzu, položte na ňu placku a potrite ju trochou oleja. Vložte a ľahko zatlačte nakrájanú repu a posypte nadrobeným feta syrom.
  14. Musíte pracovať rýchlo, aby sa cesto neprilepilo k lopatke.
  15. Keď je focaccia ozdobená a pripravená na pečenie, otvorte dvierka a vložte lopatku až do zadnej časti rúry. Nechajte, aby koniec lopatky ostal na zadnej strane platne a focacciu z lopatky jej naklonením posuňte na kameň.
  16. Zatvorte dvierka a stlačte časovač, ktorý spustí odpočítavanie doby prípravy (7 minút).
  17. Keď je proces prípravy dokončený, zaznie zvukové upozornenie a podsvietenie časovača sa krátko rozblinká a potom zhasne. Pomocou lopatky vyberte focacciu z rúry a dajte ju na mriežku.
  18. Na mriežke focacciu zakvapkajte pripravenou zálievkou, posypte tymiánom a nechajte ľahko vychladnúť. Potom môžete servírovať.